Paolo Macchiarini sebész Netflix

Összetört szívek és halott páciensek – Így verte át az egész világot a csaló sebész

2023. december 06.
A Netflix Bad Surgeon című új dokusorozata annak az egykor világhírú sebésznek a kegyetlen ámokfutását mutatja be, aki nem hagyott mást maga után, csak összetört szíveket és halott pácienseket.

A Bad Surgeon: Love Under the Knife, (magyarul: Paolo Macchiarini, a kegyvesztett sebész) című sorozatban az egykor világhírű sebész, Paolo Macchiarini felemelkedését és bukását követhetjük nyomon. Macchiarini nevével a 2010-es évek elején világszerte tele volt a média: ő volt az az olasz orvos, aki a világon elsőként hajtott végre szintetikus szervátültetést, ami azt jelentette, hogy Macchiarini a páciensek őssejtjeinek felhasználásával létrehozott mesterséges légcsöveket ültette be a betegekbe.

Macchiarini módszerét 2008-ban a Lancet című orvosi folyóiratban is publikálták, és az orvos felfedezését a regeneratív gyógyászat áttöréseként ünnepelték. A szakértők a tanulmányt úttörőnek kiáltották ki, és úgy nyilatkoztak róla, hogy az utat nyithat egy olyan új korszak előtt, amelyben új szerveket lehet laboratóriumban létrehozni. 

Csak néhány évet kellett várni, hogy Paolo Macchiarini hazugságokból felépített várának falai omladozni kezdjenek. Hamarosan kiderült, hogy Macchiarini nem más, mint egy betegesen hazudozó szociopata, aki nagyon is tisztában volt vele, hogy az általa kidolgozott, de sohasem tesztelt eljárás előbb borzalmas szenvedést, majd elkerülhetetlen halált fog okozni a pácienseinél.

Ám Macchiarini nemcsak a nemzetközi tudományos világot, valamint a betegeit és azok családjait verte át – mindeközben a magánéletében is összetört szívű áldozatokat hagyott maga után.

 

Kicsoda Paolo Macchiarini?

A háromrészes sorozat tehát Paolo Macchiarini svájci-olasz sebész történetét meséli el, aki a világ első plasztikszerveinek megalkotásával vált nemzetközileg ismertté. Macchiarini Svájcban született és Bázelben nőtt fel, ahol a Vanity Fair cikke szerint „örök kívülállónak érezte magát”.

A Pisai Egyetemen szerezte meg orvosi diplomáját – sebészetre specializálódva -, ám a tanulmányai során kezdő orvosként nagy trauma érte: beteg apja azután halt meg, hogy Macchiarini megvizsgálta és nem talált nála semmi problémát. Saját elmondása szerint ez a pillanat egész életében kísértette.

Átverte az egész világot

Paolo Macchiarini rendkívül aktív volt a ’90-es években: tanult az Alabamai Egyetemen, diplomát szerzett a Franche-Comté-i Egyetemen, valamint a Heidehaus Hannoveri Kórház mellkasi és érsebészeti osztályának vezetője lett. Vendégprofesszor volt a UCL-ben, majd a barcelonai Biomèdiques-Instituto de Investigaciones Biomédicasban dolgozott, végül a stockholmi Karolinska Intézetben (KI) helyezkedett el sebészként.

A nevét a 2010-es évek elején kezdte el megismerni a világ, miután a nemzetközi lapok és tévéműsorok egymás után számoltak be Macchiarini bámulatos eredményeiről: a férfi egy úttörőnek számító beavatkozást dolgozott ki, majd hajtott végre az őssejtkutatás, valamint transzplantáció területén. Egy laboratóriumban létrehozott légcsövet ültetett be az egyik páciensébe, a beteg saját őssejtjeit felhasználva. 

Ez a bizonyos beteg a 36 éves Andemariam Beyene, Izlandon élő egyetemista volt, aki 2011-ben esett át a világszenzációnak számító műtéten. Beyene a rák egy ritka formájában szenvedett, és az izlandi orvosai a sikertelen kezelések sorozata után küldték a Karolinska Egyetemi Kórház szakértőihez. Miután Beyene Macchiarinihez került, az orvos meggyőzte a betegét arról, hogy az egyetlen esélye a túlélésre, ha aláveti magát egy forradalmian új eljárásnak.

A Macchiarini által kidolgozott beavatkozáshoz először is szintetikus, azaz műanyag légcsőre volt szükség, amit egy londoni laboratóriumban készítettek el. Ezután a páciens csontvelőjéből őssejteket vettek, és az azokból elkészített oldatban forgatták meg a műanyag légcsövet. Macchiarini elképzelése az volt, hogy a sejtek rátapadva a műanyag légcsőre osztódni kezdenek, és szépen lassan az egészet be fogják borítani, légcsőszövetté alakulva.

Az orvos tulajdonképpen egy új légcsövet próbált növeszteni Beyene testében.

Beyene átesett a műtéten, ami látszólag sikeres volt. A férfi élt, és boldogan adott interjúkat a világ különböző tájairól érkező újságíróknak. A BBC-nek egy hónappal a beavatkozás után így nyilatkozott: „Nagyon féltem, nagyon megijedtem a műtéttől. De az élet vagy halál volt a tét.” 2011 év végén Macchiarini és kollégái sikersztoriként számoltak a beavatkozásról a nagynevű orvosi folyóiratban, a Lancetben.

Azt állították, hogy Beyene „majdnem normális légutakkal” rendelkezik, új szövetek nőtték be, és teljesen mentesek bármiféle fertőzéstől.

Paolo Macchiarini nevével a 2010-es évek elején világszerte tele volt a média

Paolo Macchiarini nevével a 2010-es évek elején világszerte tele volt a média (jobbról a második)

Ekkorra Macchiarini már két további szintetikus légcsőbeültetésen is túlesett: egy súlyos állapotban lévő fiatal brit nő, illetve egy 30 éves amerikai férfi is műanyag légcsövet kapott. Bár kezdetben úgy tűnt, Macchiarini ismét csodát tett a betegeivel, néhány hónappal a műtét után mindkettejüknél súlyos fertőzések alakultak ki, végül pedig mindketten meghaltak.

Csak évekkel később derült ki, hogy Andemariam Beyene állapota sem volt olyan rózsás a beavatkozás után, ahogy arról Macchiarini a Lancetben beszámolt. A műtétet követő hónapokban a férfi is folyamatosan visszatérő fertőzésektől szenvedett, a polimer légcsöve többször összeesett, majd az implantátum szinte teljesen elszakadt Beyene légútjától. A férfi 2013 januárjában hunyt el.

Bár a második és a harmadik beteg halála nagy publicitást kapott, mégsem robbant ki semmilyen botrány az orvos körül. Sőt, Paolo Macchiarini ezeket az eseteket kvázi sikersztoriként tálalta, mondván, hogy a páciensek halála is csak a haladást, a fejlődést szolgálja.

Macchiarini 2011 és 2014 között összesen nyolc kísérleti transzplantációt hajtott végre – hármat Svédországban 2011-ben és 2012-ben, ötöt pedig Oroszországban.

A nyolc betege közül végül heten szörnyű kínok között meghaltak.

Az egyetlen túlélő annak köszönheti az életét, hogy még időben eltávolították a szintetikus légcsövét, hogy egy donor légcsővel helyettesítsék. 

Paolo Macchiarini ámokfutását végül a saját kollégáinak köszönhetően tudták megállítani. Macchiarini egy pillanatig nem törődött a haldokló pácienseivel, a svéd munkatársait azonban lesokkolta az életükért küzdő, hetek alatt teljesen leamortizálódó beteg látványa, és nem értették, mi okozhatja a problémát. Miután kezdték megkapargatni Macchiarini forradalminak beállított új módszerét, kiderült, hogy az egész hazugságra épült.

Macchiarini gyakorlatilag a betegeit használta kísérleti patkányként: a műanyag légcső ötletét korábban sohasem tesztelte laboratóriumi körülmények között, helyette rögtön beültette azokat a betegeinek. Az első páciense állapotát pedig egyszerűen meghamisította a Lancetben publikált beszámolóban.

A műanyag légcső a beteg szervezetében is egy egyszerű műanyag maradt, semmiféle szövet nem kezdett el rajta burjánzani.

Macchiarini négy kollégája jelentette a sokkoló felfedést a munkaadójuk, (a Nobel-díjak kiosztásáért is felelős) Karolinska Intézet felé, az intézmény vezetői azonban kezdetben nem éppen úgy reagáltak, mint azt elvárható lett volna. Az intézmény a bizonyítékok ellenére is kiállt Macchiarini mellett, és az őt besározó kollégái ellen fordult.

A munkatársak azonban nem hagyták annyiban az ügyet, és az általuk összegyűjtött dokumentumokat elküldték a svéd állami tévének, akik kapva az alkalmon, szintén nyomozni kezdtek Macchiarini után. Az elkészült dokumentumfilm végül hatalmasat robbant, és megpecsételte a az orvos sorsát: a filmben nemcsak arra világítottak rá, hogy Paolo Macchiarini a szintetikus légcsöveit nem tesztelte laboratóriumi körülmények között, de kiderült, hogy a tanulmányaiban eltúlozta a páciensei rossz egészségi állapotát, hogy arra tudja fogni a halálukat.

De az újságíróknak köszönhetően az is nyilvánvalóvá vált, hogy Paolo Macchiarini nagyon is tisztában volt a tettei következményeivel. Már a legelső műtétek után tudta, hogy a módszer nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, mégsem állt le. Újabb és újabb transzplantációs beavatkozásokat hajtott végre, miközben tisztában volt vele, hogy a betegei végül úgyis meg fognak halni.

Egy 2015-ben végzett külső vizsgálat végül bűnösnek találta Macchiarinit a Karolinska Intézetben elkövetett kutatási kötelességszegésben, majd 2016-ban elbocsátották az intézményből. Gondolhatnánk, hogy a szörnyű leleplezés azonnal véget vetett az orvos karrierjének, de nem így történt. A kirúgása után Macchiarini az oroszországi Kazanyi Szövetségi Egyetemen folytatta munkáját, egészen 2017-ig, amikor onnan is menesztették. 2018-ban a Lancet orvosi folyóirat visszavonta Macchiarini két tanulmányát, így az összes visszavont tanulmányának a száma mostanra 11-re emelkedett.

Paolo Macchiarini nagyon is tisztában volt a tettei következményeivel

Paolo Macchiarini nagyon is tisztában volt a tettei következményeivel

A nőket is megtévesztette

A dokumentumfilm azzal kezdődik, hogy az NBC csatorna volt producere, Benita Alexander elmeséli, miként is találkozott egykori riportalanyával, és jövendőbeli vőlegényével, a világhírű sebésszel, Paolo Macchiarinivel. A nő egy volt az újságírók közül, akik a 2010-es évek elején beszámoltak az orvos úttörő beavatkozásáról. Alexander egy dokumentumfilmet forgatott a sebészről, valamint egyik műtétjéről, és a forgatások során hamar fellobbant köztük a szerelem. A kapcsolatukat eleinte titokban kellett tartaniuk, ám ez nem akadályozta meg a férfit, hogy elvarázsolja, kényeztesse kedvesét.

Macchiarini a Bahamáktól Mexikóig, Görögországig, Olaszországig és még tovább repítette a barátnőjét különféle luxusutazásokra, miközben drága ajándékokkal és grandiózus romantikus gesztusokkal árasztotta el. Macchiarini azt mondta a nőnek, hogy éppen folyamatban van a válása, és megígérte neki, hogy amint lezáródik, elkezdhetik új közös életüket. 2013-ban aztán az állítólagos válás megtörtént, és még abban az évben karácsonykor a sebész megkérte a barátnője kezét.

Az esküvő dátumát gyorsan kitűzték, Macchiarini pedig ragaszkodott hozzá, hogy saját maga szervezhessen meg mindent. Néha-néha persze csöpögtetett némi információt az izgatott menyasszonynak: Alexander így tudta meg például, hogy a vőlegénye magát a pápát kérte meg, hogy adja össze őket, valamint, hogy a vendégek között olyan neves személyiségek is helyet kaptak, mint Bill és Hilary Clinton, valamint Michelle és Barack Obama. (A férfi elmondása szerint ráadásul ő volt Obama és a pápa magánorvosa).

Az esküvőre végül sosem került sor.

2015 tavaszán, néhány héttel a nagy nap előtt Alexander e-mailt kapott egy barátnőjétől, amiből kiderült, hogy azon a napon, amikor össze kellene őket adnia, a pápa éppen a dél-amerikai körútján lesz. A nő rögtön szembesítette vőlegényét a furcsasággal, aki megpróbálta kimagyarázni magát, és a vatikáni politikára fogni az időzítési zűrzavart, miközben azt állította, hogy éppen úton van Rómába, hogy rendbe hozza a dolgokat.

Alexander azonban ekkora már átlátott a hazugságokon, és lefújta az esküvőt. Később egy magánnyomozót is felbérelt, aki megerősítette, hogy a Macchiarini által az esküvőjükről elmondott információk egytől-egyig kitalációk voltak.

A pár eredetileg abban állapodott meg, hogy az esküvő után Barcelonában, Macchiarini első számú lakhelyén fognak letelepedni, viszont a nőnek ekkora már gyanússá vált, hogy a férfi soha sem vitte őt oda magával. Úgy döntött hát, hogy két barátnőjével elutazik Spanyolországba, hogy kiderítsék az igazságot. Odaérve Macchiarini házához, végül leleplezték.

Macchiarini nem Rómában volt a pápánál, ahogy azt a barátnőjének állította, hanem otthon, a barcelonai házában. Az igazi döbbent azonban akkor lett úrrá Alexanderen, amikor az ablakon át egy nőt vett észre, és meglátott két kisgyereket futkosni a ház körül, akik jól érthetően apának szólították a sebészt.

Paolo Macchiarini a szemük láttára élte párhuzamos életét feleségével és két gyerekével.

Ám a sztorinak ezzel még nem lett vége: a dokumentumfilmben ezután egy Ana Paula Bernardes nevű olasz nőt is megismerhettünk, aki 2010-ben találkozott Macchiarinivel, amikor a pisai Cisanellóban az orvos megoperálta a fiát, Danilót. Danilo nem sokkal a műtét után komplikációk miatt meghalt, a kétségbeesett anya pedig vizsgálatot indított a kórház, és így a fiát ellátó orvos, Macchiarini ellen.

Macchiarini egészen gyomorforgató módon Bernardest is elkezdte behálózni: rendszeresen kereste telefonon, és személyesen, mígnem végül vele is kapcsolatot kezdett. A párnak még egy közös gyereke is született.

Ana Paula Bernardes csak 2016-ban szembesült a párja kettős életével, miután egy Vanity Fair-cikkben Benita Alexander elmesélte Macchiarini hazugságainak történetét. A nő fogta a kislányát és azonnal elhagyta Macchiarinit. 

Az nem derült ki a filmből, hogy az orvos eredeti felesége, Emanuela Pecchia, akivel Macchiarini Barcelonában élt együtt, hogyan reagált a férje hazugságaira.

Hol van most Paolo Macchiarini?

2022 júniusában a svéd bíróság bűnösnek találta Macchiarinit, amiért egyik betegének  „testi sértést” okozott, de másik két testi sértés vádpontban felmentette. Az orvos felfüggesztett büntetést kapott, ami azt jelentette, hogy ha a kétéves próbaidő alatt újabb bűncselekményt követne el, a bíróság újraértékeli a büntetését.

Egy évvel később végül a fellebbviteli bíróság két év és hat hónap börtönbüntetésre ítélte Paolo Macchiarinit.

Fotó: Youtube, Getty Images