„Felemelő érzés volt, mikor a saját kezemmel emelhettem ki a hasamból a gyermekem”

2023. szeptember 25.
Egy új típusú császármetszéssel az anya nem csak passzív részese a szülésnek. Egy anya elmesélte, milyen érzés volt, amikor saját maga emelhette ki a hasából újszülött kisbabáját.
anya által asszisztált császármetszés
  • Lyz Evans harmadik gyermekét szülte meg az úgynevezett anya által asszisztált császármetszéssel.
  • Hasonlít a szokásos császármetszéshez ez a módszer is, ám ebben az esetben az anya emeli ki a babát a saját méhéből.
  • Evans elmondása szerint roppant felemelő volt az élmény, és reméli, hogy nemsokára más anyák is átélhetik.

Lyz Evans a közösségi oldalakon hallott már korábban az anya által asszisztált császármetszésről . „Azóta is a fejemben volt, nagyon megragadott” – mondta a most már háromgyerekes anya. 

Az anya által asszisztált császármetszés (maternal-assisted cesarean section, MAC) pont olyan, mint egy hagyományos császárszülés, egyetlen fontos különbséggel. Ebben az esetben nem az orvos emeli ki az újszülöttet, hanem az anya a saját méhéből, majd azonnal a mellkasára teheti, hogy érezhesse a bőrkontaktust a baba. 

Amikor Evans, aki az ausztráliai Sydney-ben gyógytornász, várandós lett harmadik gyermekével, kérvényezte, hogy anya által asszisztált császármetszése lehessen. Első gyermekét hüvelyi úton, másodikat sürgősségi császárral szülte. Harmadik gyermekénél is császárra számítottak, de Evans szerette volna, ha ő lehet az első, aki karjában tartja az újszülöttet. 

Az anya által asszisztált császár meghittebb szülésélmény

Magyarországon közel a szülések fele zajlik császármetszéssel, ami nagyon magas szám. Bár itthon még távol vagyunk az anya által asszisztált császármetszéstől, Ausztráliában egyre nagyobb számban zajlik ily módon a szülés, ha császárra van szükség, és az Amerikai Egyesült Államokban is többször döntöttek már emellett az újdonsült szülők. 

A minnesotai Lakeville-ben élő Elizabeth Andreyevskiy volt az első, akinél a császármetszésnek ezt a módját végezték a Szent Pál Szülészeti Centrumban 2021-ben. 

Miért lehet jó az anya által asszisztált császármetszés?

A szakemberek szerint számos élettani érv szól a MAC mellett. Mivel később vágják el a köldökzsinórt, így megelőzhető a vashiányos vérszegénység kialakulása a babáknál. Az újszülött és az anya korai kontaktusa segít, hogy az anyai mikrobiom minél hamarabb átkerüljön a babára, ez a tudósok szerint segíti a gyermek korai fejlődését.

„Az anya számára lelkileg felemelő érzés – mondta Evans. – A hagyományos császármetszés olyan érzés volt, mintha a testem nem az enyém lenne. Az érzéstelenítőtől nem érezni a tested alsó felét, a textillel eltakarják, hogy ne lássuk a műtétet. Ez az én testem, mégsem láthatom, hogy egyáltalán mi történik velem.”

„Az a pillanat, amikor kiemelhettem a lányomat, életem egyik legcsodálatosabb momentuma volt, mindent megért"

„Az a pillanat, amikor kiemelhettem a lányomat, életem egyik legcsodálatosabb momentuma volt, mindent megért”

„Sokkal inkább részese lehet a saját szülésének a nő az anya által asszisztált császármetszéssel” – tette hozzá Evans. Ugyanakkor a kockázat is nagyobb lehet. 

A legveszélyesebb, ha baktériumok jutnak a nyílt műtéti területre, amikor az anya odanyúl, hogy kiemelje az újszülöttet. A véletlen szennyeződés komoly fertőzést okozhat. 2021-ben az ausztrál szövetségi kormány ki is adott egy nyilatkozatot arról, hogy bár egyre többen kérnek engedélyt anya által asszisztált császármetszésre, az egészségügyi minisztérium nem engedélyezi minden esetben, mivel a helyi kórház nem tudja garantálni, hogy az anya keze steril maradjon végig.

Így zajlik egy anya által asszisztált császármetszés

Az első császármetszésnél Evanst meglepte, mennyire rideg és orvosi az egész procedúra. Második alkalommal azonban kifejezetten izgatottan várta a szülést a nő, miután tudta, hogy anya által asszisztált császármetszésre kerülhet sor. „Az egész szoba hangulatát az izgatott várakozás járta át” – mondta. 

Azt már az első császármetszésnél is kérte, hogy vegyék le a függönyt, ami eltakarta a műtéti területet. A feje fölött világító lámpát is lekapcsoltatta, hogy ne vakítsa el és lássa, amikor felvágják a hasát. Nagyon gyorsan eljött a pillanat, amikor Evans odanyúlhatott és kiemelhette lányát és a mellkasára tehette. 

„Az a pillanat, amikor kiemelhettem a lányomat, életem egyik legcsodálatosabb momentuma volt, mindent megért – mondta. – Tényleg az én érintésem lehetett az első, amit megtapasztalt ebből a világból.”

Ugyanakkor Evans azt is hozzátette, hogy a MAC is császár, és semmiben sem hasonlít a hüvelyi szüléshez. „Nincs vajúdás vagy az érzelmi hullámvasút, amivel utóbbi jár – mondta. – A MAC is ugyanolyan műtéti érzés volt, mint az első császárom.”

Viszont a gyermekágyi időszakot nagyban megkönnyítette és sokkal teljesebbé tette az érzés, hogy aktív részese lehetett a saját szülésének az anya által asszisztált császármetszéssel. „Abszolút pozitív szülésélmény volt” – mondta.

Forrás: Insider, fotó: Unsplash, Getty Images