Siker határokon túl: Szűcsné Vedres Noémi, az Újpest Korcsolya Szakosztály vezetője

2023. március 18.
A műkorcsolya és a jégtánc sportágakat viszonylag sokan ismerik Magyarországon is, de talán a szinkronkorcsolya világát illetően vannak még kérdések a fejekben. A számtalan magyar és nemzetközi elismerést magáénak tudó Újpest Korcsolya Szakosztály edzői három generációt képviselnek. A Siker határokon túl interjúsorozat aktuális részében Szűcsné Vedres Noémi többszörös szinkronkorcsolya-bajnok és edző, az Újpest Korcsolya Szakosztály vezetője enged betekintést a szinkronkori világába.
Siker határokon túl: Szűcsné Vedres Noémi, az Újpest Korcsolya Szakosztály vezetője

Mi pontosan a szinkronkorcsolya, honnan indult a története?

A szinkronkorcsolya sportág az Egyesült Államokból indult, de az 1990-es években már Európában is megjelent, és számos nemzetközi versenyt rendeztek ebben a szakágban is. 2000-ben a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) hivatalosan is megrendezte az első felnőtt Világbajnokságot, igaz, akkor még 20 fős létszámmal indulhattak a csapatok. Az eltelt 23 évben optimalizálták ezt a számot és jelenleg 16 fős csapatok indulhatnak el a felnőtt, illetve junior világbajnokságokon. A szinkronkorcsolya sportág ötvözi a műkorcsolya-jégtánc és a páros korcsolya elemeit, sőt, egyre inkább látható a törekvés arra, hogy az említett diszciplínák ebbe a szakágba is bekerüljenek, ami egyre nehezebbé, ugyanakkor látványosabbá válik ezáltal.

Eddig milyen eredményeket értetek el közösen és egyénileg?

Édesanyám, Berecz Ilona, jégtánc mesteredzőként 3 Olimpián és számos Európa-és Világbajnokságon vett részt jégtáncedzői pályafutása alatt, az Engi-Tóth jégtáncospárt a világbajnoki 4. helyezésig segítette, de tanítványai közül többen állhattak fel junior világbajnoki dobogóra is. A szinkronkorcsolya világába már belekóstolt akkor, amikor én átváltottam a jégtáncból erre a csodás sportágra, és a csapatunkkal a Világkupán a 11. helyezésig juttatott minket. Az UTE kötelékébe a hívásomra csatlakozott, és szakmai tudásának köszönhetően már 3 éve a junior csapat vezetőedzője.

Én édesanyám irányítása alatt 12 évig jégtáncoltam. Eljutottam a párommal több junior és felnőtt világbajnokságra is, de azt hiszem, az ezt követő szinkronkorcsolyás évek maradtak meg bennem a legszebb emlékekként. Ezért döntöttem úgy 2016-ban, hogy néhány fiatal lánnyal belevágok újra ebbe a sportágba. Kyrát (Szűcs Kyra – a szerk.) is ekkor kértem meg, hogy csatlakozzon hozzánk a MOKSZ Gyere Korizni! programjába mint oktató, mert tudtam, hogy az ő vidámsága, habitusa sok gyerekkel fogja megszerettetni a korcsolyázást, így egyre többen fognak csatlakozni hozzánk. Ez be is igazolódott, hiszen jelenleg 109 gyermek sportol nálunk a különböző kategóriákban, programokban.

A szinkronkorcsolya sportág ötvözi a műkorcsolya-jégtánc és a páros korcsolya elemeit

A szinkronkorcsolya sportág ötvözi a műkorcsolya-jégtánc és a páros korcsolya elemeit

A korosztályotokat tekintve három generációt képviseltek. Hogyan tudjátok összeegyeztetni az edzői filozófiátokat?

Kizárólag humorral! Mindhárman más típusú edzők vagyunk, de követjük azt a kanadai módszert (Balyi István LTAD program – a szerk.), amely a komplex képességfejlesztést helyezi előtérbe a versenyzéssel szemben egy bizonyos korig. Ezáltal elkerüljük a korai kiégést, amely például a műkorcsolya szakágat sajnos jellemzi. A basic novice korosztálytól már elindul a program „tanulj meg versenyezni” szakasza. Itt eldől, hogy ki az, aki szeretné ezt a sportágat még komolyabban venni. Ettől a pillanattól már jöhetnek a komolyabb edzések és a családok részéről azok az áldozatok, amit egy versenysport megkíván…

Általában hogyan zajlik a versenyekre való készülés, mi mindenből állnak a napjaitok ezekben az időszakokban?

A szinkronkorcsolya versenyszezon nagyon hosszú, több szakaszból áll. Vannak a tisztán alapozó időszakok, ekkor állítjuk össze a programokat a csapatainknak, ilyenkor több kiegészítő edzés is szerepel az edzésrendben (balett, tánc, nyújtás, erősítés stb.), majd ősszel elindul a kűr programok tisztázása, esetleg elemek cseréje, figyelembe véve a szabályok esetleges módosítását. Novembertől március végéig tart nálunk a versenyszezon. A tapasztalat az, hogy mindig van mit változtatni, javítani a versenyprogramokon ezen időszakon belül is, így soha nem unatkozunk.

Milyen eredmények születtek és milyen élményekkel gazdagodtatok a februári, általatok rendezett UTE Synchro Cup-on?

Idén 2. alkalommal rendeztük meg az UTE Synchro Cup-ot február 25-26. között, 27 csapat részvételével. Lengyel, holland, osztrák, szerb csapatok is indultak a különböző kategóriákban és nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk mindenhonnan. A saját csapataink is fantasztikusan szerepeltek, hiszen 4 kategóriában is a dobogó legfelső fokára állhattunk (juvenile, basic novice, mixed aged, junior), míg a legkisebbjeink 2. helyezést értek el életük első versenyén.

Hogyan látjátok a magyar junior szinkronkorcsolya helyzetét nemzetközi szinten? Ezzel kapcsolatban mit gondoltok, mik lehetnek a fejlődés mozgatórugói?

Jelen pillanatban világszinten a középmezőnyben helyezkedünk el, és a fejlődés záloga a minél több jégidő. Az utánpótláskorú sportolóink nagyon tehetségesek, elhivatottak, így bízunk benne, hogy velük még előbbre tudunk majd lépni nemzetközi szinten. Ehhez nagy segítség, hogy az UTE jelenleg 2 jégpályával rendelkezik, így a következő szezonban már könnyebb lesz megfelelő mennyiségű jégidőt biztosítani számukra.

Jelen pillanatban világszinten a középmezőnyben helyezkedünk el

Jelen pillanatban világszinten a középmezőnyben helyezkedünk el

A junior sportolók formálódó személyiségek, és ugyan mindenki más és más, tapasztalataitok alapján általánosságban hogyan lehet a fiatal generációt motiválni a sportolásra a közösségi média és gyorsuló világ sodrában?

Mi azt tapasztaljuk, hogy ez a csapatsport olyan összetartó erőt biztosít számukra, hogy nem kell külön motiválni őket az edzések látogatására. Sőt, az edzőtáborokat is mindig nagy-nagy lelkesedéssel várják. Nagyon hosszú és talán életre szóló barátságok köttetnek itt, ezért is fantasztikus ez a sportág.

Az együttműködés nagyon fontos lehet a szinkronkorcsolya világában.

Ez a sportág – ellentétben más csapatsportágakkal – nem az egyéni teljesítményről szól, hanem arról, hogy hogyan tud 16 fő minél egységesebb képet mutatni a kűr program alatt. Nem az a legfontosabb, hogy ki a legjobb, hanem az, hogy ezt hogyan tudja a csapat előnyére kovácsolni. A csapattagok megtanulják egymást segíteni, támogatni, biztatni, így ha vannak is súrlódások, azok hamar megoldódnak a közös cél érdekében.

Mikor érdemes elkezdeni szinkronkorcsolyázni, és mik az első lépések, ha valaki úgy dönt, szeretne megismerkedni ezzel a sportággal, vagy szülőként úgy érzi, szívesen megmutatná a gyermekének a lehetőségeket ezzel kapcsolatban?

Első lépésként ugyanúgy, mint bármelyik másik korcsolyasport esetében, a jégiskola az első, ez nálunk a MOKSZ (Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség) támogatásával működő Gyere Korizni! programunk. Igazából már 4 évesen el lehet kezdeni a korcsolyázás alapjait, de még 6-7 évesen sem késő jégre lépni. Ezt követően, ha az alapok már biztosak, jön a sportágválasztás, ebben segítenek az oktatóink. Akinek a szinkronkorcsolya tetszik meg, szeretettel várjuk! Természetesen ilyenkor a kezdeti csapat elemeken kívül fejlesztjük a műkorcsolya-alapokat is, mert ez elengedhetetlen lesz a későbbiekben számukra.

szinkronkorcsolya
4 fotó megtekintése

Nézd végig a galériánkat!

Hol láthatunk még benneteket idén?

A junior csapatunk március 10-11-én vett részt a Junior Világbajnokságon Angers-ben, ahol nagyon erős volt a mezőny. A Budaskate Cup március 25-26-án valósul meg, ahol idén utoljára mutatják be programjaikat a csapataink.

Szerző: Zahorján Ivett, Fotó: az alany sajátja