Császármetszés tévhitek

Császármetszés tévhitek: mit érez az anya?

2024. április 03.
A császármetszéssel kapcsolatos tévhitekkel Dunát lehet rekeszteni. Nem mindegy, hogy milyen úton jön világra egy gyermek, ahogy az sem, hogy mit érez az anya.

„Amikor egy nő arról szeretne beszélni, hogy számára miért okozott nehézséget a szülés, akkor érdekes módon mindenhol csak legyintenek, mondván, miért agonizál ezen, hiszen túl van rajta, és különben is az a lényeg, hogy a gyermek egészséges. Miért ne lehetne megosztania a szüléssel kapcsolatos negatív érzéseket?” – kezdi a beszélgetést Kiss Verus, a Császárvonal alapítója, háromgyermekes édesanya, aki mindhárom gyermekét császármetszéssel hozta világra. Jól tudja, hogy ez a szülési forma éppúgy kihat a lélekre, mint a testre. Az egészségügyi szakújságíróból lett projektvezetőt sem kerülték el az aggodalmak.

Kiss Verus, a Császárvonal alapítója

Kiss Verus, a Császárvonal alapítója

„A császármetszésen átesett nők előbb vagy utóbb szembesülnek azzal, hogy az eljárás végérvényesen megváltoztatta a testüket és a lelküket. Egy ilyen anya sokszor másképp kezd kapcsolódni a gyermekéhez, hiszen a szülés után nem veheti azonnal a mellkasára, nem adatik meg a többségnek a zavartalan, azonnali aranyóra, nem beszélve azoktól az esetekről, amikor koraszülés van, vagy sürgősségi, kétkesztyűs, esetleg altatásos császármetszést végeznek. Ez nem azt jelenti, hogy a császáros anyák kevésbé tudják szeretni a gyermekeiket, viszont tagadhatatlan, hogy a kötődést külső tényezők is befolyásolják.” Ami a testi változásokat illeti, Verus elsősorban a műtéti hegekkel kapcsolatos panaszokat említi, amely a szülés után még sokáig fájhat, panaszokat pedig akár évekkel, évtizedekkel a műtét után is okozhat, és ami eleinte nagyban megnehezíti a fizikai aktivitást, márpedig a gyermeket el kell látni.

Megtartó közeg

Mindennek ellenére a császármetszés következményeiről keveset beszélünk, helyette inkább próbáljuk elfelejteni, de szakértőnk szerint nem érdemes megspórolni a szülésélmény feldolgozását, ha az események nyomot hagytak bennünk, esetleg újra és újra visszatérnek, kísértenek a műtőbeli emlékek. „A szülés és az anyaság egyfajta önismereti út, amikor még jobban megismerjük, hogy mire vagyunk képesek, hol vannak a határaink, mi az, ami belefér, mi az, ami nem. Sokan mégsem mernek foglalkozni ezekkel a kérdésekkel, ezért óriási szerepe van egy támogató közegnek, ahol az anyák bátran beszélhetnek az érzéseikről, és ezért senki sem fogja megvetni őket.”

A Császárvonal ebből a célból is indította el zárt Facebook-csoportját, ahol a császáros anyukák megoszthatják tapasztalataikat, megéléseiket, panaszaikat, örömeiket egymással. Ezenkívül egy nyolcszáz fős szakértői bázissal is rendelkeznek, amelynek tagjai között vannak pszichológusok, gyógytornászok és egészségügyi szakemberek is. Minden év áprilisában felhangosítják a hangjukat a közösségi médiában, illetve nyilvános megjelenésekkel igyekeznek eljutni az érintett nőkhöz. A 2024-es császármetszés hónapja a következő mottót kapta: sosincs késő. A jelmondat arra utal, hogy a szülés után lévő nők is bátran kopogtathatnak a Császárvonal ajtaján, és nyugodtan kérhetnek tanácsot a legkülönbözőbb kérdésekkel kapcsolatban, legyen szó hegkezelésről, császármetszés utáni mozgásról, szexuális életről vagy szakpszichológiai kérdésről.

A megmásíthatatlan esemény elfogadása

Verus és társai hatéves működésük alatt sok tízezer érintettel beszélgettek ahhoz, hogy lássák, mire van szükségük a császármetszésen átesett nőknek. Az alapító elmondása szerint sok nő azért nem mert beszélni a császármetszéssel kapcsolatos negatív érzéseiről, mert úgy érzi, hogy lenézik érte. „Konkrét eset, hogy egy anya pszichológushoz fordult, miután felismerte, hogy egyedül nem tudja feldolgozni a császármetszést. Erre a szakember csak annyit mondott: »nekem is volt császármetszésem, mégis túléltem«. Nem meglepő, hogy az asszony ezek után félve beszélt a szülésélményéről. Pedig a császármetszésen átesett nőknek megértésre van szüksége, sokszor az is elég, hogy figyelmesen meghallgatjuk őket, és nem kezdjük el mondani a saját okosságainkat, mondván, nézd a dolgok jó oldalát, vagy hogy majd jobb lesz. Ezen az eseményen már nem tudunk változtatni, viszont képesek lehetünk feldolgozni.” Verus beszámol arról is, hogy a császáros anyák eleinte nehezebben kötődhetnek, kapcsolódhatnak a gyermekeikhez, a legrosszabb az egészben, hogy rajtuk kívülálló okok miatt. Gondoljunk bele, hogy a műtét után az anya nem veheti magához azonnal a kicsit, hiszen a sebészeknek előbb vissza kell zárni a megnyitott hasfalat. Ezt a távolságot tovább növeli az altatásos eljárás, amikor az anya csak az ébredés után érintkezhet először gyermekével. Ugyanakkor fontos leszögezni, hogy ennek ellenére a szeretet, az öröm és a boldogság nem lesz kevesebb, de tény, hogy másképp alakul az első, megváltoztathatatlan találkozás.

A császármetszés életeket menthet

A projekt vezetője emlékeztet arra, hogy bár a hüvelyi szülés mindig is közelebb fog állni a természetes biológiai eseményhez, fontos megjegyezni, hogy a császármetszés egy olyan beavatkozás, amely anyák és gyermekek millióit mentette meg az elmúlt két évszázadban. Amennyiben a szülés során szövődmények lépnek fel – köldökzsinór-előesés, lepényleválás, HELLP-szindróma stb. – akkor a császármetszés azonnali megoldást jelenthet az élet megóvása érdekében. Minden esetben alapos mérlegelésre és orvosi megfontolásra van szükség annak eldöntésére, hogy melyik szülési módszer a legbiztonságosabb és legmegfelelőbb az anya és a baba szempontjából. A döntés során prioritást jelentenek a körülmények és az egészségügyi állapot, többek között ezért is fontos, hogy a kismamák hiteles információkkal rendelkezzenek a lehetséges szülési módszerekről, a szülés során alkalmazott beavatkozásokról és azok hatásairól. Ebben is segít a Császárvonal, nem megfeledkezve a szülés utáni időszakról. Verus hozzáteszi: a megfelelő, kiegyensúlyozott tájékoztatás szülés előtt ahhoz is nagyban hozzájárul, hogy egy hasi szülés és az utána következő felépülési időszak is a lehető legpozitívabb élmény lehessen az anya-baba páros számára.

Fotó: Getty Images, Császárvonal