Mitől hullik a hajunk?

2016. április 14.
Nem hiúsági kérdés: ijesztő, ha a normálisnál jóval több hajszálunk marad a fésűben. Mi minden állhat a hajhullás hátterében?

Tavasszal fellélegzik a hajunk is, és a téli, fénytelen körülményekre kissé nagyobb arányú hajhullással válaszol. Ettől még nem kell megijedni: napi 60–100 hajszál elvesztése természetesnek számít. De mi van akkor, ha ennél nagyobb arányú a veszteség?

Járjunk utána

Az első és legfontosabb dolgunk, hogy kinyomozzuk, nem húzódik-e a háttérben valamilyen rejtett gyulladás – a foltos hajhullás nők esetében ugyanis egy betegségre utaló tünet (is) lehet. Érdemes felkeresnünk a nőgyógyászunkat, a fogorvost, a fül-orr gégészetet, kérjünk vérvételt, hasi ultrahangot, és nem árthat egy alapos belgyógyászati vizsgálat sem. Persze nem kell mindjárt a legrosszabbra gondolni: hosszan tartó lázas betegség után, amely legyengítette a szervezetünk energiaraktárait, könnyen kialakul a hajhullás, ahogy egyetlen rossz fog vagy vashiány is állhat a háttérben. Lehetünk érzékenyek különböző gyógyszerekre is: egyes antidepresszánsok, fájdalomcsillapítók, fogamzásgátlók, véralvadásgátló vagy magas vérnyomás elleni szerek szintén okozhatnak gondot.

Nem árt komolyan vennünk a jeleket, mert a kezeletlen cukorbetegség, a lupus, bizonyos nőgyógyászati betegségek (például a policisztás ovárium szindróma, a PCOS) vagy pajzsmirigy-rendellenességek is állhatnak a háttérben. A pajzsmirigy alulműködése több millió embert, főként nőket érint világszerte. A szervezet túl kevés pajzsmirigyhormont termel, ami hatással van az anyagcserére, a hangulatunkra és a hajunk növekedésére is. Ha a hajhullás mellé súlynövekedés, fáradékonyság, depresszió, koncentrálási nehézségek is társulnak, érdemes elvégeztetnünk egy hormonvizsgálatot. A pajzsmirigyhormon túltermelődése is okozhat hajhullást az anyagcsere felgyorsulása miatt. Ezt szintén hormonvizsgálattal lehet kideríteni, de jó hír, hogy mindkét betegség gyógyszerrel kezelhető.

A hormonokkal van a baj?

A hormonoknak más szempontból is fontos szerepük van. A női szervezet is termel férfihormonokat, csak kevesebbet (az androgének nők esetében a mellékvesékben és a petefészekben termelődnek). Az androgenetikus alopecia, vagyis a férfias típusú kopaszodás esetében a női szervezetben túlsúlyba kerülnek a férfi nemi hormonok az ösztrogénnel, illetve a progeszteronnal szemben. Szerencsére nőknél általában nem képződnek kopasz foltok, de jellemzői lehetnek a vékony, fénylő fejbőr és az elvékonyodó hajszálak is. Endokrinológus szakember megfelelő hormonális kezeléssel segíthet. Mellette érdemes növényi ösztrogénekkel, úgynevezett fitoösztrogénekkel támogatnunk a kezelést. Igyunk sok csalánteát, csempésszük be az étrendünkbe a szóját és a lenmagot, és figyeljünk oda a cink, a szilícium és a vas rendszeres bevitelére is.

Diéta, fogyókúra

Megeshet, hogy a kilóinkkal együtt dús hajkoronánktól is megszabadulunk. Az egyoldalú táplálkozás, a vitaminok és a nyomelemek hiánya ugyanis nem azonnal, de pár hónappal a diétánk után okozhat hajhullást. Érdemes figyelnünk fogyókúra idején a megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagbevitelre. Biztosítsuk a folsav-, biotin, B6- és B12-vitaminok bevitelét. Fogyasszunk sok sovány húst, halat, a folsavbevitel érdekében gabonamagokat, szóját, zöld leveles zöldségeket (spenótot, salátákat). Biotint legkönnyebben lencse, dió és gomba fogyasztásával pótolhatjuk, a likopint és béta-karotint tartalmazó narancssárga és piros zöldségek és gyümölcsök (sárgarépa, paradicsom, sárgabarack) pedig a hajszínt adó pigmentek képződéséhez nélkülözhetetlenek.

Fotók: Profimédia – Red Dot