Az a csodálatos kókuszolaj

2017. szeptember 11.
Van, aki szereti a kókusz illatát, ízét, és van, aki nem. Abban viszont mindenki egyetért, ha kipróbálta: a kókuszolaj fantasztikus ápoló, szépítő hatással van a bőrünkre, a hajunkra. A természetes szépülés hívei önmagában alkalmazzák, de a kozmetikai ipar is felfedezte, és egyre több készítménybe csempészi bele ezt a csodálatos hatóanyagot.

Ha a trópusokon járunk, mindenkinek feltűnik, hogy az ott élő emberek bőre milyen puha, feszes, a hajuk dús és csillogó. Ennek egyik magyarázata, hogy rengeteg kókuszdiót esznek és rendszeresen élnek a növény gyógyító, szépítő erejével. Az indonéz nők kókusztejjel mossák a hajukat, a bőröket naponta a növényből nyert olajjal ápolják. A Fülöp-szigeteken, melyet a botanikusok a növény őshazájának tekintenek, a kókuszpálmát az élet fájának nevezik. Az ájurvédikus orvoslás több ezer éve használja gyógyító célból, erről a szanszkrit neve is árulkodik: kalpavriksha, ami lefordítva: „A fa, ami mindent megad, ami az élethez szükséges”.

A kókuszolajat a kókuszpálma magjának szárított beléből nyerik különböző eljárásokkal. A frissen sajtolt kókuszolaj fehér színű, íze és szaga jellegzetes. A kókuszolaj szobahőmérsékleten vajszerű állagú, 24 Celsius-fokon kezd el olvadni. A hidegen sajtolt kókuszolaj folyékony, átlátszó és tiszta, jellegzetes kókuszaromája van. Mivel nem hőkezelik, a kókusz minden pozitív tulajdonságát megőrzi. A természetes szépségápolás hívei ebben a formájában használják.

Fényes, egészséges haj

A kókuszolaj az egyik legjobb természetes hajápoló. Segíti a haj egészséges növekedését, a hajszálak erősek, fényesek lesznek tőle. A száraz, korpásodásra hajlamos fejbőr számára is gyógyír lehet, ha rendszeresen kókuszolajjal masszírozzuk fa ejünket, mivel a kókuszolaj antibakteriális és gombaölő tulajdonságokkal is rendelkezik. A fejbőr magába szívja az olajat, hidratálja a száraz, korpás bőrt, így hatékonyan enyhíti a korpásodás tüneteit. Sőt, még a tetveket és a tetvek petéit is eltünteti egy alapos kókuszolajos fejmasszázskúra. Indiában sokan naponta használják a kókuszolajat hajpakolásként fürdés után, amitől a sérült hajszálak regenerálódnak, a hajkorona visszanyeri ragyogását. Mi is követhetjük ezt a jó példát.

A teljes cikket keresd a Marie Claire Beauty Extra mellékletében!


Fotó: Profimedia – Red Dot

Ismerd meg Zanzibár csodakozmetikumait is! Kattints IDE!