Így kezeld helyesen a leégett bőrt!

2018. június 27.
Ideális esetben megpróbálunk ügyelni a megfelelő fényvédelemre, de még így is előfordulhat, hogy valahol leég a bőrünk. Megmondjuk, mit kell tenned ilyenkor!

Egy csúnya napégés után először a fájdalmat kell kezelnünk, ezt megtehetjük például hideg (de nem túl jeges) borogatással, amit érdemes napjában többször is megcsinálni. A nedves bőrt óvatosan hidratálhatjuk is – a nedvesség azért fontos, mert így a tápláló krémek segítenek a bőrben tartani a nedvességet, ami pedig elősegíti a gyógyulást.

Ugyanennyire fontos, hogy „belülről” is hidratáljuk, szóval napégés esetén figyeljünk rá, hogy megigyunk napi 8-10 pohár vizet. Kerüljük az olyan vízelvonókat, mint a kávé vagy az alkohol, és inkább szorítkozzunk a tiszta vízre!

Ha a bőr felhólyagosodik és hámlani kezd, próbáljunk ellenállni a bőrdarabkák tépkedésének és hagyjuk megától gyógyulni a bőrt. Ha egynél többször is előfordult, hogy a napégés után durván felhólyagosodott bőrünk, mindenképpen forduljunk bőrgyógyászhoz, ez ugyanis a bőrrák egyik kockázati faktora lehet.

Végül pedig ami talán nem is kérdés, mégis fontos hangsúlyozni: ha már sikerült leégnünk, maradjunk távol a napsugaraktól és inkább hűsöljünk az árnyékban. A leégett bőr még védtelenebb az UV-sugarakkal szemben, szóval semmiképpen se tetézzük tovább a bajt!

Fotó: Unsplash.com