30 év után ismét női miniszterelnököt választottak Franciaországban

2022. május 24.
Emmanuel Macron beváltotta ígéretét: a francia államelnök egy baloldali szellemiségű, környezetvédelemhez értő nőt szeretett volna kormánya élére. Élisabeth Borne több mint 30 év után az első, a sorban viszont a második nőként ragadja magához a gyeplőt Franciaország kormányfői pozíciójában.

A francia The Local című lap szerint Élisabeth Borne sokkal nagyobb hatással lesz országára, mint amennyire az első női miniszterelnök, Edith Cresson volt, aki az 1990-es évek elején kevesebb mint egy évig töltötte be a kormányfői pozíciót. „A francia politika még mindig macsó. Legfőbb ideje volt, hogy legyen itt még egy nő” – mondta Cresson utódjáról, akit figyelemreméltó, nagy tapasztalattal rendelkező emberként dicsért.

no-miniszterelnok-franciaorszag-elisabeth-borne

Franciaország második női miniszterelnöke egy gyógyszerész lányaként született Párizsban és az elit iskolának számító Ecole Polytechnique-en tanult. Magánéletéről keveset tudni, de annyit mégis, hogy édesapja orosz gyökerekkel rendelkező zsidó családból származott, akik 1939-ben Franciaországba menekültek. Három évvel később a francia ellenállás tagjaként deportálták. Akkor halt meg, amikor Borne még gyerek volt, normandiai származású édesanyjával pedig nagyon szűkösen éltek. Borne azt sem titkolja, hogy bolondul a matematikáért, ugyanis ahogy fogalmaz, a számokban valami egészen megnyugtatót, egészen racionálisat talál.

Politikai karrier

Az új miniszterelnök évtizedek óta állandó szereplője a francia hatalomnak: tanácsadója volt François Mitterrand minisztereinek és Ségolène Royal környezetvédelmi miniszternek is. Várostervezési munkát végzett a párizsi városházán, Bertrand Delanoë baloldali polgármester szárnyai alatt, 2015-ben pedig a párizsi metrót üzemeltető állami közlekedési vállalat vezérigazgatója lett. Macron pártjához 2017-ben csatlakozott, először közlekedési miniszterként, majd 2019-ben az ökológiai és inkluzív átmenet minisztere lett egészen 2020-ig, amikor inevezték munkaügyi, foglalkoztatási és gazdasági integrációs miniszternek.

Borne-t a franciák már jól ismerik arról, hogy képes kezelni a Franciaországban ellentmondásos közlekedési és juttatási reformokat, ami hatalmas előnynek számít Macron szemében, aki második mandátuma alatt szeretné átvinni a nyugdíjkorhatár megemelésére irányuló, erősen vitatott pályázatát. Borne remélhetőleg megbirkózik majd a feladattal, hiszen korábban ő vezette az SNCF (Franciaország nemzeti vasúttársasága) reformját, 2019 novemberében pedig elfogadott egy energia-klíma törvényt, egy hulladékellenes törvényt egy körkörös gazdaságról szóló jogszabályt is.

A pandémia idején munkaügyi miniszterként Borne egy sor intézkedést támogatott a fiatalabb generáció foglalkoztatásának növelése érdekében és rendszeresen szerepelt a televízióban, hogy az otthoni munkavégzésről beszéljen, valamint megvédje a kormány munkahely-megtartási rendszerét. Neki kellett kezelnie ugyanis a tömeges távmunka bevezetését a bezárások idején, majd az azt követő, munkahelyekre történő fokozatos visszatérést is. Ehhez azonban teljesen meg kellett reformálnia a munkanélküli-biztosítást, a gyakornoki képzéseket, a fiatalok munkaszerződését és a személyi képzéseket is. Munkája azonban nem aratott teljeskörű sikert: érték olyan kritikák is, hogy intézkedései megnehezítették a munkanélküliek segélyhez jutását és csökkentették a havi kifizetéseket is egyes munkanélküliek számára.

Igazi munkamániás

Az francia nemzeti hírügynökség szerint az új kormányfő korábbi munkahelyein a Borne Out (szójáték, a burne out angolul kiégést jelent) becenevet kapta a munkatársaival szemben támasztott elvárásai miatt. „Igazi munkamániás, aki hajnali 3-ig tudja húzni, és reggel 7-kor újra visszajön” – mondta róla egykori munkatársa.

„Szeretném ezt a jelölést minden kislánynak ajánlani azzal a gondolattal együtt: kövessétek az álmaitokat! Semmi sem akadályozhatja meg a nők társadalmunkban elfoglalt helyéért folytatott harcot” – mondta Borne a beiktatási ünnepségén, aki a jelek szerint tényleg dolgozott az álmaiért.

A 61 éves, mérnök végzettségű Borne éppen kapóra jött Emmnuel Macron köztársasági elnöknek, aki még az áprilisi elnökválasztás második fordulója megígérte, hogy második ciklusának középpontjába a klímaválságot és az üvegházhatású gázok visszaszorítását helyezi, ezért leendő miniszterelnöke egyik legfontosabb feladatának az ökológiai tervek kidolgozását szánja. Nem is találhattak volna nála megfelelőbb partnert az államfő mellé, ugyanis Borne korábban környezetvédelmi miniszteri pozíciót töltött be francia politikában, így az ő feladata lesz a zöld tervek kidolgozása és az, hogy felgyorsítsa Franciaország éghajlattal kapcsolatos politikáinak végrehajtását – de az, hogy sikerrel jár-e majd, még a jövő zenéje.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!