fajt-alex-változni-ér

Fajt Alex: „Fényévekre vagyok attól az embertől, aki voltam”

2023. január 20.
Míg sokan nem kérnek a változásból, mások belátják, az megkerülhetetlen ahhoz, hogy életük forgatókönyve egy ponton találkozhasson azzal, amit megálmodtak maguknak. Fajt Alex transznemű influenszer, LMBTQ-aktivista bár nagyon fél a változásoktól, tudja, azok nélkül ma nem lehetne kerek az élete.

Ha azt mondom, változás, mi jut eszedbe?

Először nagyon megijedek! Szeretem kontroll alatt tartani a dolgokat, ha pedig valami közbejön, másképp alakul, akkor azt nehezen tudom befogadni. Ez alól a környezeti változások kivételt jelentenek, azokat kimondottan jól viselem, többször költöztem, mint ahány éves vagyok. Most vagyok huszonnyolc, Budapestnek pedig nincs olyan szeglete, ahol ne éltem volna. Minden más változást csak nehezen fogadok be, és el kell mélyülnöm ahhoz, hogy értelmet tudjak adni neki. Ilyenkor belső párbeszédet folytatok magammal, olyasmiket mondok, hogy »Oké, ez most azért alakult így, hogy valami jobb jöhessen!«. Meglepő lehet, de én – mint a legnagyobb alakváltó – nagyon ragaszkodom a megszokott dolgaimhoz. A változás fajsúlyos szó, az mindenképp kivált belőled valamit, legyen az negatív vagy pozitív. Hiszek benne, hogy a legkisebb változás is sorsfordító. Például lehet, hogy minden nap 8-kor indulsz el otthonról, de ha ma valamiért 10-kor léptél ki az ajtón, máris egészen másképp alakul az életed. Meggyőződésem, hogy a dolgok alakulása az ilyen apró változásokon is múlik.

Fajt Alex a Változni ér! kampányban

Fajt Alex a Változni ér! kampányban (Ruha: COS)

Aki megismeri a történeted, láthatja, mennyi erőfeszítésed van abban, aki ma vagy. Véget ért ez a munka, vagy van még min változtatni?

Ma már fényévekre vagyok attól az embertől, aki annak idején voltam: aki nem tudta magát elfogadni, aki nemcsak önmagát, de az egész világot gyűlölte. Ebben nagyon sokat segített az öt év tranzíció, illetve az, hogy szembenéztem önmagammal, a félelmeimmel, azzal, hogy ki szeretnék lenni – és ezt nevén tudtam nevezni. Amikor eljutottam erre a pontra, tudtam, már csak rajtam és a befektetett munkán múlik, hogy ez mennyire lesz sikeres. Azt mondhatom, hogy egy harmonikus ember lett belőlem, és bár akadnak kevésbé sikeres pillanatok, jelen van az életemben az egyensúly – és ha ez néha meg is borul, törekszem rá, hogy visszaállítsam.

Milyen belső munka, átalakulás vár még rád?

A kitartásomat hosszú évek kemény munkájának köszönhetem, amelynek az eredménye most érik be. Ezt szimbolizálja például az éttermem. Soha nem hittem volna, hogy egyszer megnyitom ezt a helyet. Kitartásban tehát bizonyítottam, de a türelem nem az erősségem. Ezzel még sok dolgom lesz. Megyek-csinálom-és-utána-gondolkodom típusú ember vagyok, ami nem túl szerencsés, hiszen ezzel sok esetben nagyobb káoszt okozok, mint jót. Néha tényleg jó volna egyszerűen csendben maradni, leülni, és hagyni, hogy történjenek a dolgok. Sokszor azelőtt cselekszem, hogy kellene. Ezen változtatni csak türelemmel lehet, az pedig nekem nem sok van. Bár azt haladásnak tudom be, hogy amikor tetten érem a türelmetlenségem, mindig letolom és rendre utasítom magam: »Alex, állj már le! Ülj le! Gondold végig újra!« Ezeket addig mondogatom magamban, amíg alábbhagy az elsöprő türelmetlenség, és elérkezik az ideális pillanat a cselekvéshez.

Fajt Alex a Változni ér! kampányban

Fajt Alex a Változni ér! kampányban (Ruha: COS)

Vannak olyan emberek az életedben, akik pozitív példák számodra, akikből merítkezni tudsz?

Ikonom, példaképem nincs, az én életemre a teljesen hétköznapi emberek vannak nagy hatással. Sokszor elég egy szoros kézfogás, vagy az, hogy elsétálok valaki mellett az utcán, és megragad benne valami. Sok-sok kicsi hatásból építkezem nap mint nap. Ezekből az építőkockából épült meg az a Fajt Alex, aki ma vagyok.

Fajt Alexet mi hajtja, motiválja?

A jövőképem! Él bennem egy kép, szinte a szemem előtt lebeg az, amire vágyom, ahova szeretnék eljutni. Ebbe kapaszkodom, ez motivál, ez inspirál, ehhez akarok minden nap közelebb kerülni egy lépéssel. Rendkívül fontos, hogy a sok rossz, nyüglődős, nehéz pillanat között legyen valami, ami húz előre. A kép egyik legfontosabb része egy elégedett, felhőtlenül boldog mosoly, ami az arcomon ül. Az odáig vezető utat nem látom mindig tisztán, de hiszem, ha megvívom a napi harcokat, elérkezik ez az állapot. Nem mindig kell tudni a hogyant. Hiszem, ha tudod, hogy hova akarsz eljutni, menet közben kirajzolódik az út.

Fotó: Czvitkovits Judit Styling: Balogh Viki Smink: Tamás Anita Ruha: COS

Változni ér!

Megújult a marieclaire.hu, amelynek kapcsán elindítottuk Változni ér! kampányunkat. Amellett, hogy a témát több cikkben körüljárjuk, és egy játékkal is készülünk nektek, négy olyan hírességet kérdeztünk a változásról, akikkel az elmúlt években már beszélgettünk. Keresd a Változni ér! logóval ellátott cikkeket a megújult marieclaire.hu-n a következő hetekben vagy a nyitóoldalon a Változni ér! címkét!