Görögország megválasztotta történelme első női elnökét

2020. január 24.
A görög parlament új fejezetet nyitott azzal, hogy megválasztotta az ország első női elnökét Katerina Sakellaropoulou Legfelsőbb Bírósági bíró és emberi jogi ügyvéd személyében.

Ha a görög társadalomra gondolunk, nem a feminizmus és a női vezetők jutnak eszünkbe. Ám azzal, hogy függetlenségének kétszáz éves történelmében most először nőt választott az ország elnökének a görög parlament (ráadásul elsöprő többséggel és a pártok közötti teljes egyetértésben), talán új korszak kezdődik Európa tradicionálisabb, patriarchálisabb nemzeteinél is. “Ez a szavazás ablakot nyit a jövőre” – mondta Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök Katerina Sakellaropoulou megválasztása után.

gorog-allamfo-elso-no-KaterinaSakellaropoulou

A 63 éves bírónő, aki Franciaországban végezte tanulmányait, már tizenöt hónappal ezelőtt is történelmet írt., amikor átvette a Legfelsőbb Bíróság vezetését, így liberális nézeteket vitt a szervezethez és hangsúlyossá tehette a környezetvédelmet. Ám egyik párthoz sem kötődve Skalleropoulou igazi politikai kívülálló. “Olyan társadalmat látok magam előtt, amely tiszteli a jogokat. Begyógyítjuk a múlt sebeit és optimistán tekintek a jövőre” – mondta az új görög elnök, akinek bár pozíciója jobbára formális, ám megválasztása mégis szimbolikus egy olyan országban, ahol csupán öt nő tölt be magasabb tisztséget a kormányban. Az elnökválasztás példaként szolgálhat a fiatalabb generációk számára egy olyan nemzetben, ahol még nagyon sok a tennivaló, hogy a nemek közötti egyenlőség eszméje megvalósuljon.

Barack Obama nyilatkozott úgy nemrég, hogy véleménye szerint két év múlva a világ országait nők vezetik majd. Ha nemcsak egy skandináv, hanem egy olyan hagyományosan férfidominanciájú országban, mint Görögország is megtörténhetett, hogy hogy nőt választottak elnökké, talán mégis elkezdhetünk óvatosan reménykedni és hinni a volt amerikai elnöknek?

Forrás: The Guardian, The Telegraph
Fotó: Reuters – POOL New