Erdős Juci plus size fotós

Erdős Juci plus size fotós: „Életed legjobb képéhez nem kell retus”

2024. február 13.
Mindannyian szeretjük az előnyös képeket, de sokan vagyunk, akik félünk a kamerától, pedig valójában felesleges. Csupán bátorság kérdése, hogy mikor merjük felismerni a bennünk lévő szépséget. Ebben segít nekünk Erdős Juci plus size fotós.

Egy fotós mindig más szemszögből nézi az embereket, hát még akkor, ha azért készít képeket, hogy megmutassa, a természetes szépség az igazi szépség. Erdős Juci fotóművész célja pedig nem más, minthogy bebizonyítsa a molett hölgyeknek, igenis lehetnek olyan csinosak, mint a szupermodell alkatú nők, ehhez csupán egy jó képre van szükség. Erdős Juci már akkor azon gondolkodott, hogyan segíthetné a túlsúlyos nőket az önelfogadásban, amikor Magyarországon még nem ismertük a plus size trend fogalmát, de a közösségi média már beszivárgott a mindennapokba, és ezzel együtt elhitette a természetes szépségekkel, hogy a mesterkélt külső a nyerő. Jucinak hamar elege lett abból, hogy molett hölgyként kell néznie, ahogy a mű szépségek uralják az internetet, ezért kezébe vette az irányítást, és egy egész ország előtt hirdette: a molett nők is lehetnek szépek. „El sem hiszem, hogy mindennek tíz éve! Emlékszem, a kezdetek kezdetén szintén egy Marie Claire-interjúban meséltem arról, hogy hiszek a természetes szépség erejében. Cseppet sem változott a véleményem, és ma büszkén mondhatom, hogy az elmúlt években több ezer nőnek mutattam meg, hogy sokkal szebb, mint amilyennek látja önmagát” – mondja Juci egy dolgos reggelen, és mosolyogva hozzáteszi, hogy a motiváció mögött egy önös érdek is volt. „Mindig én voltam a kerekded az iskolában, hiába sportoltam, én voltam a husi. Még becenevet is kaptam: Dunduska. Pedig, ha jobban belegondolok, tinikoromban nem voltam túlsúlyos, sem elhízott. Tehát mindent bevetettem, hogy én is nádszálvékony legyek, akárcsak azok a modellek, akiktől hemzsegett az internet.”

A szépség előhívása

Juci az évekig tartó önsanyargatás után úgy döntött, hogy elfogadja magát, és megmutatja másoknak is, hogy néhány plusz kiló ellenére is lehet vonzó egy nő – különösen azoknak, akik bántották a külseje miatt. „Szinte kivétel nélkül minden ismerkedésnél megkaptam, hogy szép és aranyos vagyok, de azért leadhatnék néhány kilót. Pontosan egy ilyen megjegyzés kellett ahhoz, hogy beteljen a pohár, és elkezdjem a saját vállalkozásomat, amellyel megmutathatom, hogy a telt nők milyen vonzóak.” Mivel a fiatal lány ekkor már évek óta fotósként dolgozott, adta magát, hogy a kezében lévő eszköz legyen a legerősebb fegyvere. Egy napon meghirdette Facebook-oldalán, hogy molett hölgyeket keres egy fotós projekthez, majd egymás után érkeztek az érdeklődők. A nők előnyös képeket kaptak, míg Juci modelleket, akikkel szabadon gyakorolhatott. Mindenki jól járt, és a telt nők fotózása futótűzként terjedt, az alkotó pedig azon kapta magát, hogy már ezrek követik a munkáját. Vannak, akik azóta is visszajárnak hozzá, hogy újra és újra viszontlássák önmagukat a képeken, pedig Juci nem radíroz le egyetlen plusz kilót sem. Mi a titok, kérdezem tőle, mire a lehető legnagyobb természetességgel válaszolja: nincs titok, minden nő ilyen szép. „A célom, hogy megmutassam a hozzám érkező hölgyeknek, hogy a túlsúly ellenére róluk is készülhet jó kép. Ennek érdekében tudatosan az előnyös oldalukat fényképezem. Például, ha valakinek gyönyörű a haja, az ajka, a kezei, a válla vagy bármilyen más testrésze, akkor megragadom azt, így a modell egy olyan képet kap önmagáról, amelyen az előnyei kerülnek előtérbe a hátrányok helyett. Mindenki hajlamos arra, hogy csak a rossz oldalát nézze, amikor meglát magáról egy fotót, de én ezt nem engedem.” A cél érdekében Juci maga sminkeli és öltözteti a nőket, a közös munkából pedig mindig egy jó beszélgetés kerekedik, miközben a hölgyek jól érezhetik magukat. A fotós úgy emeli magasba a lelket, hogy közben megszépíti azt, elmondása szerint nemcsak a képek hatására kezdik jobban szeretni magukat a telt nők, ebben a beszélgetés is sokat segít, ami alatt önismeretre tesznek szert.

7 fotó megtekintése

Mindenkiről készülhetnek jó képek

„Minimális retusálást alkalmazok, valóban csak akkor használok ecsetelést, ha mondjuk a bőr csillog egy kicsit. Fotózás közben mindig megmutatom a modelleknek a képeket, és rögtön a végén adok számukra egy nyers fotót, amit hazavihetnek, ameddig elkészülök a teljes albummal. Tíz év után egy kezemen meg tudom számolni, hogy mennyi elégedetlen vendégem volt” – mondja Juci, akinek az alkotásait büszkén osztják meg a közösségi médiában a hölgyek, ezzel is segítve azt, hogy a mesterkélt, retusált képek mellett ott legyenek a természetes szépségek. Mert nem a súly és nem a smink tesz vonzóvá valakit, hanem a nőiessége, amit eddig elnyomtak az Iinstagrammerek. „Nagyon fontosnak tartom kihangsúlyozni, hogy amint belép az ajtómon egy modell, azonnal tudom, milyen kép fog készülni róla. Látod, egy idegen szem milyen könnyen felfedezi másban a szépet, amit a test gazdája már régen elfelejtett, vagy talán még sosem ismert fel önmagán.” A fotóművész szerint mindenkiről készülhetnek jó képek, nem kell hozzá más, minthogy az illető elhiggye, neki is ott a helye a kamera előtt, legyen rajta tíz-, húsz- vagy harminc kiló felesleg, nem ezen múlik a szépség.

Fotó: Erdős Juci