Öt könnyű, otthoni arcradír recept

2018. február 05.
Egy jó arcradírral eltávolíthatjuk a bőrünk elhalt hámsejtjeit, és visszaadjuk a bőr természetes ragyogását. Néhány, a háztartásban is megtalálható hozzávaló segítségével mi is könnyedén elkészíthetjük a bőrtípusunknak megfelelő arcradírt. Ehhez pedig segítségképpen öt könnyen elkészíthető receptet mutatunk be.

 

Száraz, érzékeny vagy zsíros bőr, jól tudjuk, hogy mindegyik típusnak másfajta ápolásra van szüksége, mindez pedig az arcradírokra is vonatkozik. Ha biztosak akarunk lenni abban, hogy a radír a bőrtípusunknak megfelelő, emellett természetes anyagokból készült, ráadásul a lehető legkevesebb költséggel jár, akkor készítsük el mi magunk konyhai hozzávalókból.

Gyengéd arcradír érzékeny bőrre

Keverjünk össze egy evőkanál finom porcukrot – ez fogja elvégezni a radírozást – egy evőkanál növényi olajjal, amit ízlésünk szerint választhatunk meg: lehet olíva-, argán- vagy mogyoróolaj is. Ezt követően adjunk hozzá még egy cseppnyi aloe verát. Finom, körkörös mozdulatokkal masszírozzuk a bőrbe, majd langyos vízzel alaposan öblítsük le.

Hidratáló arcradír száraz bőrre

A zsíros bőrrel ellentétben (amelynek nincs feltétlen szüksége kiegészítő hidratálásra), száraz bőr esetén olyan radírt kell készítenünk, amelyik egyszerre hidratál és nyugtat is. Ebben az esetben a legfontosabb hozzávalónk a méz lesz, amelynek nyugtató és tápláló hatása óriási segítség a száraz bőr számára.

Keverjünk össze egy evőkanál növényi olajat – ez lehet olíva-, édes madula-, argán- vagy mogyoróolaj – egy kanál porcukorral és egy kanál mézzel. Radírozás előtt nedvesítsük be már előre a bőrt, ezzel még tovább fokozzuk a készítmény hatásfokát.

Tisztító arcradír zsíros bőrre

Zsíros, aknéra hajlamos bőr esetén három fő hozzávalónk lesz: zabpehely, ami beszívja a fölösleges zsírt és finoman radíroz, méz, hogy elkerüljük az irritációt és semlegesítjük a baktériumokat, és joghurt, hogy finoman tápláljuk a bőrt.

Keverjünk össze egy kávéskanál mézet, egy kávéskanál joghurtot és egy evőkanál zabpelyhet. Ujjaink segítségével vigyük föl az arcunkra belülről kifelé haladva, majd langyos vízzel öblítsük le.

Citromos radír a mitesszerek ellen

A mitesszerek elleni legfontosabb fegyvereink közé tartozik a citrom: antibakteriális és összehúzó hatásának köszönhetően összehúzza a bőr pórusait, így nehezebben alakulnak ki a mitesszerek.

Facsarjunk ki egy citromot, és keverjük össze egy zacskó sütőporral. Ezt a keveréket vigyük föl az érintett terület(ek)re, és hagyjuk fönt pár percig. Ne használjuk ezt a radírt heti egy alkalomnál többször, mert irritálhatja a bőrt. Arra is figyeljünk, hogy a citromot ne használjuk napozás előtt, mert fényérzékeny anyagokat tartalmaz.

Radírozó maszk és sminklemosó egyben

A smink minden maradványának eltávolításához is fordulhatunk a kamrapolchoz, ahol olyan hozzávalókat találhatunk, amelyeket a sminklemosóba keverve kettős hatású készítményt kapunk. A finom porcukortól a mandulaliszten keresztül a kókuszreszelékig több alapanyagot ismerünk, amelyekkel két perc alatt készíthetünk olyan sminklemosót, ami egyben finoman le is radírozza az arcbőrt. Arra mindig vigyázzunk, hogy a szemünkbe ne menjen a keverékből!

Fotó: Profimédia – Red Dot