Több országban betiltották a Barbie filmet

2023. augusztus 11.
Greta Gerwig filmje Vietnám után nem elérhető Kuvaitban és Libanonban sem. A hatóságok „homoszexualitás népszerűsítése” miatt nem kérnek a világsikerből.
Ryan Gosling Kennek öltözve énekel, ettől pedig még jobban várjuk a Barbie-filmet

Kuvaitban a „közetika védelmében” betiltották a Barbie filmet – közölte az állami hírügynökség. Libanonban a kulturális miniszter „homoszexualitást hirdető” elemei miatt betiltásra buzdítja a hatóságokat. Mindezek ellenére a kasszasikert a régió több konzervatív országaiban, köztük Szaúd-Arábiában is bemutatják. A film már a megjelenést követő hetekben több mint 1 milliárd dollár bevételt hozott világszerte.

Kuvait szerint a homoszexualitást hirdeti a Barbie film

Lafi al-Subaiei, a kuvaiti filmbesorolási testület vezetője elmondta, hogy a testület általában azt kéri, hogy vágják ki azokat a filmjeleneteket a moziból, amelyek a hazája kultúráját gyalázzák. De amikor az állam által elfogadhatatlannak tartott magatartást népszerűsít egy film, azt egyenesen betiltják. „A film olyan eszméket és hiedelmeket hirdet, amelyek idegenek a kuvaiti társadalomtól és közrendtől” – mondta a kuvaiti információs minisztérium szóvivője.

Libanon szerint megkérdőjelezi a házasság szükségességét

Szerdán Mohammad Mortada libanoni kulturális miniszter arra kérte a belügyminisztériumot, hogy „tegyenek meg minden szükséges intézkedést Barbie film betiltása érdekében”. Azt mondta, a film „támogatja a homoszexualitást és a transzszexualitást”, továbbá „támogatja az apa gyámságának elutasítását, aláássa és nevetségessé teszi az anya szerepét, megkérdőjelezi a házasság és a család szükségességét”. Mortada úr felhívását követően a libanoni belügyminiszter és állambíró, Bassam Mawlawi felkérte az ország cenzúrabizottságát, hogy vizsgálja felül a filmet.

A minisztert a Hezbollah síita iszlamista mozgalom támogatja, a múlt hónapban a vezető azt mondta, hogy a homoszexualitás „közvetlen veszélyt” jelent a libanoni társadalomra, és felszólította a hatóságokat, hogy tiltsák be az azt népszerűsítő tartalmakat, eseményeket.

Vietnám egy térkép miatt tiltotta be a filmet

A film másutt is szembekerült a cenzúrákkal, Vietnámban például egy térkép okozott problémát. A filmben van egy térkép, ami a Dél-kínai-tengernél található kilencsávos területet Kína részeként tünteti fel, azonban a terület régóta viszályokat szít a régióban, többek között Vietnám is magáénak vallja a területet. 

Forrás: BBC