Smink nélkül, ősz hajjal – divatba jött a természetes öregedés a Paris Fashion Weeken

2023. október 09.
Az egész világ elámult, amikor Pamela Anderson smink nélkül jelent meg az idei Paris Fashion Weeken, pedig nem ő volt az egyetlen, aki a természetesség mellett tette le a voksát. Egyre gyakrabban vállalják ősz hajukat és a természetes arcukat az idősebb sztárok, ami talán azt is jelenti, hogy végre enyhülhet kicsit a fiatalságkultusz nyomása a nőkön.

Sokakat meglepett, amikor meglátták az 56 éves Pamela Andersont az idei Paris Fashion Weeken. A Baywatch egykori sztárja tőle szokatlan módon teljesen smink nélkül jelent meg az Isabel Marant divatbemutatóján, a netezők pedig nem győzték dicsérni természetes szépségét és bátorságát. Pedig nem ő volt az egyetlen, aki vállalta a természetes korát a nagy eseményen: Andie McDowell és Helen Mirren is büszkén megmutatták hófehér fürtjeiket. Az eseményen hatására máris sokan a pro-aging diadalát hirdetik, de vajon tényleg eljött-e az idő, hogy leszámoljunk az annyi nő életét megkeserítő fiatalságkultusszal?

Nem ma kezdődött

Korábban is voltak már persze idősebb sztárok, akik vállalták smink nélküli arcukat: Frances McDormand például 2018-ban a második Oscar-díjának átvételekor jelent meg természetes arccal, de Victoria Beckham és Celine Dion is rendszeresen mutatkozik smink nélkül. Ugyanígy végigkövethettük azt is, ahogyan az elmúlt években egyre inkább „divatba jött” az ősz haj – olyan sztárok is lemondtak a festésről, vagy legalábbis elkezdték jóval lazábban kezelni azt, mint Sarah Jessica Parker vagy Jennifer Aniston.

Mégis, feltűnő volt, hogy egy olyan legendás divateseményen, mint a Paris Fashion Week, ahol minden a fiatalság, a karcsúság és úgy általában a divatvilág ünnepléséről szól, ennyi idősebb híresség vállalta be a laza és őszinte, természetes külsőt. Ezzel együtt máris érdemes leszögezni, a divateseményeken megjelenő sztárok nem „csak úgy” belibbentek a vörös szőnyegre, még akkor sem, ha nincs rajtuk smink vagy nem viselnek bonyolult frizurát. Valószínűleg így is hosszú órákat készülődtek, stylistok segítségével választották ki a mesésebbnél mesésebb outfiteket és fodrászok garmadája dolgozott hanyag, „így keltem fel” frizurájukon. És ezzel nincs is semmi baj, hiszen a divat világa a látszatokról szól. Inkább az a kérdés: mi az, amit divatba akarunk hozni?

Helen Mirren a L'Oreal showján

Helen Mirren a L’Oreal show-ján az idei Paris Fashion Weeken

Az öregedés menő

Már a marketingesek is ráéreztek, hogy a sok szempontból sértő „anti-aging” helyett szerencsésebb a „pro-aging” kifejezést használni, ami nem küzdeni próbál az öregedés ellen, inkább csak megpróbálja ragyogóbbá tenni azt. A pro-aging egyre inkább fókuszba kerülő mozgalma azt állítja, hogy lehetséges egyszerre jól kinézni, és a korunknak megfelelően kinézni. Vagyis hogy 60-70-80 évesen már nem feltétlenül az a célunk, hogy tökéletesen ránctalan legyen az arcunk és feszes a bőrünk, sokkal inkább az, hogy az arcunk a lehető legjobb állapotban legyen – a bőrünk legyen ragyogó, táplált és hidratált, legyen a testünk egészséges, és persze legyünk csinosak és igényesek, ha szeretnénk, de ne akarjunk 20 évesnek kinézni.

Ahogyan Viv Groskop, a Guardian szerzője rámutat, van abban valami ellentmondásos, hogy a nőket még mindig bátornak, sőt forradalmárnak kiáltjuk, ha úgy jelennek meg egy eseményen, mint ahogy egy férfitól elvárnánk – vagyis tisztán, rendezett ruhában, de smink és különösebb frizura nélkül. De kár lenne tagadni, hogy a hollywoodi hírességek a külsejükből élnek, egyúttal azzal is mutatnak irányt és teremtenek trendeket, épp ezért igenis fontos gesztus, hogy a világ egyik legnagyobb divateseményén néhány idősebb nő a természetesség mellett voksolt.

Forrás: TheGuardian Fotó: Getty Images