A pedikűrösöd ezt mind tudja rólad csupán a lábad alapján!

2022. június 22.
Elég ránéznie a lábunkra. Nem ítélkeznek emiatt, de pontosan meg tudják mondani, ha nem jó méretű cipőt hordunk, diabéteszproblémánk van vagy éppen azt, mit dolgozunk.

Mindannyian babalábakkal kezdjük a földi pályafutásunkat, puha kis tappancsokkal, majd járni kezdünk, egyre kényelmetlenebb cipőkbe préseljük a lábunkat, és bizony az évek megpróbáltatásai is nyomot hagynak a talpunkon. Amikor levetjük a cipőnket, zokninkat, hogy a pedikűrös végre kezelésbe vehesse a lábunkat, mindent lát rajta. Nem ítélkezik, de pontosan tud mindent.

„Sokan bocsánatot kérnek a lábuk állapota miatt, amikor időpontot kérnek – mondta egy pedikűrös. – Szégyellik és figyelmeztetnek előre, hogy szörnyű. De én pont ezért vagyok itt. Segítek, hogy egészséges legyen a lábuk és magabiztosan mutathassák meg a szandálszezonban.”

„Az igazat megvallva rengeteg csúnya dolog történhet a lábunkkal, emiatt azonban nem kell szégyenkeznünk – folytatta a pedikűrös. – Mindenkinek vannak problémái a lábával, ám a legtöbb ilyen gond könnyen kezelhető megfelelő gondoskodással.”

Mit mond rólunk a lábunk?

„A láb gyakran kész történeteket mesél – mondta a szakember. – Meg tudom mondani, ki az, akinek túl kicsi a cipője, abból, ahogy a körmei szétválnak vagy kalapácsujja van, esetleg bütyök alakult ki nála. Tudom, ki csámpás, kinek kellene talpbetét. Ennek egyik intő jele a bütyök és a nagylábujj eldeformálódása.” A vastag bőrkeményedés pedig annak a jele, hogy olyan helyen nehezedik nyomás a talpra vagy a lábujjra, ahol nem kellene. 

Egy jó pedikűr nem csak a szépségnek, de az egészségnek is fontos

#image_titleEgy jó pedikűr nem csak a szépségnek, de az egészségnek is fontos

Az egyik dolog, amit a pedikűrös megnéz, a cipőnk. „A láb- és lábujjproblémák 90 százalékáért a nem megfelelő cipő felelős” – mondta a pedikűrös. Az is látszik, ha valaki sokat áll vagy gyalogol munka közben. A bolti eladók, postások vagy pincérek lábán is látszik, milyen nagy nyomás nehezedik a talpukra. A lábfej kiszélesedik, elterül az évek során. 

A pedikűrös azt is nagy eséllyel meg tudja mondani a lábunk alapján, mit sportolunk. „Ha valakinek gombás fertőzése van, általában megkérdezem, szokott-e mezítláb lenni az edzőteremben” – mondta. De könnyű felismerni a futókat és falmászókat is, mert nekik gyakran sérül meg a nagylábujjuk. Mivel a nagylábujj folyamatosan nyomódik az edzőcipőhöz, ez károsítja a körmöt. Idővel, akár a körömágy is megemelkedhet.

De másfajta cipők is nyomot hagynak a lábunkon. „Aki nagyon gyakran és sokat visel magassarkút, annál idővel elkerülhetetlen lesz a bütyök kialakulása, a nagylábujj befordulása és a bőrkeményedés a lábujjak körül” – mondta a pedikűrös. 

Amikor betegséget fedez fel a pedikűrös

„Egy jólképzett pedikűrös felfigyel az egészségügyi problémákra utaló jelekre is, hiszen a körmök nem csak a kézen, hanem a lábon is árulkodnak az egészségünkről” – mondja a szakember. A felfedezés nyomán gyakran komoly betegségekre is fény derülhet. „Megnézzük a bőrt, az idegeket és az ereket. A leggyakrabban a diabétesz tüneteit fedezzük fel így, de volt már olyan, amikor bőrgyógyászhoz küldtem a vendégemet, és kiderült, hogy melanómája van.”

Forrás: The Huffington Post Fotó: Unsplash

Olvass tovább!