Cápák között: A feltaláló, aki egykor befektetésért ment, ma már az egyik leggazdagabb cápa

2023. február 10.
A Cápák között itthon is évek óta nagy kedvenc. Az azonban még nem fordult elő, hogy a nagy fogásra várakozó cápák közé olyan valaki üljön be, aki korábban befektetésért jött hozzájuk. Az Egyesült Államokban viszont ez is megtörtént, ráadásul a férfi találmánya, amiből meggazdagodott, sokak számára itthon sem ismeretlen…
Jamie Siminoff

Jamie Siminoff 2011-ben a saját garázsában megalkotta az első olyan videós ajtócsengőt, amely wifi segítségével élőben közvetíti és rögzíti a képet (és a hangot), a lakásodhoz érkező emberekről, akikkel még beszélgethetsz is. 2013-ban alig néhány alkalmazottja volt, de hitt az általa megalkotott termékben, így szerencsét próbált a Cápák között amerikai verziójában. Találmányát akkor „DoorBotnak” nevezte el. Siminoffnak azért volt szüksége befektetőkre, mert képtelen volt egyedül finanszírozni, hogy meginduljon a Doorbot tömeges gyártása és értékesítése. A férfi üzlete azért tűnt rizikósnak az amerikai cápáknak, mert az előértékesítéssel sem sikerült megközelítenie az induláshoz szükséges összeget. „Van egy jó terméked, és egy küldetésed, hogy csökkentheted a környéken a bűnözést. Ám ez önmagában nem elég ahhoz, hogy én ebbe befektessek” – mondta az egyik üzletember Jamie-nek, aki végül ajánlat nélkül tért haza.

Jamie Spinoff a Cápák között műsorban

Jamie Spinoff a Cápák között műsorban 

A férfi 2018-ban úgy fogalmazott, hogy bár üzlet nélkül távozott a műsorból, megfogadta a cápák kritikáit. „Minden, ami a műsorban történt, rávett arra, hogy kitartsak, és valami igazán sikeres terméket építsek a munkatársaimmal” – magyarázta. A régi-új termék a Ring nevet kapta, és bebizonyította, hogy képes csökkenteni a betörésekhez kapcsolódó bűncselekmények számát. Ehhez már valóban szükség volt egy befektetőre, aki azonban a sikerműsoron kívül érkezett. Sir Richard Branson milliárdos üzletember volt az, aki meglátta a lehetőséget Siminoff találmányában, és 28 millió dollárt fektetett be a Ringbe.

„Ez így rózsaszín álomnak tűnik. Viszont nem volt az. Nem arról van szó, hogy az irodában éjszakázol, de tudod, hogy a végén minden összejön. Éjszakázol a találmányod felett a garázsban, teljesen képlékeny, hogy valaha sikeres lesz-e a terméked, csomó olyan dolgot kell csinálnod, amihez egyébként nem értesz (könyvelés, tárgyalások stb.). Rengeteget kell utaznod, ez ugyan szórakoztatónak tűnik, de nem az.

Inkább alszol a reptéren, mint szállodában, mert így spórolsz.

Vörös a szemed, annyira fáradt vagy. Egyik lehetséges befektetőtől mész a másikig. Kicsit olyan időbeosztással kell élned, mint a sportolóknak. A találmányod teljes elköteleződést igényel. Mindezt nem tudod végigcsinálni, ha csak a pénz számodra a motiváció. Mellette nekem  ott volt a küldetés is, hogy biztonságosabb helyen éljünk” – olvasható Siminoff nyilatkozata az Entrepreneur oldalán. A férfi hozzátette azt is, hogy aki nem számol a szerencsével, az bolond. Szerinte ugyanis a szerencse, és az olyan műsorok, mint a Cápák között, elengedhetetlenek ahhoz, hogy egy termék, vagy szolgáltatás sikeres legyen.

A Ring idővel elérhető lett olyan áruházakban, mint a Target és a Walmart, onnantól kezdve pedig nem volt megállás. Az árától függetlenül elkapkodták az emberek. És hogy mit csinált Siminoff? Nem dőlt hátra és nem lógatta a lábát. Rátette a termékek dobozaira a saját e-mail-címét, és megkérte az embereket, hogy írjanak neki véleményeket, észrevételeket a termékről. Ennek segítségével eszközölt változtatásokat rajta, ha szükségesnek találta. A Ring pedig akkora siker lett, hogy 2018-ban az Amazon megvásárolta azt 1.2-1.8 milliárd dollár becsült értékben. Siminoff a Ring alapítója és feltalálója, ma is a cég vezérigazgatója, melynek csak a tulajdonosa lett az Amazon. A Ring jelenleg hétféle ajtócsengőt, valamint biztonsági kamerákat, biztonsági rendszereket és intelligens világítást is értékesít.

Jamie Spinoff visszatér, mint befekető

Jamie Spinoff visszatér, mint befektető 

Jamie pedig újabb és újabb ötletekkel áll elő. A ma már 46 éves üzletember még a Cápák között műsorba is visszatért, méghozzá a 10. évad egyik epizódjában vendégcápaként. Mellesleg ő lett a csapatban a leggazdagabb befektető.

Bár ma már egy játékos kvíz segítségével lehet visszajelzést adni a megvásárolt termékekről, a Ring oldalán még most is elérhető Jamie e-mail-címe, ha esetleg valaki írni szeretne neki…

Fotó: Getty Images


Kapcsolódó