„El kell fogadnom, hogy nincs már szükség rám” – őszinte vallomások az öregedésről

2024. augusztus 11.
Az öregedés kiváltság, testünk változását azonban egyáltalán nem könnyű elfogadni.
Öregedés vallomások

Az öregedés olyan kiváltság, amelyet nem mindenki tud megtapasztalni. Ám ez nem jelenti azt, hogy a testünk és életünk változását minden esetben könnyű lenne elfogadni. Nemrég egy felhasználó az kérte a Redditen, hogy az idősebb netezők osszák meg azokat a nehézségeket öregedéssel kapcsolatban, amelyek leginkább megviselik őket. A válaszok hihetetlenül őszinték és lényeglátóak voltak.

Íme néhány a legnagyobb változások közül, amelyeket az idősebb felnőtteknek el kellett fogadniuk:

A megváltozott külső

„Nem hiúságból mondom, de szerintem hihetetlenül nehéz feldolgozni azt, hogy megváltozik a külsőnk. Fiatalból és élettel teliből öreggé és szottyadtá válunk. Kívülről egyértelműen látszik, hogy öregszel, még akkor is, ha belül nem érzed magad öregnek.”

A rengeteg kütyü

„A rohamosan fejlődő technológia nagyon frusztráló. Néha legszívesebben minden kütyüt a szemétbe dobnék, mert semmi sem működik rendesen. Néhány dolog túlságosan bonyolultnak tűnik, vagy egyszerűen nincs értelme, és ez feldühít. Ráadásul az informatikában dolgozom, és ettől úgy érzem magam, mintha csak öreg és elavult lennék. A haszontalan adatok elfeledett tárháza.”

Kirepült gyerekek

„A kiürült családi fészek. Tudom, hogy a gyerekeim már felnőttek, és saját életük van, de annyira hiányozik, hogy naponta velem legyenek, mint egy igazi család.”

Az öregedés olyan kiváltság, amelyet nem mindenki tud megtapasztalni

Az öregedés olyan kiváltság, amelyet nem mindenki tud megtapasztalni

Állandó fájdalom

„A fájdalom. A tested elkezd  fájni, és soha nem múlik el. Minden alkalommal, amikor a testem egy másik része elkezd fájni, bármilyen okból, elgondolkodom: ez most már örökké így lesz? A legrosszabb az, hogy van egy csomó korombeli barátom van, akik hasonló életmódot folytatnak és hasonló típusú tevékenységeket végeznek, mégsem élik át ugyanezeket a fájdalmakat. Nekik egyszerűen csak jobb génjeik vannak, mint nekem, és semmit sem tudok tenni ellene.”

Haszontalanság

„El kell fogadnom, hogy nincs már szükség rám. Annyi évet töltöttem azzal, hogy gondoskodtam a felnövekvő gyermekeimről, szakmai döntéseket hoztam a munkám során, hogy most teljesen üresnek és haszontalannak érzem magam. Szeretném hasznosnak érezni magam, és nem csak árnyéka lenni a régi önmagamnak.”

Fogy az idő

„Amikor fiatalabb vagy, úgy érzed, hogy a világ összes ideje a rendelkezésedre áll, és képes vagy rá, hogy megtegyél bármit. Most kezdek megbékélni azzal a ténnyel, hogy a végtelennek tűnő időm rohamosan fogyni kezdett.”

Forrás: Buzzfeed Fotó: Getty Images