McMenemy Márk

A férfi, ak bejön nekünk: McMenemy Márk, műsorvezető

2023. szeptember 29.
Rovatunkban olyan férfiakkal beszélgetünk, akikre tehetségük, kreativitásuk, szakmai eredményeik kapcsán figyeltünk fel. Kíváncsiak vagyunk, kik vannak a sikerek mögött, mi a történetük, és merre tartanak. Ismerjétek meg közelebbről McMenemy Márk műsorvezetőt, a Kert.tv csatorna vezetőjét, aki lelkesen ápolja kertjét és edukálja követőit.

Márk 7 éves koráig Angliában élt, angol édesapjának köszönhetően ez a kulturális kettősség azóta is jelen van az életében. Minden érdekli, pozitív életszemléletét és a természet iránti tiszteletét leginkább kertészeti műsorokban adja át a közönségnek.

Elég sokszínű a munkásságod, te hogyan definiálnád magad? Kertész, producer, író, műsorvezető és még folytathatnám a sort…

Igen, ezzel én magam is bajban szoktam lenni, amikor meg kell pontosan fogalmazni. Mondták már rám, hogy influencer, de én őszintén nem szeretem ezt a kifejezést… Talán a műsorvezető foglalja össze leginkább, hiszen tévében is, online is és rádióban is vezetek műsort. Az a helyzet, hogy engem annyi minden érdekel az életben, hogy néha magamat kell visszafognom, hogy annál maradjak, amivel épp foglalkozom.

Színes egyéniség vagy, humoros, aktív. Miért épp a kertészkedés?

Szerintem nem zárja ki egyik a másikat. Attól, hogy valaki pörgős, még jólesik néha kikapcsolni, lelassulni. Sőt, minél aktívabb személyiség valaki, annál inkább szüksége lenne az elcsendesülésre. A kertészkedés nekem természetesen jött, de ezenkívül például meditálok is rendszeresen.

A tudást honnan szerezted? Te magad jártál mindennek utána és próbálgattad, mi működik, mi nem működik?

Ragadt rám, mint a kosz… Viccet félretéve, teljesen autodidakta módon szereztem tudást. Annak idején a Zöldfül című műsor erről szólt: volt mellettem egy kertész, én magam nem sokat tudtam, de mivel szerkesztőként is részt vettem a műsorban és egyébként is érdekelt a téma, szépen lassan rám ragadt a tudás. Mivel ez közel húsz év kertészkedést és számtalan kertészettel foglalkozó műsort  jelentett, mára elég sokat megtanultam a témában. De nem vagyok hivatásos kertész, ezt mindig kihangsúlyozom, hobbikertész vagyok, de folyamatosan fejlesztettem magam.

McMenemy Márk

Elég sok feliratkozó van a csatornádon, mi a célod a Kert.tv-vel? Mit szeretnél átadni a követőidnek?

Leginkább a kertészkedés szeretetét, hogy ez milyen nagyszerű kikapcsolódás tud lenni, de van egy ennél összetettebb célom is. A kertészet számomra tökéletesen modellezi, hogy milyen kapcsolatban kellene lennie a modern társadalomnak a természettel. Ha jól csinálod a kertészkedést – én az ökologikus szemléletet vallom –, akkor ez egy szuper szövetség a természettel, ahol együttműködsz vele és elengeded azt, ami nem megy. Mert a kert nem ér véget a kerítéssel, az egész csodálatos bolygó a kertünk, ezt próbálom belecsepegtetni a tartalmaimba.

Gyerekkorodban milyen volt a kapcsolatod a természettel?

Nagyon szerettem David Attenborough-t, nagyon érdekelt mindig is a biológia. Sőt, volt olyan időszaka az életemnek, amikor tengerbiológus szerettem volna lenni, de egy tengertől elzárt pici országban ez abszurd elgondolás volt akkoriban. Lelkes akvarista voltam, volt saját akváriumom, az állatokhoz pedig a kezdetektől szoros viszony fűzött.

Angliában nőttél fel. Mennyire tartod az otthonodnak, mennyire vált a részeddé?

Egy picit biztos, hogy a részem. A gondolkodásmódomban látom talán leginkább, az „úgyse sikerül” attitűd például számomra teljesen idegen. Annak ellenére, hogy zűrös gyerekkorom volt, én mindig is optimista voltam. Szerintem ez is az angolszász háttér. Hat hónapos voltam, amikor kiköltöztünk és hétéves koromig éltem kint. Tulajdonképpen mióta az eszemet tudom, Magyarországon élek, tehát menthetetlenül magyar vagyok.

Már neked is van családod. A kisfiadnak hogyan próbálod átadni a természet szeretetét?

Hát ez kemény dió… Azt gondolom, hogy ha egy gyerek ilyen impulzusok között nő föl, akkor akaratlanul ráragad valami belőle. Már kiskorában mondtam neki, hogy nem szabad eldobni a szemetet és tiszteljük a természetet. Most 16 éves és iszonyúan dühíti például, ha eldobott szemetet lát az út szélén. Mindig is voltak állataink, így az állatokkal való viszonya is nagyon szoros.

McMenemy Márk

Írtál egy könyvet a gyereknevelésről Daddy Cool címmel. Neked volt szükséged tanácsra, vagy te akartál másoknak tippeket adni?

Is-is. Ez igazából egy felkérés volt egy kiadó párostól, akik régebben kollégáim voltak. A sok anyás könyv után úgy gondolták, kéne egy apás is és engem kerestek meg vele. Jó volt egy részről látni, hogy mások is hasonló cipőben járnak a gyerekükkel, de a saját tapasztalataimat is jó volt megosztani.

Kertápolással kapcsolatos könyvet is tervezel?

Mindig lóg a levegőben, de hiányzik egyelőre az egyedi megközelítés. Úgy érzem, nincs még meg az a tudásszintem, hogy azt a fajta megközelítést meg tudjam fogalmazni, amit szeretnék. Engem most a permakultúra érdekel nagyon. Ez egy olyan kertészeti elmélet, ami a természet rendszerén alapszik, azzal működik együtt. Ebbe próbálom most beleásni magam. Tehát ha valamikor, valószínűleg azzal kapcsolatosan írnék, hogyan lehet a mindennapokban ezt az ökologikus szemléletű kertészkedést használni. Ehhez viszont még tapasztalatot kell gyűjtenem.

Ha valaki szeretne kertészkedni, kis lakásban él és mondjuk a balkonja szolgáltatja a kertet, mivel kezdje, hogy sikerélménye legyen?

A fűszernövények majdhogynem elpusztíthatatlanok, de igazából oda kell figyelnünk a növényeinkre, bármiről legyen is szó. A természet kommunikál velünk, csak ezt nem mindig vesszük észre a felgyorsult mindennapokban. Az első és legfontosabb lépés a megfigyelés. Milyen adottságai vannak az erkélynek, mennyi a napsütés, mennyire meleg vagy szeles, milyen növények passzolnak ezekhez a feltételekhez… Néha már egy növény áthelyezése egyik sarokból a másikba is megoldást tud nyújtani. Próbálkozni kell, többféle növényt tesztelni.

McMenemy Márk

Te melyik növényedre vagy a legbüszkébb?

A fákat nagyon szeretem. A legtöbben alapvetésnek veszik őket, pedig borzasztó nagy szerepük van az életünkben. Az én kertem egyik éke egy olyan nyírfa, amit nem is én ültettem, de az adja a terasz alapjellegét. Azt a fát például imádom. Sok vele a munka, de semmi pénzért nem válnék meg tőle.

Köré tervezted a kerted többi növényét?

Igen. Már ott volt, amikor vettük a telket, egyértelmű volt, hogy a fát figyelembe véve fogjuk megtervezni a kertet.

Sok fűszernövényes, zöldségtermesztéssel kapcsolatos videód van. Hogy állsz ezeknek a felhasználásával? Szeretsz a konyhában is tevékenykedni?

Szeretek, de mostanság ritkán van rá időm. Az lenne a cél, hogy amit az ember megtermel, annak egy részét felhasználja, egy részét pedig elteszi, de erre nem mindig jut idő sajnos.

Ősszel, gondolom, van még feladat a kertben, de mi a helyzet a téllel?

Télen a sebeinket nyalogatjuk. Viccet félretéve, a tél azért nagyon fontos, mert az ember picit megnyugszik és végig tudja gondolni a dolgokat. Én nem vagyok nagyon téli ember, nehezen viselem én is és a párom is. Kacérkodunk is a gondolattal, hogy pár év múlva télen már elmegyünk délre. Apukám például Spanyolországban él jelenleg, úgyhogy 1-2 hónapra jó lenne odaköltözni.

És ott lehetne kertészkedni…

Lehetne, persze. Ott egész évben jó az idő, de az itthoni kertemet nagyon szeretem, nem szívesen hagynám itt teljesen.

Ha nem a kerttel foglalkoznál, mi lennél?

Biztos, hogy mindig kertészkednék valamilyen szinten. Az írás nagyon foglalkoztat, de nem nagyon szeretek leülni írni. A szórakoztató televíziózás továbbra is érdekel. Meg a búvárkodás és a tenger.

Hol hallhatunk rólad legközelebb a Kert.tv-n kívül?

Két tévéműsorom is indul szeptembertől a Spektrum Home csatornán. Az egyik a Green Team, ami egy régi kertészeti műsorom újraindítása Szomoru Miklóssal, aki a szomszédomban lakik és gyönyörű kertje van, a másik Élet. Érzés. Kalaznó! címmel, ahol egy sváb parasztházat újítunk fel egy barátommal közösen Kalaznón.

Szerző: Bárdossy Adrienn Fotó: Czvitkovits Judit