„A videókkal tanítani szerettem volna” – Interjú Németh Bianka sminkessel

2018. február 08.
Kedves, természetes, ráadásul ért is ahhoz, amit csinál. Németh Bianka sminkesként azzal a céllal indította el Brush néven futó blogját, majd Youtube csatornáját, hogy megtanítsa a fiatal lányokat profi módon használni az ecseteket, sminkeket és megmutassa, mi mindent hozhatnak ki magukból. Bianka február 12-én élő adással jelentkezik a Marie Claire Facebook oldalán, hogy új, izgalmas sminkfortélyokat tanítson nekünk. Egy kávé mellett beszélgettünk vele.

Hogyan indult a sminkes karriered?

Anyukám barátnője egy parfümériában dolgozott, ahol egyik este kint voltak a különböző nagy sminkmárkák is. Az eseményre ő is hivatalos volt, ezért megkért, hogy sminkeljem ki. Én már akkor jó ideje sminkelgettem magam, ezért élveztem, hogy most rajta is alkothatok. Mikor a rendezvényen megkérdezték, melyik nagy márka készítette a sminkjét, anyukám csak ott állt, hogy „hát ezt még otthon, a gyerek”. Azonnal kapott egy névjegyet, hogy akkor ezzel érdemes lenne komolyabban is foglalkozni. Gimnázium után a főiskolán halasztottam egy évet, mert el akartam végezni egy stylist képzést, így ezután az esemény után biztos volt, hogy elvégzem mellette a sminkes sulit is. A főiskolát később kommunikáció szakon fejeztem be, a stylistkodás pedig idővel kikopott a munkám mellett, így maradt csak a smink.

És hogy indult a blog, meg a vlog?

A főiskola után egy blognál kezdtem dolgozni, de idővel jött az ötlet, hogy csinálhatnám én is a magamét. A videózást pedig nem is én találtam ki, hanem a barátaim. Mindig mondogatták, hogy kezdjem már el, így egyszer belevágtam. Az első 5 vagy 6 videót egy barátom segített összerakni, mert még kamerám sem volt. Azért sminkvideót forgatni egy pasival…Nagyon vicces volt.

Mi volt a célod a videókkal?

Hogy tanítsak velük. Sok beauty blogger van külföldön és itthon is, de a legtöbbnek nem ez a szakmája, így sokszor láttam nem odaillő dolgokat. Ilyenkor fogtam a fejem, hogy az egy dolog, hogy ezt a tinik lemásolják, de rosszat tesznek vele a bőrüknek is.

Tetszik, hogy több bejegyzésben és videóban is hangsúlyozod, fontosnak tartod, hogy mindenki elfogadja magát. Te milyen úton jutottál el idáig?

Nálam sem a blogon, sem az Instagramon nincs photoshop. Igen, dolgozom fotóssal és igen, szerkesztünk is a képeken, de karcsúsítunk, nem szépítjük meg a bőrt, nem igazítunk, vagy ilyesmi. Az, hogy idáig jussak, kőkemény munka volt persze. Régen nem léptem ki az utcára smink nélkül. A hajamat beállítottam és figyeltem a szettemre. Már kislányként is ilyen voltam. Anyukám órákat tudna erről mesélni. Ha én kigondoltam valamit, megvalósítottam. Akkor is pörgő szoknya kellett nekem, ha kint mínusz 10 fok volt. Egyébként soha nem voltam vékony és ezért sokat csúfoltak. Egy időben azzal próbáltam magam megvédeni, hogy „visszabántottam”, de így sem lett jobb senkinek. Aztán gimnáziumban dráma osztályba jártam és ott valahogy nagyon elfogadó volt a közeg. Szépen lassan elkezdtem felnőni és rájöttem, soha nem leszek olyan, amilyen én régen akartam lenni. A 160 centiméternél nem leszek már magasabb, ahogyan nem lesznek hosszabb combjaim sem. Eljutottam oda, hogy én így nézek ki, és ezt vagy mások is elfogadják vagy nem kell velem foglalkozni. Persze ettől függetlenül szeretem kihozni magamból a maximumot.

Szerinted mit üzen a világnak a smink?

A smink egy nagyon jó dolog arra, hogy jobban érezd magad a bőrödben és azt hiszem, mindezt nőként főként magunk miatt csináljuk. Nem a pasik miatt. Ha felteszel egy erős, piros rúzst, a pasi lehet, hogy megőrül tőle, de te jobban érzed magad. Megváltozhat az egész kiállásod, habitusod, mindened. De attól függetlenül, hogy sminkesként dolgozom – ami azt hivatott üzenni, hogy hozd ki magadból a maximumot- annak a híve vagyok, hogy smink nélkül is fogadd el magad. Az Instagramon csináltam is egy hashtaget, hogy #sminknelkulisenvagyok. Jó pár kép felkerült már ezzel a szöveggel.

Mit gondolsz a szépségről?

A szépség szerintem agyban dől el. Amikor rájössz, mik azok a dolgok, amiket szeretsz magadon és ezekre koncentrálsz, minden teljesen megváltozik rajtad. Számomra ez a szépség és ez vonatkozik az öltözködésre is. Ha fel tudsz úgy öltözni, hogy amikor kilépsz az utcára, jól érzed magad, akkor az annyira sugárzik, hogy mindenkinek feltűnik. És lehet, hogy nem mostál hajat egy hete, mert nem volt rá idő, de akkor összefogod úgy lófarokba, hogy észre sem veszi senki.

Másokat vagy magadat szereted inkább sminkelni?

Másokat. Egyértelműen. Minden arc más és más, és mindegyikben van valami új kihívás számomra. Meg hát amiatt, amit a vendégeim utána éreznek. Ahogy felállnak a székből és azt mondják: „Úristen, de jól nézek ki!”

Mi inspirál a sminkelésben?

Sok amerikai youtubert követek, akik régen sminkesek voltak, vagy akik egy-egy fashion weeken dolgoznak, mégis legtöbbször inkább a trendekből merítek ötletet. Maga az arc egyébként nagyon inspirál és szeretek a vendégeimmel beszélgetni is közben. Próbálom a személyiségükhöz csiszolni a sminket.

Mennyire követed a trendeket?

Eléggé. Nem gondolom, hogy mindent meg kell csinálni, de érdemes figyelni őket. Például a fotókon nagyon szép a pici szív alakú száj, de azért az utcára ne menjünk ki vele.

Tudsz olyan trendet mondani, amit amikor megláttál, nem hitted el, hogy ez létezik – és egy olyat, ami viszont elképesztően tetszett?

Nem értettem ezt az utolsó szemöldökös vonalat. Ez a toll, meg a hullámok… Ennek szerintem semmi értelme. Nagyon imádtam viszont a mattra száradó rúzsokat, meg a tusvonalakat is. De ami most nagyon inspirál, az a burgundi. Gyönyörűen lehet vele játszani, kiemelni például a kék szemet.

Szerinted mi a jó smink titka?

Talán hogy passzoljon annak a személyiségéhez, aki viseli. Próbálok mindenben gondolkodni, a teljesen naturálistól az extravagánsig, de azt hiszem ez a legfontosabb. Illetve még talán, hogy nagyon sokan alábecsülik az alapozást. Egy jó alapozással meg kontúrozással csodát lehet az arccal művelni. Egyébként Youtube-on is a kontúrozás volt az első videó, amit feltöltöttem.

Sok sminkszered van otthon?

Egy fióknyi magamra, meg persze a sminkes bőröndöm.

Fontosnak tartod a blogon, vlogon a tesztelést?

Igen, nagyon. Olyan terméket szeretek ajánlani, amit ismerek és jónak tartok. Fontos számomra a hitelesség, akár szponzorált tartalomról beszélünk, akár nem. Ennek a szakmának szerintem ez a kulcsa.

Mi az a sminktermék, ami nélkül nem tudnál élni?

Az első a szemöldök pomádém, a második egyértelműen a highlighterem.


Fotó: Tasnádi Alexandra, Instagram: @alexandraszandi

Kövesd Bianka élő adását a Marie Claire Facebook oldalán, ITT!