Hozd formába a lábfejed!

2015. április 15.
Közeledik a nyár, a nyitott cipők, magas sarkú szandálok szezonja. Bár az időjárás egyelőre elég változékony, hamarosan eljön a tartós meleg, így érdemes időben felkészülni rá. Íme néhány tipp Pető Viktória pedikűrös szakértőtől a szép, ápolt lábakért.

A legjobb, ha rendszeresen járunk pedikűröshöz. Ne csak akkor kapjunk észbe, amikor bele kéne lépnünk a nyitott szandálokba, papucsokba, mert a rendszeres kezelések biztosíthatják lábunknak a folyamatos ápoltságot, főleg azoknak, akiknek problémásabb a lábuk (akár a körmeik, akár a bőrük).

Milyen gyakran menjünk pedikűröshöz?

Pedikűrösünket 4–6 hetente érdemes felkeresni attól függően, hogy milyen gyorsan nő a körmünk vagy mennyi bőrkeményedést kell eltávolítani a lábunkról (talpunkról), ne csak az legyen a fontos, hogy szépen legyen lakkozva a körmünk!

Lábápoló szakember keresésekor (ha még nincs, akihez rendszeresen járunk) az is legyen fontos, hogy milyen körülmények között dolgozik a pedikűrös (szerszámok fertőtlenítése, az eszközei minősége, a szalon tisztasága, a pedikűrös megjelenése) ne csak azt nézzük, milyen mintákat tud lakkozni.

Foglalkozzunk a lábunkkal mi is, ne csak a pedikűrös

Az évek előre haladtával gondolnunk kell lábaink egészségére – hiszen ők visznek minket mindenhová –, főleg, ha szeretjük a magas sarkú cipőket, ami ugye nem ideális viselet a lábunknak, mert teljesen megváltozik a test súlyelosztása. Tehát amikor csak tehetjük, foglalkozzunk lábunkkal, pl. talptornával egyszerű gyakorlatokkal erősíthetjük a lábunkban levő izmokat és szalagokat.

Mit tehetünk a bütyök ellen?

Ez egyrészt esztétikailag nem szép, másrészt sajnos idővel járási nehézséget, fájdalmat is okozhat. Okozója a harántboltozat süllyedése aminek következtében a láb és az egész test alátámasztása megváltozik ezért megváltozhat a láb állása is! Amikor már látható jele is van a bütyöknek az öregujjnál (nagylábujj), akkor azért még lehet vele foglalkozni, sőt kell is!

Mindennapos talptornával sokat javíthatunk lábunk állapotán. Ha ez már kevés, akkor jöhetnek más megoldások:

  • csináltathatunk egyedi talpbetétet,
  • járhatunk masszőrhöz,
  • ha találunk olyan pedikűröst, esetleg gyógytornászt, aki használ kineziológiai tapaszt akkor megtanulhatjuk ragasztani a lábunkon a bütyök részt, és ez még a cipők hordását sem akadályozza sok tehermentesítővel szemben.
  • Vannak olyan eszközök is, amelyeket csak éjszakára tudunk hordani.

Otthoni pedikűr és lábápolás

A jó reszelő elengedhetetlen az otthoni pedikűrhöz

A jó reszelő elengedhetetlen az otthoni pedikűrhöz

Ha két pedikűrkezelés között mi is szeretnénk foglalkozni a bőrünkkel, akkor szerezzünk be bőrradírt, amivel az elhalt hámsejteket távolíthatjuk el a talpunkról. Ha inkább a természetes összetevőket szeretjük, akkor házilag is készíthetünk bőrradírt durva szemű sóból vagy kristálycukorból és olaj vagy citromlé hozzáadásával.

Vásárolhatunk az otthoni pedikűrhöz még magunknak sarokreszelőt, de itt figyeljünk az anyagára és arra, hogy mennyire tisztítható. Jók a kerámiareszelők, a cserélhető fejű papírreszelők. A habkövet viszont nem ajánlom, mert tépheti a bőrt, és maga a kő sem tartható megfelelően tisztán! Illetve ami még fontos lehet az otthoni lábápolásban azok a lábkrémek, itt érdemes odafigyelni a bőrtípusunkra, mert nem mindegy, hogy zsíros krémet kenünk a lábunkra vagy vízhiányos bőrre való krémet.
Ha rendszeresen járunk pedikűröshöz érdemes őt is megkérdezni, milyen típust ajánl!

+1 tipp a pedikűrhöz

Meleg időben használjunk jégzselé típusú krémeket mert nagyon könnyen beszívódnak, nem csúszik tőlük a láb papucsban, szandálban, és még hűsítenek is.

Mindezeket betartva szép, ápolt lábakkal indulhatunk neki a szandálszezonnak otthoni pedikűrrel is.

Fotó: Unsplash