Miért szül talpig sminkben egyre több nő? És kinek árt ezzel?

2023. január 25.
A legtöbb kismamának persze az utolsó gondolata, ami a szülés közben eszébe jut, hogy ki kellene sminkelnie magát. Ám sokkal gyakoribb, mint gondolnánk, és egyre népszerűbb, hogy talpig sminkben mennek a szülőszobára a nők. Hogy minek köszönhetjük mindezt? Természetesen mindenki kedvenc közösségi oldalának, a TikToknak. A szülési smink egyre elterjedtebb, és még csak most indult be igazán a trend.
  • A szülési smink pont az, aminek hangzik, ráadásul nem is teljesen új ötlet.
  • Mint minden hasonló dologért, ezért is a közösségi oldalak hibáztathatók.
  • Bár jóval a Facebook, Instagram és TikTok előtt is a magukra valamit is adó háziasszonyok sminkben mentek szülni is.

Megvan a A csodálatos Mrs. Masel egyik klasszikus jelenete? Akkor nem kell bemutatni az 1950-es, 1960-as évek tökéletes háziasszony-kultúráját, amikor a nők mindig, minden körülmények között tökéletesnek akartak látszani. Nem volt kivétel ez alól a szülés sem. Így akkoriban nem volt ritka, hogy szülni is tökéletes szem- és szájfestéssel mentek. Ha innen nézzük a szülési smink nem újkeletű dolog. 

A 20. és 21. században sem kell messzire mennünk. A sztárok, hírességek és királyi fenségek szülés előtti és szülés utáni fotóin is tökéletes sminkkel jelennek meg a nyilvánosság előtt, akár órákkal a gyermekük születése után is.

Ezen felbuzdulva akár a YouTube-on is találhatunk olyan sminkelési tanácsokat, melyekből megtudhatjuk, hogyan készíthetünk magunknak tökéletes sminket a szülőszobára. Ilyen például Jamie Greenberg sminkmester 2016-os ötlettára, amit azért készített el, mert Ashley Jones színész még a várandóssága alatt megkérdezte tőle, milyen sminktermékeket ajánl, hogy a szüléskor is tökéletes legyen a sminkje. 

A téma persze hatalmas vihart kavart az internetezők között. Sokan vádolják azzal a hírességeket és hercegnőket, hogy még egy fizikailag és érzelmileg olyan megterhelő időszakban, mint a szülés, is csak a külsejükre fókuszálnak. Egy TikTok-videó, melynek a Megcsináltam a sminkem szülés előtt címet adta a felhasználó, 13 milliós nézettséget ért el, és ez csak egy a több ezer hasonló tartalom közül, melyekben a friss szülők azt mutatják be, hogy a kórházi ágyukon és a szülőszobán is kisminkelik magukat. 

Liesel Teen szülésznő szerint azoknak a nőknek 30-40 százaléka sminkben érkezik szülni, akiket programozott császármetszésre írtak ki. „Ha valakinek programcsászárja lesz, sokkal valószínűbb, hogy kisminkeli magát és fodrászhoz megy, mint a spontán szüléseknél” – mondta a szülésznő. Hogy miért? Miért fordítanak plusz energiát és figyelmet a szülő nők a megjelenésükre még akkor is, amikor minden erejükre szükség van ahhoz, hogy világra hozzanak egy gyermeket?

A fotókon muszáj jól kinézni

Egy 21. századi ember folyamatosan a kamera lencséje előtt él, még a szülőszobában is. Dr. Lauren Demosthenes szülész-nőgyógyász szerint ma már annyira elterjedt a szülés folyamatának fotózása, hogy sokan profi fotóst is hívnak az eseményre, hogy dokumentálja az élményt, már nem is bízzák családtagra. A szülésznő is egyetért ezzel: „olyan szülés közbeni képeket akarnak, amit egész életükben kedvtelve nézegethetnek. És ha már így van, a lehető legjobban akarnak kinézni ezeken a képeken” – mondta Teen. 

A szülős fotók a közösségi oldalakon kötnek ki

A szakértők egyetértenek abban, hogy a közösségi oldalaknak van a legnagyobb hatása abban, hogy a szülés közbeni smink ismét egyre népszerűbb és gyakoribb. „A közösségi média által uralt kultúránkban minden olyan életpillanat, ami mérföldkőnek számít, ma már nem lehetséges alapos előkészületek nélkül. Még azok sem, melyeknek egyébként teljesen meglepetésszerűnek és spontánnak kellene lenniük” – mondta Bobbi Brown sztársminkes. Brown mindhárom fia ma már felnőtt, és amikor szült, csak arckrém és ajakbalzsam volt a sminkmesteren.

„Az én szülés utáni első fotóim sokkal inkább egy háborús fotóhoz hasonlítanak, semmint szépségfotóhoz” – mondta Bobbi Brown, akinek esze ágában sem volt az esztétikummal és a külsejével törődni azokban a pillanatokban. Persze ez nem jelenti azt, hogy őt nem érdekelte volna, hogy néz ki. Viszont tudta, hogy a szülés közben és után, egy újszülöttel, biztos, hogy nem lesz se ideje, se ereje azzal foglalkozni, milyen a külseje, ezért még jóval a szülés előtt letudta a fodrászt, manikűröst, pedikűröst és lábszőrtelenítést, hogy ezekre egy darabig ne is kelljen gondolnia.

A smink erőt és az irányítás érzését adja?

Van egy másik pszichológiai és érzelmi szint, ami magyarázhatja, miért ragaszkodnak sokan a sminkhez a szülőszobán is. Dr. Hack szerint a smink vagy egy olyan egyszerű dolog, mint a zuhanyzás, sokat javíthat a lelkiállapoton a vajúdás elején. „Szülni nem a legkönnyebb élmény, így mielőtt a baba valóban 0–24-ben lekötné minden energiánkat, jó lehet tenni magunkért még valamit, pozitív energiát adhat – mondta a szülész-nőgyógyász. – A szülési sminkkel úgy érezhetjük, hogy a lehető legjobban nézünk ki, vagy legalábbis a körülményekhez képest a lehető legjobban.”

Meglepő, de már kutatásokat is végeztek a szülés és smink témakörében. Ha a kreativitás forrása és az emberi kapcsolódás eszköze, a smink növelheti az önbizalmat és a környezetünk elfogadását, derült ki a tanulmányokból. „Nagyon egyszerű dolog felrakni egy sminket, és ha ez tényleg hozzájárul a mentális erőhöz, magabiztossághoz, amire nagy szükség van ahhoz, hogy egy nő világra hozza a gyermekét, miért ne tenné?” – mondta a szülésznő. Teen szerint a sminkelés még arra is jó, hogy elüssük az időt a vajúdás üresjárataiban. „Egy szülés órákig, sőt, akár napokig húzódhat, mielőtt az összehúzódások erőssé válnak. A sminkelés a vajúdás kezdetén akár kikapcsolódásként is felfogható.”

Röviden: mindenki sminkeljen, akinek ehhez van kedve szülés előtt

A vajúdás és szülés során mindennél fontosabb, hogy az anya azt tegye, ami jólesik neki. Az, hogy mások mit tartanak helyesnek, jónak, a legkevésbé sem számít. A szülési smink is akkor kerül a kritikák kereszttüzébe, ha a külvilágnak és a lehetetlen szépségideáloknak való megfelelésről szól és nem az anya igényeiről. „Szülés közben egy nő tegye azt, ami jólesik, erőt ad neki – véli a szülész-nőgyógyász. – Nem helyes plusz nyomást tenni az anyákra azzal, ha meg akarjuk mondani, mit tegyenek vagy ne tegyenek, vagy mit kellene tenniük szerintünk.”

Nem a smink a baj szülés közben, hanem ha a külvilágnak szól

Nem a smink a baj szülés közben, hanem ha a külvilágnak szól

Ha a szülési smink az, amire valóban vágyunk, akkor is van néhány dolog, amit jó, ha tudunk. A szülésznő látott már profi sminktől az egészen natúrig mindent a szülőszobán, ám a leggyakoribb, hogy csak egy kis szempillaspirált és szájfényt használnak a nők. Dr. Hack praxisában is előfordult már a kontúrozott sminktől a műszempilláig egészen sokféle smink, és hangsúlyozza, hogy a smink viselése nem jelent semmiféle orvosi kockázatot sem a szülés közben, sem után. Az egyetlen dolog, ami az egészségügyi dolgozók munkáját nagyban nehezíti, a műköröm. Ez akadályozza ugyanis bizonyos orvosi eszközök, például az oxigénszintet ellenőrző, ujjra csiptethető pulzoximéter működését. 

És mit gondolnak a profi sminkesek a szülési sminkről? Hughes azt javasolja, alapozót, púdert és pirosítót ne használjunk szüléshez. Ezek az izzadtsággal keveredve eltömíthetik a pórusokat (és a szülés rengeteg izzadtsággal jár). Válasszunk inkább olyan termékeket, melyek nyugtatják a bőrt. Szempillaspirálból vízállót használjunk (és a szemceruzából, tusból is). A szülés közben és után nagy eséllyel könnyezünk is. „Azt tegyék a nők, ami legjobb számukra – jelentette ki a szülésznő. –Ha arra van szükségük, fessék rózsaszínre a körmüket, tegyenek fel egy teljes sminket a programozott császár előtt, vagy egyáltalán ne viseljenek sminket. Én azt gondolom, az a legfontosabb, hogy boldogok legyenek és jól érezzék magukat. Ne ezen gondolkozzanak.”

Forrás: Allure Fotó: Getty Images