Siker határokon túl: Kovács Julianna, ingatlanügynök Floridában

2023. február 14.
Hogyan találja fel magát egy magyar ingatlanügynök a napsütötte Floridában? Milyen 21 éve külföldön élni? És vajon miért hagyta el Cameron Diaz Floridát? A Siker határokon túl aktuális részében Kovács Julianna Sarasotában élő ingatlanügynök válaszolt kérdéseinkre.

Miért döntöttél úgy anno, hogy elhagyod Magyarországot?

Semmilyen nyomós okom nem volt rá, hogy elköltözzek Magyarországról. Jól éreztem magam, munkám is volt. Egy hirtelen elhatározás volt, hogy kipróbálom, milyen Amerika. Bevallom, féltem kicsit nekivágni egyedül. 21 éve meg nem volt ennyi kapcsolatépítési lehetőség, az internet is csak kezdett elterjedni. Mivel a vízumot elég gyorsan és simán megkaptam, ezért úgy éreztem, nincs kifogás, mennem kell.

Siker határokon túl: Kovács Julianna

Siker határokon túl: Kovács Julianna

Két, meglehetősen különböző karakterisztikájú, éghajlatú országban is éltél. Kanada, Québec és az Egyesült Államok, azon belül is Florida, Sarasota. Miért pont ebben a két országban kötöttél ki, és mi volt az oka annak, hogy végül Floridában maradtál?

Floridában kezdtem, ott laktam először 10 évet. Amikor kerestem a lehetőségeket, az akkor meg népszerű Gyalogló Chaten volt egy csoport, „Kanada – USA” volt a neve talán. Ott kezdtem el beszélgetni azokkal, akik már kint éltek. Ez egy nagyon kezdetleges chatfelület volt, fényképeket abban az időben körülményes volt feltölteni. Az lett a vége, hogy megismerkedtem jobban valakivel, akivel aztán kapcsolatom is lett. Ő Floridában volt, így én is ide jöttem. Kanadában aztán a későbbi férjemmel laktunk. Miután megszületett a kisfiunk, pont eladtuk az akkori cégünket, és semmi nem kötött Floridához. Úgy gondoltuk, hogy nem rossz, ha legalább az egyikünk családja a közelben van. Kanada nagyon szép, főleg Québec, ahol mi laktunk, hasonlít Europára. A téli hideg és a bezártság az, ami nehéz. Aztán körülbelül 7 év után először egy télen mentünk vissza Floridába, egy hajóút miatt, ami Miamiból indult. Miután hazaértünk, arra gondoltunk, mit keresünk mi itt a hidegben? Napokon belül elkezdtük szervezni a visszaköltözést, ugyanúgy Sarasotába, ahol előtte is éltünk.

Hogyan lettél ingatlanügynök?

Nagyon szeretek házakkal es emberekkel foglalkozni. A házak, az építészet, a lakberendezés mindig közel álltak hozzám. Floridában meg is szereztem a lakberendező képesítést, még a költözés előtt. Ha nem költözünk el, akkor sokkal előbb elkezdtem volna az ingatlanozást. Aztán, amikor eldöntöttük, hogy jövünk vissza, nem is volt kérdés számomra, hogy mit fogok csinálni. Már akkor elkezdtem tanulni, hogy minél előbb, amint megérkezünk, le tudjam tenni a vizsgát.  

Florida

Ez egy igen kompetitív szektor, és gondolom, Amerikában ez hatványozottan így van. Hogyan tudod tartani a lépést?

Rendszeresen képzem magam és kapcsolatokat ápolok. A sikereimet a szakmai és baráti körömnek köszönhetem. Egész csapatunk van itt, magyarok és amerikaiak egyaránt, akik szerves részei a folyamatnak. Gondolok itt hitelügyintézőkre, menedzsment cégre, ügyvédekre, biztosítási ügyintézőkre. Ez egy bizalmi szakma, nagyon nagy pénzekről és komoly döntésekről van szó, akkor is, ha valaki befektetést keres, és akkor is, ha saját házat vásárol. A folyamat gyakran tele van felfokozott érzelmekkel és stresszel. Minden tranzakció más. Azokkal, akik megkeresnek, mindig baráti viszony alakul ki már a vásárlás előtt, és a tranzakció lezárulta után is számíthatnak rám.

Mi jellemzi most az amerikai, szűkebben véve a floridai ingatlanpiacot?

Itt – és úgy hallottam, Amerika több részén is – őrültek háza volt az elmúlt két évben. Alacsony volt a kamat (3% körül a 30 éves hitelre), Floridában nem volt COVID-szigorítás, még kötelező maszkviselet sem, minden nyitva volt, ezért nagyon sok amerikai megindult errefelé. Olcsó állam is volt a többihez képest, ami az ingatlanpiacot illeti, de ez a nagy tömeg és a kereslet mostanra felverte az árakat. Az elmúlt 2 évet nagyon erős eladói piac jellemezte. Kevés volt az eladó ház, azok viszont szinte bármennyiért, bármilyen állapotban elkeltek, volt, hogy órák alatt. A vevők licitáltak egymásra. Most már lenyugodott a piac. A kamatok is feljebb mentek, de még mindig licitálni kell egy-egy jobb házra, és még mindig kevés a ház ahhoz, hogy kiegyensúlyozott piacról lehessen beszélni. Bizakodva várjuk az idei évet. Nehéz volt ez nekünk, ügynököknek, és a vevőknek is. 

Mit tartasz a legnagyobb eddigi sikerednek?

Talán az elmúlt időszak piaci viszonyaira visszatekintve azt, hogy minden vevőmnek sikerült házat találni és megvenni, „megnyerni”, még akkor is, ha többen licitáltak rá. Amikor szerződés alatt van egy olyan ház vagy lakás, amit a vevőm nagyon szeretne, úgy örülök, mintha az én házamról, lakásomról lenne szó.

Florida

Van esetleg érdekes, humoros sztorid a munkáddal kapcsolatban? Találkoztál például hírességekkel? 

Megbotlás lépcsőn, kertben elesés, miközben házakat mutatok, mondhatni, már fel sem tűnik. Komolyabb nem volt, de egy ügynök mesélte, hogy beleesett a medencébe, miközben a házat mutatta… Azóta nem megyek túl közel, főleg, ha magas sarkúban vagyok. Hírességekkel nem találkoztam, de igazából róluk nem lehet tudni, hogy hol vesznek házat, ők személyesen nincsenek itt soha. Tanácsadók, ügyvédek, asszisztensek nézik meg a házakat és beszélnek az ingatlanügynökökkel, céges névre veszik az ingatlant. Nyilván fontos nekik a nyugalmuk megőrzése, ezért ez a nagy titkolózás. Cameron Diaznak volt egy háza az itt Floridában, az Anna Maria-szigeten. A helyiek nem bántották, nem csináltak belőle ügyet. Évekig ide járt, de mindenkit megkért, hogy ha közös képet csinálnak, ne mondják meg, hogy hol készült. Aztán egy turista képe mégis publikus lett és a lesifotósok azonnal ott megjelentek. Azóta nem jár ide. 

Florida

Van, ami hiányzik Magyarországról? El tudod képzelni, hogy egyszer hazaköltözöl?

Alapjában véve szeretem Európát és a különböző kultúrákat… Jó, hogy minden közel van. 4-5 óra alatt egy másik országba lehet jutni, itt jó, ha ennyi idő alatt elérem Florida határát. Szeretek hazamenni, nosztalgikus érzés, és jókat lehet enni. Életem felét gyakorlatilag itt éltem le, így mindkét hely nagyon erős hatást gyakorol rám. Nem mondom, hogy nem költöznék haza, ha lenne rá okom, de pillanatnyilag úgy látom, hogy itt fogok megöregedni. Háromszor váltottam országot. Nem könnyű, de nem riadok vissza, ha megint meg kell tennem. 

Mit csinálsz a szabadnapjaidon?

A fiam elég komolyan focizik (európai foci – a szerk.), ezért szinte minden hétvégén meccsekre járunk. Ha éppen nincs semmi, akkor a baráti társasággal szervezünk összejövetelt: egy kis sütögetést valaki hazánál vagy a parton. Szeretek magyarokkal is találkozni különböző rendezvényeken. Sarasota környéken becslésem szerint 2000 magyar lakik minden korosztályban, így gyakran vannak szervezett összejövetelek hétköznap és hétvégén is. 

Mit tanácsolsz azoknak, akik azt fontolgatják, hogy külföldön építenek karriert?

Amerikában legálisan letelepedni nem könnyű, ezen a téren nem tudok tanácsot adni, sokfele vízumot meg lehet célozni, van zöldkártya lottó is. Minden országváltás bizonytalan. Sok pénzbe és energiába telik, amivel számolni kell. Persze, minél fiatalabb valaki, annál könnyebben veszi az akadályokat, és szokja meg a változást. Ha valaki úgy dönt, hogy külföldre megy, az interneten rengeteg információt talál, ami segíthet dönteni és a megfelelő helyet kiválasztani. Én úgy gondolom, sok szempontból könnyebb meghozni a döntést azoknak, akik most szeretnének elindulni. Szerintem az a legfontosabb kérdés, hogy ki miért akar elmenni. Mert igaz a mondás, hogy külföldön sem könnyű az élet, főleg, ha nulláról kell kezdeni. Minden hely izgalmas, ha nyaralásról van szó, de ott is élni már egészen más kérdés.

Szerző: Zahorján Ivett Fotó: az alany sajátja