Megválasztották Szlovénia első női elnökét

2022. november 14.
Újságíróként és ügyvédként dolgozott, mielőtt politizálni kezdett.
szlovenia-elso-noi-elnok

Az előzetes eredmények szerint Natasa Pirc Musar nyerte a szlovén elnökválasztás második fordulóját, ezzel pedig ő lesz az első női államfő az országban. A választási bizottság szerint a szavazáson való részvételi arány 49,9 százalékos volt.

szlovenia-elso-noi-elnok

Natasa Pirc Musar 1968-ban született Ljubljanában. A Ljubljanai Egyetem jogi karán szerzett diplomát 1992-ben, majd újságíróként kezdett dolgozni. Dolgozott a szlovén közszolgálati televíziónál, majd az ország legnagyobb kereskedelmi csatornájánál, a POP TV-nél is. Riporterként dolgozott a CNN-nél az Egyesült Államokban, majd a Manchesteri Egyetem média szakán tanult, miközben a BBC gyakornokaként kamatoztatta addig megszerzett tudását.

2001-től két éven keresztül vezette Szlovénia akkori legnagyobb pénzügyi társasága, az Aktiva Group kommunikációs osztályát, majd a legfelsőbb bíróságnál kezdett dolgozni. 2004-ben a szlovén parlament információs biztosnak nevezte ki Janez Drnovsek egykori elnök javaslatára, erre a pozícióra pedig 2009-ben is újraválasztották. 2014-ben ügyvédi irodát nyitott, fő területe a médiajog és az emberi jogok – politikai kampánya során is emberi jogokkal, jogállamisággal és szociális problémákkal kampányolt. Pirc Musar számos nemzetközi szervezetnek volt tagja és elnöke, emellett pedig házas nőként és egy gyermek édesanyjaként is helytáll az életben.

„Minden tőlem telhetőt megteszek, hogy mindenki számára igazi elnök legyek, hogy az alapvető és alkotmányos emberi és demokratikus jogokért, valamint a demokráciáért dolgozzak” – mondta Pirc Musar újságíróknak az eredmény kihirdetése után.

Forrás: Reuters, MTI, Fotó: Getty Images

Olvass tovább!