Változás: miért olyan fontos, hogy még külön szimbóluma is van?

2023. január 18.
Valószínűleg látta már mindenki a nyitott háromszög szimbólumot – akár tetováláson, akár valamilyen modern művészeti alkotáson. Ám azt kevesen tudják, mit jelent valójában.
A változás szimbóluma a nyitott háromszög, amit sokan tetováltatnak magukra
  • Miért olyan különleges maga a változás, hogy külön szimbóluma lett, a nyitott háromszög?
  • És miért pont a nyitott háromszög jelképezi a változást, a változásra való nyitottságot (open to change)?
  • A változás alapvető elmélet a fizikában, a tudomány minden egyes apró pontján tetten érhető.

Változni ér, sőt kell is! Reméljük, te is észrevetted, hogy megújultunk mi is, új ruhába bújtattuk a marieclaire.hu-t. Nem kerülhetjük el a változást, hiszen az maga az élet, semmi sem marad állandó. A nyitott háromszög ezt a változást szimbolizálja. Látjuk tetoválásokon, műalkotásokon, ám az eredetét csak kevesen ismerik.

A nyitott háromszög szimbóluma a tudományból ered

A fizika alapja a változás: a sebesség valaminek a helyzetét változtatja, a gyorsulás a sebesség változása, az atomok számának megváltozása a kötések felbontását és újrarendeződését eredményezi. Az olyan dolgok tanulmányozása, melyek nem változnak, nem is túl izgalmas: hogyan jellemeznénk egy labdát? Kerek, piros, esetleg pöttyös. Sokkal élvezetesebb azt nézni, ahogy a labda mozog! 

Miért pont a nyitott háromszög?

A fizika először azt vizsgálta, hogyan mozognak a dolgok, ezután következett annak leírása, mi min változtathatunk. A fizikában bár szimbóluma nincs mindennek, mértékegysége van. Mondhatjuk, hogy a változásé a méter. A nyitott háromszög, a szimbólum, amit a popkultúra ma a változásra való nyitottságra, készségre használ (open to change), a görög ábécé egyik betűjéből, a lambdából ered. Ez a fizikában a hullámhossz jele. 

A nyitott háromszög eredete a görög ábécé egyik betűjéhez, a lambdához nyúlik vissza

A nyitott háromszög eredete a görög ábécé egyik betűjéhez, a lambdához nyúlik vissza

Nem tévedünk nagyot, ha kijelentjük tehát, hogy a változásnak azért van saját szimbóluma, mert ez az egyik legrégebb óta tanulmányozott dolog a világon, hiszen mi más vinné előbbre az embereket és az emberiséget, mint a változás. Minden más csak utána jön.

Pontosan ezért választottuk mi is hamarosan induló Változni ér! kampányunk szimbólumának! Figyeld az oldalon a logót, és hamarosan eláruljuk a kampány részleteit is.

Fotó: Getty Images, Pinterest