„Örülök, hogy soha nem mentem férjhez csak azért, hogy gyerekeim legyenek” – egyedülálló nők történetei

2024. június 01.
Vajon nőként tényleg csak egy férfi oldalán és anyaként találhatjuk meg a boldogságot? A következő történetek bizonyítják, hogy egy nő saját jogán, egyedülállóként is élvezheti az életét.
Egyedülálló nők történetei

A Buzzfeed nemrégiben egy felhívást tett közzé, amiben arra kérte az idősebb, egyedülálló női olvasóit, meséljék el, miért döntöttek úgy, hogy nem szeretnének megházasodni, és mondják el, véleményük szerint milyen tévhitek élnek ezzel az életmóddal kapcsolatban a társadalomban. A következőkben az ő válaszaikból hoztunk 5 elgondolkodtató történetet.  

55 éves nő, aki nem bánta meg a döntését

„Soha nem házasodtam meg. Van két gyerekem egy spermadonortól. Egy csodálatos közösség segít felnevelni a gyerekeimet, és tudtam, hogy számíthatok rájuk, amikor belevágtam. Egy kezemen meg tudom számolni, hányszor gondoltam az elmúlt években arra, hogy könnyebb lenne az életem egy partnerrel. Sokkal gyakrabban fordul elő az, hogy látom, milyen szörnyű és fájdalmas válásokon mennek keresztül a barátaim, aminek a gyerekek a közepébe csöppennek. Annyira örülök, hogy soha nem mentem férjhez csak azért, hogy gyerekeim legyenek.”

54 éves nő, aki szeretett volna társra találni

„Azt hiszem, a legnagyobb tévhit, hogy én választottam a szingliséget, mert biztosan a karrieremet helyeztem előtérbe, vagy túl sokat buliztam, vagy bármi más. Ebből semmi sem igaz. A valóság az, hogy egy férfi sem választott engem. Szerettem volna egy közös életet építeni valakivel, de sosem jött el ez a férfi. Így hát továbbléptem, és felépítettem egy olyan életet, amelynek fenntartásához nem volt szükségem egy társra magam mellé. Boldogabb lennék, ha házas lennék?

Ki tudja. Csak azt tudom, hogy ami most van (barátok, család, anyagi stabilitás, szép otthon stb.), az elég jól működik. Egy férfi már csak hab lenne a tortán, de a torta már megsült – és nagyon finom.”

Egy férfi már csak hab lenne a tortán, de a torta már megsült - és nagyon finom.

Egy férfi már csak hab lenne a tortán, de a torta már megsült – és nagyon finom

61 éves nő, aki élvezi a szingliéletét  

„Már régóta tudtam, látva, ahogy mások megházasodnak, és megbirkóznak a házastársuk és a gyerekeik problémáival, hogy ez nem az én életem. Ha hosszú napom volt a munkahelyemen, haza tudok jönni egy szép, csendes házba, szépen megvacsorázom és megfürdök anélkül, hogy bárki is zavarna. Nyugodtan bevásárolhatok, és akkor nézhetek meg bármilyen filmet, amikor csak akarok. Élvezem az éjszakai zavartalan alvást, ott nyaralhatok, ahol csak akarok, amikor csak akarok.”

47 éves nő, akit többször is eljegyeztek

„A társadalom azt a látszatot kelti, hogy meg kell házasodni ahhoz, hogy boldogok legyünk az életben – de NEM kell! 47 éves vagyok, és még soha nem voltam házas. 19 éves koromban eljegyeztek, aztán az évek során még többször – éppen idén lett vége egy kapcsolatomnak, amiben szintén jegyben jártunk.

Összesen hétszer voltam eljegyezve a 28 év alatt. Minden barátom úgy ismer, mint a szökött menyasszony! Két dologra jöttem rá: az életemben felbukkanó férfiak vagy meg akartak változtatni, amint felhúzták a gyűrűt az ujjamra, vagy egyszerűen feladták a erőfeszítést a kapcsolatunkban, amint azt hitték, hogy egy életre megkaptak.

Rájöttem, hogy nagyon is szeretek szingli lenni. Nem kell anyukája lennem senkinek, akit nem én szültem. Nem vagyok sem a cselédje, sem a dadája egy férfinek. Jobban bánhatok magammal, mint bármelyik férfi bánna velem, és szabadon azt csinálhatok, amit akarok, anélkül, hogy engedélyt kérnék egy felügyelőtől. Elmehetek nyaralni a barátaimmal, és nem kell aggódnom a bűntudat vagy a féltékenység miatt.”

50 éves nő, akinek megváltozott a gondolkodása

„Végtelenül sokan szorgalmazták már, hogy házasodjak meg, miközben ők maguk a házastársukra panaszkodtak, vagy nem sokkal a jótanácsuk után el is váltak. Nem vagyok a házasság ellen – csak nekem egyszerűen egy unalmas intézménynek tűnik. Ritka az olyan ember, aki 20-30 év után még valóban élvezi a házasságot.

Biztos vagyok benne, hogy vannak ilyenek, de tapasztalatom szerint ez a kivétel, nem a szabály. Gyerekként/tinikoromban arról álmodoztam, hogy férjhez megyek és boldogan élek, míg meg nem halok. Most már a kútba ugranék attól a gondolattól, hogy ilyen fiatalon férjhez menjek.

Szerintem az életet sokkal érdekesebbé teszi a szinglilét, mint a házasság. Szabadon elmehetek néhány nagyon bizarr és érdekes helyre egy pillanat alatt. Ugyanakkor én sem tekintem a szingliséget valamiféle utópiának. Mivel a külsőm meglehetősen gyorsan öregszik, talán nehezebb egyedülállónak lenni, de nehezebb házasodni is.”

Fotó: Getty Images