Egy asztalnál: egy szivárványcsaládokat ellenző és egy családra vágyó meleg férfi

2023. április 23.
Mi történik, ha két csoport egy-egy tagja, egy hagyományos családmodellben hívő, tradicionalista és egy magának és a párjának jogokat kívánó meleg férfi leül beszélgetni a témáról? Az Egy asztalnál második évadának első részéből kiderül.

Ha valaki meleg, az férfi és nő között lebeg? Értelmezhető-e a házasság intézményében a két férj fogalma? A CSOK hitel a homoszexuálisok számára ugyanolyan provokatív, mint a Pride az ellenzők szemében? Érdekes kérdések, amik az általános közbeszédben nem merülhetnek fel, mert a két oldal nem nyitott egymásra.

Sokan állítják, az étel meglágyítja a szívet, a közös főzés kapcsolatot teremt, a vacsoraasztalnál pedig könnyebb elsimítani az ellentéteket. Az Egy asztalnál 2. évadában erre tesz kísérletet 5 páros: a meleg és a tradicionalista, a túlsúlyos és az anorexiás, a látó és a pap, a gazdag és a szegény, valamint a fiatal és az idős szerelmespár. Közülük is először Gábor és Bence, akik a tradicionalista értékrendet ütköztetik a homoszexualitással. A végig feszült hangulatú beszélgetés során számos általános téma került szóba, mint a házasság, a gyerekvállalás és az egyház, amiben a nézetek természetesen élesen különböznek. De olyan szélsőséges kérdések is felmerülnek,  hogy egy meleg férfi szükségszerűen nőiesebb jegyeket hordoz-e, így valahol a két nem között lebeg-e. Vagy, hogy a nyilvános coming out egyfajta melegpropaganda-e. De értekeznek arról is, hogy egy homoszexuális pár számára a CSOK lehetősége és ennek nyilvános kommunikálása lehet éppen annyira bántó és felháborító, mint a tradicionalisták számára az, hogy százak buliznak a Pride-on. Hogy ez mennyire valós nézet, azt mindenki eldöntheti maga.

De lássuk, kik azok, akik ezeket a témákat boncolgatják: Gábor egy hagyományos értékeket valló, középkorú férfi, aki abban hisz, hogy  mindenkinek ugyanahhoz van joga. Így a házasság is bárki számára lehetőség, mindaddig, amíg ellenkező nemű párt választ. Az azonos neműek házassága ugyanis extra jog, ez pedig már megkülönböztetés. Azt vallja, hogy a világ jól működött több ezer évig, nem kell rajta változtatni, a homoszexualitást nem üldözné, de nem szereti a magamutogatást, így a melegfelvonulásokat is ellenzi. Szerinte a homoszexualitás mára divattá is vált és nem szeretné, hogy ezt terjesszék. Ezzel szemben Bence egy homoszexuális párkapcsolatban élő férfi, aki azt szeretné, ha párjával hivatalosan is összeházasodhatna és örökbe fogadhatna egy gyereket. Ő nem hisz abban, hogy valami férfias vagy nőies, az ember szerinte olyan lehet, amilyen csak szeretne lenni. Nem várja el, hogy azt gondolják, jó az, amit ő vall, csak elfogadást szeretne.

És hogy a shakshuka frittátán kívül mi sül ki a vacsora végére? Mondhatnánk, hogy happy end, de ez a műsor a valóságra épít. Két nagyon különböző nézetet ismerhetünk meg és ezzel együtt két nyitott embert, akik valószínűleg az életben sohasem találkoztak, de legalábbis nem beszélgettek volna erről a témáról hosszú órákon keresztül egymással. De hogy a szándék elég-e ahhoz, hogy a nézetek legalább egy kicsit közelítsenek egymásból, az kiderül a teljes adásból:

Forrás: Egy asztalnál