7 jel, hogy jól öregszel a szakértők szerint

2023. október 17.
Az orvosok elárulták, mit figyelnek, amikor azt vizsgálják, vajon milyen hosszú életre számíthat páciensük. Mutatjuk, mi számít jó öregedésnek és hogyan tanulhatjuk meg mi is.
7 jel jól öregszünk
  • Számos nagyon is könnyen tetten érhető és kiszámítható tényező járul hozzá a teljes, egészséges öregedéshez. 
  • A rendszeres testmozgás és a sok zöldség fogyasztása is hozzá tartozik, ám ezenkívül is vannak dolgok, amik az életünkben arról árulkodnak, jól öregszünk.
  • Dr. Parul Goyal geriáter orvos szerint a jó öregedéshez három tényező kell.

„A testi egészség, érzelmi kapcsolatok és mentális támogatás szükséges ahhoz, hogy jól öregedjünk” – jelentette ki Dr. Parul Goyal geriáter szakorvos. Ez a három dolog együtt hozzájárul, hogy minél tovább élhessünk teljes életet. 

Az idősgyógyász szakorvosok elmondták, milyen tényezők mutatják azt, ha valaki jól öregszik. Sőt, némi tanácsot is adtak arra, hogyan építhetjük be az életünkbe ezeket a szokásokat.

1. A jó öregedéshez kell a tanulás

Ahogy öregszünk, egyre szűkülnek a lehetőségeink, amikor új információkat szívhatunk magunkba, különösen nyugdíj után. „Még fontosabb szerepe van ebben a korban azoknak a gyakorlatoknak, melyek stimulálják az agyat. Csak így tanulhat új dolgokat az ember – mondta Dr. Goyal. – Egy új játék, sport, nyelv vagy hangszer segít, hogy új agyi kapcsolódások alakuljanak ki és megőrizzük szellemi képességeinket.”

2. Őszinték vagyunk azzal kapcsolatban, mire van szükségünk

„Gyakran épp az áll az útjába annak, hogy jól öregedjünk, hogy még magunkkal sem vagyunk őszinték a szükségleteinkkel kapcsolatban – mondta Robyn Golden, a chicagói Rush Egyetemi Orvosi Központ geriáter szakorvosa. 

Az öregedéssel szembeni előítéletek miatt az emberek 40 felett kezdik úgy érezni, hogy innentől lehúzhatják a rolót vagy láthatatlanok. „Különösen a nők esetében erősíti azt bennük, hogy nincs más választásuk, mint csendben szenvedni” – mondta Golden. Pont ezért fontos azonban, hogy minél többen szembemenjünk ezzel az életkor miatti hátrányos megkülönböztetéssel. „Ha már a családban, baráti körben van valaki, akivel megoszthatjuk a gondolatainkat, jó jel” – tette hozzá.

3. Akik stabil közösségben élnek, jól öregszenek

A közösség, a barátok segítenek, hogy jól öregedjünk

A közösség, a barátok segítenek, hogy jól öregedjünk

A magány és elszigeteltség hatalmas probléma nem csak idős, hanem már fiatalabb korban is. Ahogy öregszünk, úgy válik azonban egyre erősebbé ez a társadalmi jelenség. Ezért nagyon fontos az idősgyógyász szakemberek szerint, hogy legyen stabil szociális hálónk, emberek olyan közössége, akikhez bármikor fordulhatunk. A társasági élet ugyanis szükséges az agyunk egészségének megőrzéséhez. „Gondoljunk az agyra úgy, mint egy izomra – mondta Dr. Lee Lindquist, a chicagói Northwestern Orvostudományi Egyetem geriátria professzora. – Ha csak ülünk a négy fal között, csak egy-egy emberrel beszélünk, az agyunk egyszerűen leépül az ingerhiány miatt.”

4. A jó öregedéshez muszáj foglalkoznunk a testi egészségünkkel

A testi egészséghez hozzátartozik az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás is, egész életünk során. Goyal a mediterrán étrend ernyője alá tartozó ételeket javasolja leginkább: sok zöldség, olajos magvak, egészséges zsírok, halak. „Ez segít az egészséges vérnyomás megőrzésében ahogy öregszünk – mondta a szakember. – Már csak azért is érdemes ezt elhinnünk, mert a mediterrán diétával kapcsolatban számos tudományos kutatást végeztek.”

A jó öregedéshez muszáj rendszeresen mozognunk

A jó öregedéshez muszáj rendszeresen mozognunk

A szakember azt is felsorolta, pontosan mire van szüksége a testünknek ahhoz, hogy jól öregedjünk:

  • mediterrán étrend
  • elegendő vízfogyasztás
  • rendszeres testmozgás

Sokan azért mozognak egyre kevesebbet, mert attól félnek, hogy elesnek, fájnak az ízületeik. Ha viszont nincs semmilyen betegségünk, ami kizárná, hogy rendszeresen sportoljunk, éppen az izmok erősítése az, ami megóvhat. Segít megőrizni a stabilitásunkat és az ízületeket is megfelelően támasztja működés közben, ha erősítjük az izmainkat.

5. A jó öregedés jele, ha olyan dolgokat csinálunk, amiket szeretünk

Naivitás azt hinni, hogy soha nem leszünk betegek vagy nem sérülünk meg. Ám ez nem jelenti azt, hogy ne élvezhetnénk azokat a dolgokat, amiket szeretünk, legyen az utazás, egy új recept kipróbálása vagy játék a családdal. „Az embereknél kialakulnak az évek során krónikus betegségek, de minden ott dől el, hogyan válnak képessé együtt élni ezekkel. A jó öregedés titka, hogy elhatározzuk: kihozzuk a legtöbbet így is az életünkből” – mondta Dr. Lindquist.

6. Beszélünk az orvosunkkal a gyógyszereinkről

A jó öregedéshez az is kell, hogy az orvosunkkal átbeszéljük a gyógyszerszedésünket időről időre

A jó öregedéshez az is kell, hogy az orvosunkkal átbeszéljük a gyógyszerszedésünket időről időre

Attól, hogy felírtak egy gyógyszert a negyvenes éveinkben, nem jelenti azt, hogy ugyanúgy szükségünk van rá 20, 30, 40 évvel később is. „A vége általában az, hogy sokkal több gyógyszert szed valaki, mint amennyire valóban szüksége lenne – magyarázta az idősgyógyász szakorvos.  – A testünk folyamatosan változik. A gyógyszereinknek is követniük kell ezt a változást.”

7. Vannak terveink a jövőre

„Általában azt javaslom a pácienseimnek, hogy tervezzenek előre – mondta Lindquist. – Mindenki egészségben szeretné megérni a száz évet, ám a valószínűbb forgatókönyv az, hogy kórházba kerülünk közben, vagy segítségre lesz szükségünk. De ha tudjuk, hogy ebben az esetben mi vár majd ránk, ki segít és hogyan lesz, az biztonságérzetet ad.”

Ha még nem gondolkodtunk a felsoroltakon korábban, vagy nem fektettünk eddig hangsúlyt ezekre az életünkben, akkor sem kell kétségbe esnünk. Sosem késő foglalkozni ezekkel, még akkor sem, ha azt gondoljuk, még messze van. Az öregedés azonban folyamatosan történik velünk, épp most is. Miért ne hoznánk ki a legtöbbet belőle 40, 50, 60 vagy akár 100 évesen is?

Forrás: Huffington Post, fotó: Unsplash