Feltörekvők: Mattioner, azaz Szabó Máté, sminkmester

2018. január 23.
Szabó Máté sminkmester nem csak a hozzá forduló nőket, hanem saját magát is sminkeli, és elképesztőbbnél elképesztőbb képeket oszt meg az úgynevezett "drag" sminkcsodáiról az Instagram-profilján. A nemzetközi minőségű kreációk alkotóját a szakmához fűződő szerelméről és jövőbeli terveiről is kérdeztük.

Emlékszel arra, amikor először sminkeltél?

A legelső sminkes élményem saját magamon történt. Akkor még nem gondoltam volna, hogy ez lesz a jövőm. De mivel magamat elég maximalista embernek tartom, és sosem azt kaptam végeredményként, ami a fejemben volt, napi szintű gyakorlássá, majd rutinná vált a sminkelés.

Honnan jön a sminkelés szeretete nálad?

Nagyon fontos pontja volt az életemnek, mikor először lementem egy budapesti szórakozóhelyre, ahol különféle transzvarieté műsorok voltak. Ott találkoztam először azzal, hogy milyen ereje van, és hogy milyen átváltozásra képes egy-egy jól elsajátított ecsetvonás. Ezek persze nem éppen hétköznapi sminkek: “Drag” sminkeknek nevezik őket. A kivitelezésük nagyon magas szakmai, és összetett technikai tudást igényel.

Az érdeklődésemet ezért azonnal az erősebb színpadi, színházi és maszkmesteri technikák fogták meg. Aztán persze, jöttek a barátnők és családtagok is,  hogy szeretnék,  ha kisminkelném őket. Mit is mondjak, ezek még nem voltak címlapsminkek, ezért elkezdtem a YouTube-on különböző beauty vloggereket követni,  és utána reprodukálni magamon a látottakat. Idővel, és sok-sok gyakorlással most itt tartok. 🙂

Okozott bármi nehézséget, hogy egy főleg nők uralta szakmában szeretnél boldogulni?

Nem. Sőt, azt mondhatom, szakmailag is elfogadtak. Pozitív visszajelzéseket kapok olyan emberektől, akikre mindig is felnéztem. Nagy öröm, hogy napi szinten van lehetőségem együtt dolgozni Titkos Bernivel, akit mentoromnak nevezhetek. Mindezek mellett, akik hozzám járnak sminkeltetni, ők is maximálisan bíznak az ízlésemben és a tudásomban!

Van olyan munkád, amire a legbüszkébb vagy, vagy ami a legnagyobb kihívást jelentette?

Minden munkámra büszke vagyok, minden egyes munkában motivál a sminkelés adta kihívás. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy élvezem és szeretem, amit csinálok.

Goth goat

A post shared by Mate Szabo® (@mattioner) on

Rólad is láthatunk az Instán olyan képeket, ahol drag sminkben vagy. Ennek külföldön már megvan a hagyománya, itthon viszont elég formabontó. Milyen visszajelzéseket kapsz ezekre a képekre?

Mint az éremnek, ennek is két oldala van: engem is értek rossz és jó impulzusok egyaránt, de szerencsére sokkal több pozitív kommenttel találkoztam eddig, mint szájhőssel. Például amikor a szakma egyik ásza, Pat McGrath kommentel, és lájkol engem az Instagramon, mégis kit érdekelhet xy méltatlan ítélkezése?

Hétköznapokon is sminkeled magadat?

Nem festem magamat nap mint nap, de mint mindenkinél, természetesen önmagamnál is fontosnak tartom az arc- és bőrápolást a mindennapokban – hiszem, hogy a későbbiekben be fog érni ez az alapos gondoskodás.

Mit gondolsz, van már itthon olyan férfi réteg, aki nap mint nap sminkel?

Nem is gondolnátok, mennyi férfi sminkeli magát! Persze nem full sminkre gondolok, hanem korrektorra, vagy valami kevésbé latható make upra.

Melyek azok a termékek, amelyek nem igényelnek hosszú pepecselést, de érdemes az igényes férfiaknak megbarátkozni velük?

Matt krémek, szájápolók, láthatatlan színezett hidratálók, szemöldökzselék, korrektorok – ezek mind olyan dolgok, amivel kijavíthatjuk az apró hibákat. E mellett ha nem vagyunk maximálisan megelégedve a külsőnkkel, de mégsem szeretnénk drasztikus megoldáshoz fordulni, hozzájárulhatnak ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben.

Mik a jövőbeli szakmai terveid? Van álommunkád ami még várat magára?

Rengeteg dolog inspirál. Szeretnék még jobban megismerkedni, és elmélyedni a divatsmink világában, de volt már lehetőségem belelátni a reklám és filmforgatások világába is, ebben is látok lehetőségeket. Ezen túl persze, mindenki nagy álma egyszer, hogy továbbadhassa a tudását, vagy saját sminktermékeket alkothasson meg.