Így szépülhetsz az ájurvéda segítségével!

2018. március 21.

1. Teszteljük magunkat

Íme néhány weboldal, ahol kitölthetjük a dóshatesztet, és kiderül, milyen alkattípusba tartozunk. Vegyük figyelembe, hogy tiszta típusok nem léteznek, többnyire mindenkit két alkat keveredése határoz meg.

theayurvedaexperience.com/dosha-quiz

mapi.com/doshas/dosha-test/index.html

lifespa.com/ayurvedic-health-quizzes/body-type-quiz/body-type-quiz-form

 

2. Olajozzunk tetőtől talpig!

Tavasszal és nyáron vegyük elő a könnyebb állagú, hűtő hatású olajokat. A legismertebb a kókuszolaj, amely elsősorban a pitta alkatúak olaja, nyugtatja a gyulladt, érzékeny, pattanásos bőrt, de bárki használhatja, aki a nyári forróságban kicsit le szeretné hűteni a bőrét, illetve kivédené a napsugárzás káros, szárító hatását.

A kókuszolaj puhítja és hidratálja a bőrt, magas az antioxidáns-tartalma, regenerálja a bőrsejteket, feltölti az apróbb ráncokat. A hajat csillogóvá, fényessé varázsolja, rendszeres használatával megszüntethető a korpa, a fejbőr szárazsága, lassítható az őszülés és a kopaszodás folyamata.

Fotó: Unsplash/Caju Gomes

3. A növények ereje

Ahogy egyre melegszik az idő, gyógynövényekből is használjuk azokat, amelyek hűtő hatásúak. Ilyen a sokak által ismert aloe vera, amely megnyugtatja, feltölti nedvességgel a száraz, vízhiányos bőrt. Indiában a legismertebb gyógynövény, amelyet mindenféle bőrbetegségre bevetnek a neem. Vértisztító, antibakteriális, antivirális hatású, kezelhető vele a pattanásos bőr, megszünteti a hámlást, viszketést, a hajápolásban megnyugtatja a korpás, irritált fejbőrt.

Az amla is közkedvelt gyógynövény az ájurvédában, magas a C-vitamin-tartalma, antioxidáns hatású. Táplálja, kondicionálja, dússá teszi a hajat, serkenti a hajhagymák növekedését, így hajhullás esetén is alkalmazhatjuk. Összehúzó, ránctalanító, folthalványító hatása van, regenerálja, feszesíti a megereszkedett arcbőrt.