Oscar-jelölt rendező készített filmet az ukrajnai háborúról

2022. október 23.
A Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál, a BIDF november elején elhozza Magyarországra az Oscar-jelölt rendező, Jevgenyij Afinyevszkij ukrajnai háborúról szóló dokumentumfilmjét.

2022. november 2. és 4. között a BIDF meghívására Budapestre érkezik a Winter on Fire című Oscar-jelölt film rendezője Jevgenyij Afinyevszkij, az ukrán háborúról szóló egészestés, frissen elkészült filmjével. A rendezőt a film két kulcsszereplője kíséri el: Natalia Nagorna háborús tudósítónő és Hanna Yurkina, akikkel a vetítések után a felnőtt és diák közönség is találkozhat és beszélgethet.

oscar-jelolt-rendezo-film-ukrajna-haboru

Freedom on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom / Szabadság tűz alatt: Ukrajna szabadságharca című film vetítésének különös aktualitást ad a Budapesten 1956. október 23-án kitört forradalom és szabadságharc. 1956. november 4-én szovjet csapatok szállták meg a Magyarországot. 2022 február 24-én Oroszország inváziót indított Ukrajna megszállásáért. A történelem e két eseménye közti párhuzamok és különbségek elgondolkodtatóak.

oscar-jelolt-rendezo-film-ukrajna-haboru

A rendező, Jevgenyij Afinyevszkij 1972-ben született Kazanban. Jelenleg az Egyesült Államokban él, és több tucat nemzetközi díjat nyert el korábbi filmjeivel. A szíriai polgárháborúról szóló Cries from Syria című 2017-es filmjét négy kategóriában jelölték Emmy-díjra, az ugyancsak Ukrajnával és az orosz–ukrán feszültséggel foglalkozó – a 2014-es kijevi Maidan téri tiltakozásokat nyomon követő és a Freedom on Fire voltaképpeni előzményének számító – Winter on Fire című alkotását pedig 2016-ban Oscar-díjra jelölték.

oscar-jelolt-rendezo-film-ukrajna-haboru

A vetítésekre a Cinema City Mammut mozi online felületén vagy személyesen válthatóak jegyek. A BIDF egy film magyar feliratos előzetest is készített, a rendező személyes üzenetével kiegészítve:

A BIDF november 3-án 10 órakor egy sajtóvetítést is tart a Cinema City Mammutban, melyet egy sajtókonferencia követ délben a rendező, a film főhősei, Ukrajna és az Egyesült Államok követségei, valamint szakértők részvételével.

Olvass tovább!