Tradwife-mozgalom: a feminizmus előtti időket sírják vissza a netet letaroló tradicionális háziasszonyok

„Csak a férjem engedélyével hagyom el a házat” – a feminizmus előtti időket sírják vissza a netet letaroló háziasszonyok

2023. június 27.
Hogyan tartsunk rendet otthon, készítsünk egy finom vacsorát vagy találjunk szórakoztató beszélgetési témákat a drága férjünknek? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk a TikTokot letaroló háziasszonyoktól, az úgynevezett tradwife-októl, akik azokat a feminizmus előtti régi szép időket sírják vissza, mikor még az asszony helye kizárólag a konyhában volt.

Tökéletesen beszárított szőke fürtök, csábos műszempilla, cukorkaszínű ruha és kifogástalan körmök: a 25 éves Estee Williams minden videójában úgy néz ki, mintha csak az 1960-a évek Amerikájából lépett volna elő. A nő retró megjelenése természetesen nem a véletlen műve: Estee életmódjában és megjelenésében is azokat a feminizmus előtti régi szép időket próbálja megeleveníteni, amikor a feleségek életének legfőbb feladata, a férjek boldoggá tevése volt. Estee Williams az úgynevezett tradwife-mozgalom egyik vezéralakja, egy olyan reakciós mozgalomé, amely az ultra szexista tradicionális nemi szerepfelosztások visszatérését szorgalmazza. Magyarán tehát azt szeretnék, hogy a nők kivonulva a munka világából, visszatérjenek az otthonuk négy fala közé, és a háztartás ellátásnak szenteljék az életüket a keményen dolgozó férjeik mellett.

A tradicionális nemi szerepeknek megfelelően Estee felel a férjével közös virginiai otthonuk rendben tartásáért, a takarításért és főzésért, a házból azonban – saját bevallása szerint – soha nem merészkedik ki anélkül, hogy fel ne hívná előtte villanyszerelő férjét, Connert, és engedélyt ne kérne tőle a távozáshoz. Sötétedés után pedig egyáltalán nem lép ki egyedül az otthonuk ajtaján. „A férjem kívánságait a sajátjaim elé helyezem, és ez nem csak az én hasznomra vált, de a házasságomnak is jót tesz” – magyarázta egy korábbi interjújában Estee, majd hozzátette, hogy véleménye szerint engedélyt kérni egy nagyon tiszteletteljes dolog.

„Én örömmel teszem meg, a férjem pedig általában örömmel adja meg.”

Bár gyerekeik még nincsenek, Estee már most tudja, hogyan szeretné felnevelni a leendő gyermekeit: „A fiunk megtanulja majd, hogyan kell autókat szerelni ; a lányunk pedig megtanul főzni, takarítani és rendben tartani a házat.”

@esteecwilliams

♬ Viva La Vida

Egy tradwife születése

Estee Williams gyerekként egy tönkrement háztartásban nőtt fel, és hamar ráébredt, hogy felnőve ő nem akarja megismételni szülei hibáit. „Nem tradicionális családban éltem, a szüleim elváltak, és azt hiszem, ez nagy szerepet játszott abban, hogy én végül ezt az életmódot válasszam.” Estee édesanyja teljes munkaidőben dolgozott, ráadásul a fizetett állása mellett az otthoni láthatatlan munka terhe is az ő vállát nyomta. „Én már gyerekként tudtam, hogy nem akarok olyan feleség és anya lenni, aki teljes munkaidőben dolgozik, majd hazajön, és még mindig főznie és takarítania kell. Nagyon csodáltam azokat a környezetemben élő családokat, ahol a szülők a tradicionális szerepek szerint éltek, és az anya otthon maradt háztartásbelinek.” 

Estee 2022 júliusában posztolt először tradwife tartalmakat a TikTokra, és azóta rendszeresen betekintést enged a követőinek a mindennapi életébe. Bár a nőnek rengeteg rajongója van, sokszor találja magát szembe kritikus kommentelőkkel is, akik arra próbálnak rámutatni, hogy a nő ultra tradicionális életmódja a női jogok megcsúfolása. Azt Estee is elismeri, hogy a videóiban meglehetősen romantikus színben  ábrázolja az 1950-es évek esztétikáját, de mint mondja, „vannak pozitív és negatív dolgok is az ’50-es évek háziasszony-ideájában”, és elismeri, hogy egyesek szerint lehetnek problémák azzal, ahogyan akkoriban a nőkkel bántak.

A 25 éves nőnek mostanra több mint 117 ezer követője lett TikTokon, míg a #tradwife hashtag 164 millió feletti megtekintésnél tart. „A munka sok nő számára jelenthet kiteljesedést. De ki is meríthet, és boldogtalanná tehet, különösen, ha gyerekeid vannak. Nem akarok visszavenni a nők jogaiból, de igényt tartok arra, hogy egy másik életmódot választhassak” – mondja a tradwife influenszer.

A világjárvány hatása a tradwife-mozgalomra

Bár a tradwife-mozgalom nem egy új trend, a világjárvány során ismét erőre kapott. Ekkor, 2020-ban indította el Youtube-csatornáját The Darling Academy címmel az Egyesült Királyságban élő Alena Kate Pettitt is, aki több mint 8 ezer feliratkozójának készített videókat a többi között arról, hogyan kell háztartást vezetni, igazi angol teát készíteni, és szórakoztató beszélgetési témákat találni a ház urának, amikor az este hazaér a munkából. Egy olyan időszakban, amikor rengeteg nő kényszerült otthon maradni, és szenvedett a bezártságtól, Alena videói óriási sikert arattak.

Az Egyesült Államokban 2020-ban 860 ezer nő hagyta ott a munkahelyét (a National Women’s Law Center szerint a járvány teljes időtartama alatt a szám 2,3 millióra nőtt), míg a férfiak esetében ez a szám mindössze 200 ezer volt. A felmérések során a nők nagy része úgy nyilatkozott, hogy erre a lépésre azért volt szükség, mert az iskolák bezárásával valakinek gondoskodnia kellett otthon a gyerekeikről. A világjárvány nemzetközi szinten és idehaza is tovább fokozta a két nem közötti egyenlőtlenségeket, és megsokszorozta a nőkre háruló láthatatlan munka súlyát.

Alena Kate Pettitt egyik videójában így indokolta az otthonmaradás melletti döntését: „Egyedülálló, dolgozó anya nevelt fel. Szerettem volna, ha minden nap eljön értem az iskolából, és eljön az év végi előadásaimra, de sajnos nem ez volt a helyzet. Én 100 százalékban a gyermekeim rendelkezésére akarok állni.”

Hiába hagytuk mostanra szerencsésen magunk mögött a világjárványt, a két nem közötti egyenlőtlenség a mai napig nem csökkent radikálisan. Továbbra is döntő többségben a nőkre hárul a fizetett munkájuk mellett az otthoni láthatatlan munka elvégzése – tehát a gyerekek nevelése és a háztartás fenntartása.

De vajon erre a valóban komoly problémára tényleg az jelenti a megoldást, ha a nők inkább kivonulnak a munkapiacról?

A kérdésre François de Singly szociológus így válaszolt a francia Marie Claire-nek: „A mai háziasszonyok már nem olyan körülmények között élnek, mint ötven évvel ezelőtt. Az 1970-es évekig a válás rendkívül nehéz volt, ami a háziasszonyoknak bizonyos fokú biztonságot is adhatott. Manapság azok, akik úgy döntenek, hogy háztartásbeliek lesznek, egy anyagilag teljesen függő helyzetben találják magukat, miközben a válás kockázata is sokkal nagyobb lett.”

Az otthon maradó anyák kiábrándultsága

Otthon maradó háziasszonynak lenni tehát egy rendkívül törékeny státusz, ami a valóságban igen messze áll a TikTokon mutatott romantikus tradwife fantáziától. Michèle Dominici, francia forgatókönyvíró, A háziasszonyok elfelejtett története című dokumentumfilm készítője a francia Marie Claire-nek így nyilatkozott a témáról:  „A legtöbb tradwife fiatal, és idealizálja az otthonlétet. A háziasszonyok, akikkel én beszéltem, mind ugyanazt a történetet mesélték el: kezdetben nagy volt a boldogságuk, majd jöttek a kétségek, végül ötvenéves koruk körül nagy üresség lett úrrá rajtuk, amikor pedig a gyerekek kirepültek, minden szétesett”.

Mivel a nők számára a magánélet és a karrier összeegyeztetése a mai napig óriási kihívást jelent, bizonyos szempontból nagyon is érthető a tradwife-mozgalom egyre növekvő népszerűsége. Ha valakinek mindkét irány – azaz a család és a karrier is – fontos, szinte biztos, hogy az egyikben csak a másik rovására fog tudni kiteljesedni. „Értem, amit a TikTok háziasszonyai mondanak, de véleményem szerint nem az a megoldás, hogy visszaforgatjuk az idő kerekét, hanem az, hogy egyenlőbben próbáljuk felosztani a nemek között az otthoni terheket” – mondta Michèle Dominici.

Az is kérdéses, hogy vajon mennyiben volt a saját valódi döntésük a tradwife-oknak az otthonmaradás. Anne Rothenbühler, francia történész, szintén a francia Marie Claire-nek így vélekedett erről: „Néhány nő valóban úgy dönt, hogy abbahagyja a munkát. Mások azonban tradicionalista családból érkeznek, és a rájuk nehezedő nyomás miatt maradnak otthon.” Nem meglepő módon Estée Williams is gyakran idézi a Bibliát, és kifejezetten sok fundamentalista keresztény követője van.

Tradewife-mozgalom: a feminizmus előtti időket sírják vissza a netet letaroló tradicionális háziasszonyok

Amerikai háziasszony az 1950-es, 1960-as évekből

De milyen volt valójában az 1950-es évek Amerikájában háziasszonynak lenni?

Az 1950-es évekbeli életnek tényleg megvoltak a maga előnyei – főleg a férfiak számára. „A középosztálybeli férfiaknak több szabadságuk, rövidebb munkaheteik, jobb nyugdíjbiztosításaik és magasabb fizetésük volt, mint mai társaiknak” – nyilatkozta a Today-nek Stephanie Coontz, a Kortárs Családok Tanácsa nevű nonprofit szervezet kutatási és közoktatási igazgatója. Coontz elmondása szerint 1959-ben egy átlagos 30 éves férfi a bruttó havi fizetésének mindössze 18 százalékából ki tudta fizetni egy átlagos árú lakás jelzálogát; míg a nőknek az irodai asszisztensi munkákon kívül kevés gazdasági lehetőségük volt, és a férfiak bérének mindössze 60 százalékát keresték. „1970-ig egy átlagos, egész évben teljes munkaidőben dolgozó, főiskolát végzett nő kevesebbet keresett, mint egy átlagos középiskolai végzettségű férfi” – tette hozzá.

És bár a házasság vonzó jövőkép lehetett a nők számára, rájuk nézve már 50 évvel ezelőtt is kifejezetten rizikósnak számított. A házasságon belüli nemi erőszakot, és a családon belüli erőszakot például alig vagy egyáltalán nem bűntették akkoriban. „A rendőrség gyakran csak akkor tartóztatta le az elkövetőt, ha a feleség sebe bizonyos számú öltést igényelt. Sok pszichiáter pedig azt hangoztatta, hogy a nők provokálták a férjüket, hogy megverje őket” – mondta Coontz. Egy rossz, bántalmazó házasságból még menekülni is csak nehezen lehetett, ugyanis a válás beadása sokkal nehézkesebb volt, főleg a nők számára. De abban az időben az is gyakran előfordult, hogy ha mégis sikerült elválni, a feleségeket egyszerűen kisemmizték. „A férjnek joga volt meghatározni a család lakóhelyét, így ha a férj elköltözött, és a nő nem volt hajlandó követni, a nőt elhagyással lehetett vádolni. Több államban a férjeknek azt is megengedték, hogy a feleségükkel való egyeztetés nélkül jelzálogot vegyenek fel a házukra, vagy akár a közös tulajdonukat másra hagyják.”

A nők egészen az 1970-es évekig még saját hitelkártyát sem kaphattak. Csak 1974-ben vált törvénytelenné, hogy a hitelezők nemi vagy családi állapot alapján diszkrimináljanak. Coontz azt mondja: „Ha egy egyedülálló nő, akinek hitelkártyája volt, megházasodott, egy csapással a férje lett a törvényes számlatulajdonos.” Hozzáteszi: „Válás esetén az 1950-es és 1960-as években a legtöbb államban úgy tartották, hogy a házasság alatt szerzett jövedelem különvagyon, így a háziasszonyok nem voltak jogosultak arra, hogy részesüljenek férjük házasság alatt szerzett vagyonából„.

Érdekes, hogy a tradwife-mozgalom tagjai ezekről az apró részletekről nem igen szoktak beszélni a videóikban.

Fotó: Getty Images Forrás: Marie Claire, Vice, Today