A füstös szemek titka

2018. június 21.
A női csábítás egyik legnagyobb fegyvere az a bizonyos pillantás. Páll Adrienn, a New School of Makeup vezető oktatója ezúttal a smokey eye, vagyis a füstös szemsmink titkaival ismerkedtet meg minket.

A szemek mindent elmondanak, a legékesebb ékszerünk, amivel kommunikálhatunk, akár szavak nélkül is. Utazásaim során érdekes megfigyelés volt, hogy az arab nők – egytől egyik, kortól függetlenül – óriási hangsúlyt fektetnek a hétköznapokban is a szemük kiemelésére. Az beszél helyettük.

A 20. századi divattörténet egyik legprogresszívabb korszaka a 20-as évekre tehető. A női öntudatra ébredés vívmánya volt többek között a fekete füstös szemfestés is, mely erőt és tartást kölcsönzött viselőjének. A keletről beáramlott sminkes praktikák hamar bekerültek a némafilmek kapcsán a köztudatba. A színésznők a szabadgondolkodású, felvilágosult nők karakterét testesítették meg, ahol az erős smink a look elengedhetetlen része volt.

A füstös szemsmink azóta is arat mind a divatban, mind pedig az alkalmi sminkek területén. Évről évre láthatjuk a csúcstervezők bemutatóin a smokie look különböző változatait felbukkanni. A hatás mindig lehengerlő. De mitől megunhatatlan ez a smink-dizájn?
A füstös satír, drasztikusan megnöveli a szemek nagyságát. A füstgomolyag-szerű applikáció titokzatosságot sugall. Elkészítésének a lényege, hogy az alsó és felső szemkontúrnál a legsötétebb a színek tónusa, majd kifelé folyamatosan halványodó. A sötét szemhéj-smink hatására mélyről jövő a tekintet, ami által egyszerre vagyunk szexik és kifinomultak. Láthatunk kerekebb, de nyújtott dizájnokat is, így szemformánkat figyelembe véve érdemes választani a satírozás irányát.

A fekete szín mellett, minden „füstös” árnyalat remek választás a szemek kiemeléséhez. Ilyenek a grafit, az antracit a taupe vagy az étcsoki szín. Hogy sose unjuk meg a smokie-t, évről-évre újabb divatárnyalatok kerülnek piacra, melyek tovább különlegesítik a hatást. Most a királykék és a kobalt-kék a befutó, de a padlizsánok és a lilák is nagyon modern érzetűek. A korhű matt textúra mellett nagyon menő idén a szem mozgópontjára tapasztott glitterek vagy pigmentek használata is.


modell: Schmidt Bettina – Avantage models, smink: Páll Adrienn, haj: Lencsés Dóra, fotó: Jámbor Zsófia

modell: Márton Sára, smink: Takács Bernadett – NSM Senior Team, haj: Faluközi Dóra, fotó: Jámbor Zsófia

modell: Szonja – Face model management, smink: Márton Sára, haj: Faluközi Dóra, fotó: Jámbor Zsófia

modell: Megyesi Nikolett, smink: Kovács Zsanett, haj: Fehér Krisztina, fotó: Jámbor Zsófia

modell: Pomázy Zsanett, smink: Pomázy Adrienn, haj: Haj Kata, fotó: Jámbor Zsófia

Newschool of Makeup