Hogyan válasszunk alapozót?

2018. március 15.

Az alapozó nem csak „korrektúrázza” a bőrünket, hanem védi és táplálja is. A jól ismert luxus- és professzionális márkák olyan technológiával alkotják meg ezeket a termékeket, melyekkel egy második, tökéletes bőrfelszínt tudunk elérni anélkül, hogy bármilyen káros következménye lenne a napi használatnak. Ráadásul, ha valaki azt szeretné, hogy minden más festék is stabilan fennmaradjon az arcán, akkor az alapozó nélkül nem megvalósítható: hiszen kell egy bázis, mely tapadást és egyenletességet kölcsönöz az arcnak.

Modell: Csordás Cintia / Avantage Models, Smink/Styling: Kis Veronika Edit, Haj: Krisztina Fehér, Fotó: Jámbor Zsófia

A választásnál nagyon fontos a személyre szabás. Ismerve a bőrtípusunkat, nem mindegy, hogy milyen az alapozónk textúrája. Olajosabb bőrre a matt, vízhiányos vagy zsírhiányos bőrre a szatén textúrák ajánlottak, melyek gondoskodnak bőrünk víz- és olajtartalmának pótlására vagy éppen kontrollálására.

A következő kérdés, hogy mennyi bőrhibánk van. Ha a bőrünk viszonylag egyenletes és homogén szerkezetű, érdemes az átlátszóbb textúrájú anyagokat keresni. Így szellős és naturális hatású marad a bőr, amely rendkívül divatos manapság. Ha csak pár kósza pattanásról vagy foltról van szó az arcunkon, szerencsés csak helyileg korrektorral elfedni azokat, egyébként viszont maradhat a lightos alapozó.

Modell: Kiss Eszter, Smink/Styling: Göltl Boglárka, Haj: Szuzi , Fotó: Falus Kriszta

Akinél nagy felületen, és jól kivehető bőrhibák vannak jelen, érdemes erősebb fedésű, de folyékony alapozót használni. Ügyeljünk arra, hogy mindig tiszta ecsettel vigyük fel a bázist az arcunkra. Sokszor a gyulladást higiéniai probléma mérgesíti el, melyet nehezebb utána kezelni.

A harmadik szempont alapozó-választásnál a megfelelő szín eltalálása. Ez nemcsak színmélység kérdése, hanem a megfelelő tónusé is. Az árnyalatokat szigorúan természetes fénynél, az állkapocs vonalán kell tesztelni. Ha besimul az alapozó a bőrszínünkbe, célba értünk. Bár, – mint minden másnál- itt is a puding próbája az evés, azaz az alapozót érdemes először teszt üzemmódban használni.

 

Modell: Réka Kovács, Smink/Styling: Krisztina Panák, Haj: Szegedi Zoltán, Fotó: Jámbor Zsófia