Kavitáció vagy HIFU? Ultrahang a szépségiparban

2018. június 22.
Az ultrahangot az orvostudomány több, mint fél évszázada használja. Lássuk, mi mindent kell tudnunk róla, hogy veszélyek nélkül tudjunk élni ezzel a modern kori szépítő lehetőséggel.


Photo by freestocks.org on Unsplash

A legnagyobb tapasztalat az orvosi diagnosztikában van (lásd ultrahangos vizsgálatok), és ott tudjuk is, hogy az ultrahang teljesen veszélytelen. A veszély vagy veszélytelenség az alkalmazott energia függvénye. A nagy energiájú ultrahangokat már terápiás beavatkozásokra használják. Ilyenek a kőtörés (ESWL), vagy a nagy energiájú fókuszált ultrahang (HIFU), amit főként tumorok célzott égetésére alkalmaz az orvostudomány. Ezek az ultrahangos technológiák már szövetroncsolásra alkalmasak, így alkalmazásuk nagy körültekintést, szakértelmet igényel.

Ultrahangos kezelések a szépségiparban

A kozmetikában is hamar megjelent az ultrahang alkalmazása és az orvosi területeken kipróbált technológiákat fokozatosan áthozták a szépségápolás területére is. Az ultrahang egyik ilyen kiaknázott hatása a nem invazív (vagyis vágást, szúrást, nem igénylő, kívülről alkalmazott) zsírbontás, fókuszált vagy nem fókuszált ultrahanggal.

Kezdetben a nem célzott, kis energiájú ultrahang frekvenciákat kezdték alkalmazni, melyek fő hatása a szövetek melegítése, melynek célja az, hogy a sejtek membránjának áteresztőképességét fokozza. A kavitációs zsírbontás és a HIFU elterjedésével ezek a gépek háttrébe szorultak, bár kombinált (pl.: narancsbőr kezelésre alkalmazott) gépek részelemeként jelen vannak.

HIFU (fókuszált ultrahang)

A HIFU (nagy energiájú fókuszált ultrahang) esetén a fókuszpontban lévő becélzott területen lévő sejtek membránja felszakad, másrészt hő hatására történő kicsapódásos szövetelhalás következik be. A testnek az a része, ahova célozzuk az ultrahangot, eközben 75 Celsius fokig melegedhet. A célzás nem mm-es pontosságú, a célterület a bőr felszíne alatt meghatározott 8-15 mm-es mélységben van.

Mivel a hatása hő alapú, fontos, hogy a HIFU fókuszába tényleg csak a zsírszöveti réteg kerüljön, máskülönben erek, idegek, illetve a kötőszövet is sérülhet. Nem véletlen, hogy az orvoslásban például erek elzárására is alkalmazzák a HIFU-t.

Ennek ellenére nem célunk a HIFU fókuszált ultrahang kezelések ellen szólni, hiszen egyre jobban elterjedt és biztonságosnak mondott eljárásról van szó. Ki kell emelni azonban, hogy alkalmazása orvosi háttérrel és jól képzett szakemberekkel fogadható el, mert ez a biztonságosság záloga. A HIFU kezelést így otthoni gépekkel végezve nem javasoljuk.

HIFU összefoglalva:

fókuszált ultrahang
nagy energia
elégeti a zsírsejteket
alkalmazhatósága, biztonságossága a bőr és a zsírréteg vastagságától függ, kizárólag HIFU kezelésre szakosodott szakember általi használatra javasolt
új módszer, így kevés a tapasztalat vele
általában 4-6 kezelés javasolt testrészenként
ára 25-30.000 Ft / kezelés

Kavitációs ultrahangos zsírbontás

A célzott technológiák közül a kavitációs ultrahang az, amit szintén a zsírsejtek végleges elbontására alkalmaznak. Ez az arany középút a kis energiájú főalapú és a fókuszált, nagy energiájú ultrahang kezelések között.

A kavitáció jelensége folyadékközegekben lép fel, amikor is az ultrahangrezgés hatására vákuumbuborékok keletkeznek, majd ezek összeroppanva megrántják a környező sejtek membránját és felszakítják azt. Így az kavitációs ultrahang is egy zsírsejt pusztító technológia. Mivel a zsírsejtek nem osztódnak, az ilyen technológiák eredménye sokkal tartósabb, hisz nem marad sejt, ami vissza tudná venni a távozott zsírt.

Kavitációs zsírbontás esetén nem az intenzitás, hanem a célszövetre jellemző ultrahang frekvencia az, ami meghatározza, hogy milyen szövetet károsíthat a kezelés. A zsírszövetben létrejövő zsírbontáshoz 20-40.000 Hz frekvencia az ideális. Ez esetben tehát a megfelelő mélységbe történő fókuszáláson túl, maga a technológia az, ami védelmet nyújt a többi szövet károsodásával szemben.

A szövetek a kavitációs zsírbontás esetben csak 45 fokig melegszenek, ami a keringés fokozására elég, de a szövetekben károsodást nem okoz. Az intenzitás növelésével az egyszeri kezelés hatékonysága növelhető ugyan, de a melegítő hatás is nő. Megfelelő beállítás mellett a hatékonyság és a biztonság együtt van jelen, így ez a technológia otthon is alkalmazható.

Kavitációs zsírbontás összefoglalva:

fókuszált ultrahang (gépüggő)
elpusztítja a zsírsejteket
hatása alapja kavitáció
bevált, több évtizede biztonsággal használt módszer
számos tapasztalat
általában 10 kezelés javasolt testrészenként
ára 8-12.000 Ft / kezelés

Kavitációs zsírbontás vagy HIFU?

Összességében elmondható, hogy mind a kavitációs ultrahang, mind a HIFU végleges zsírsejtelhalást hoz létre, így hatásuk ugyanolyan tartós. A HIFU kevesebb kezeléssel ígér eredményt, vagyis gyorsabbnak ígérkezik (4-6 kezelés testrészenként), mint a kavitációs zsírbontás. Ellenben a fogyásért HIFU kezelés esetén mélyebben kell a zsebünkbe nyúlnunk, mert az ára viszont 5-8x több, mint a kavitációs zsírbontás ára.

A HIFU erőteljes hőhatással, égéssel történő sejtelhalási technológia, így csak szakemberek általi kezelés javasolt, vagyis kizárólag esztétikai szalonokban ajánlott igénybe venni ezt a technológiát.

A kavitációs zsírbontás egy kicsit lassabb módszer (10 kezelés szükséges testrészenként), de jóval olcsóbb és több évtizedes múltja és a módszer biztonságos alkalmazása miatt már otthonunkban is el tudjuk végezni. Így diszkrétebb, költséghatékonyabb megoldást jelent, mint a HIFU kezelések.

Megfelelően alkalmazva a kavitációs zsírbontásnál nincsenek mellékhatások, a HIFU esetében viszont bőrpírre, bőrérzékenységre, égő érzésre, kisebb duzzanatra lehet számítani.

Forrás: Dr. Gulyás Tamás, www.vitaminsziget.com