A Z generációs ökoifluenszerek tényleg tesznek a bolygóért, és másokat is erre buzdítanak

2022. augusztus 03.
Az 1960-as években még nem vettük elég komolyan a klímaváltozás jeleit, a '70-es és '80-as években azonban már egyes tudósok vörös zászlót lengetve figyelmeztettek a globális felmelegedés veszélyeire. A 2000-es években már tagadni sem lehetett a problémákat, és bár sokan cselekedni kezdtek, beköszöntött a rettegés. Ekkor született a Z generáció, akik a klímaszorongás ellenére sem restek tenni a változásért, már egészen fiatalon, tinédzserkorukban és a húszas éveik elején sem. Ők, a több százezres, sőt akár milliós nagyságrendű követőtáborral rendelkező ökoinfluenszerek a közösségi médiában, például az egyre népszerűbb TikTokon próbálják jobb belátásra bírni az internet népét.

Caulin Donaldson

A 26 éves, 1,4 millió követővel rendelkező Caulin Donaldson több mint 200 napja minden nap gyűjti a szemetet Florida strandjairól. A TrashCaulin néven futó tiktoker a floridai Tampa-öbölben nőtt fel, és mindig is imádta az óceánt, ezért feldühítette őt az emberek felelőtlensége: „Az emberek odajöttek hozzám, és azt mondták: »Ez a kedvenc strandom a világon«, aztán néztem, ahogy az összes szemetet a homokban hagyják.” Caulin annyira felmérgelte magát, hogy elment szemetet szedni, ahol egy férfi hívta fel a figyelmét arra, hogy a düh nem segít – az emberi butaság ellen pozitivitással kell küzdeni. Mióta elindította TikTok-csatornáját, Caulin már tömegeket mozgatott meg és motivált szemétszedésre. „Az emberek azt mondják: »A gyermekem minden nap néz téged, most pedig szemetet szed«.”

@trashcaulin The goal is to make more Metal Animals to help divert even more plastic from our beaches! ♻️ #alligator #recycle #upcycling #plasticfree #beach ♬ Do I Wanna Know? (A Tribute to Arctic Monkeys) – Double Ignition Trax

Franziska Trautmann

A 24 éves Franziska Trautmann éppen a barátjával, Max Steitzcel borozott 2020-ban, amikor eszébe jutott, hogy Luisiana államban, ahol lakik, nem volt üveg-újrahasznosító létesítmény. „Azon akartam dolgozni, hogy a megoldás részese legyek – ahelyett, hogy továbbra is a probléma része lennék” – mondta Franziska. Az Egyesült Államok az üveghulladék csupán negyedét hasznosítja újra, ami elenyésző az európai országokhoz képest, ahol az üvegek 60-80%-át dolgozzák fel.

@ecofranIt really does feel like a dream♬ The Spins X The Other Side x Kids – darcy 🦦

Franziska és Max megalapították a Glass Half Fullt, ahol az üveget homokká alakítják, és az állam partvonalait állítják helyre, ugyanis Louisiana óránként egy amerikaifutball-pályányi területet veszít el a partmenti erózió miatt. A két barát egyetemi tanulmányaik mellett spórolt össze az első gépükre, és a hátsó kertben gyűjtötték a palackokat – azóta már hatalmas raktárral rendelkeznek, és 15 tonna homokot raktak le a partokra. „Globális homokhiányban vagyunk, ugyanis a part helyreállításához szükséges homoknak durvának és kissé szögletesnek kell lennie, a sivatagi homok pedig túl finom és lekerekített” – árulta el egyik videójában a fiatal lány.

Zahra Biabani

A 23 éves Zahra Biabani megalapította a világ első fenntartható ruhakölcsönző cégét, hogy véget vessen a fast fashion uralmának. Egyetemet végez, és könyvet ír a klímaoptimizmus erejéről, miközben rendszeresen készít TikTok-videókat, amelyekben környezetvédelmi kérdésekről oktatja követőtáborát, ráadásul nemrég TED-előadást is tartott. Gondoskodik arról, hogy az általa alapított In The Loop olyan bért fizessen dolgozóinak, amiből meg tudnak élni, ruháik legalább 50%-a környezettudatosan készüljön, és öt-, illetve tízéves fenntarthatósági célokat tűzzenek ki.

@zahranurbiabani #FindYourEdge #conciousconsumption #climateaction #sweden🇸🇪 ♬ original sound – Zahra Biabani

A vásárlók három és fél hétig viselhetik a termékeket, majd az újrafelhasználható szállítótasakokon található címke segítségével visszaküldik őket, az In The Loop pedig kitisztítja őket, feltölti a készleteket és kiszállítja a következő havi rendelést – és ez mind Zahra szüleinek garázsából indult. Amikor Zahra megtudta, hogy a Z generáció 56%-a úgy gondolja, hogy az emberiség pusztulásra van ítélve, minden héten pozitív klímahíreket osztott meg, hogy lelkesítse kortársait, mert hisz abban, hogy a remény kulcsfontosságú ahhoz, hogy az emberek folytatni tudják a harcot a globális felmelegedéssel.

Forrás: Guardian, Fotó: Instagram, TikTok

Olvass tovább!