Melanóma nap: „A legfontosabb üzenet a szűrővizsgálat fontossága”

2018. május 07.
Amerikában minden május első hétfője melanóma nap - ilyenkor fokozottan próbálják felhívni a figyelmet a megelőzés és szűrés fontosságára. Ez alkalomból Dr. Horváth Béla, bőrgyógyász szakorvos, a MelanomaMobil alapító, vezető orvosa beszél erről a betegségről.
Fotó: Profimédia – Red Dot

Ausztráliában nagyon sokan küzdenek melanómával, az ország földrajzi helyzete illetve a bevándorló lakosság érzékeny bőre miatt. Mi a helyzet Magyarországon? A nemzetközi statisztikák szerint, mennyire vagyunk veszélyeztetve? Milyen az átlag magyar bőrtípusa? 

A statisztika azt mutatja: a betegség 70%-ban az 50 évesnél idősebbeket érinti, e korosztályban nemek szerinti megoszlása szinte egyforma volt a férfiak és nők között az adatgyűjtés időszakában.

Ám miközben fiatalabb korban ritkábban fordul elő melanóma, fontos tudni, hogy 20-tól 50 éves korig leginkább a nőket veszélyezteti, közülük került ki az ebben a korosztályban megbetegedettek 62%-a!  Vannak olyan korcsoportok, ahol a különbség hihetetlenül nagy volt: 2000-2014 között Magyarországon a 20-24 éves korosztályban a melanóma 84%-kal több nőnél fordult elő, mint férfinál, 25-29 éves korban pedig 213%-kal több nőnél, mint férfinál!

Sok konferencián vesz részt, rálátása van a külföldi kutatásokra, adatokra. Milyen változásokat lát a szűrővizsgálatok illetve a bőrrák gyógyítása terén? Milyen, az átlagember számára is érdekes újdonságok vannak ezen a téren?

A gyógykezelésben vannak kisebb eredmények, de még mindig a szűrés és a korai műtét az egyetlen érdemi terápia. Vagyis, ha a daganat (melanóma) már áttétet adott (tovább terjedt) a műtét időpontjában, akkor bármilyen kezeléssel, csak hónapokkal hosszabbíthatjuk meg a túlélést és azt is súlyos mellékhatások árán. Szóval az egyetlen reális opció a korai felfedezés (szűrés). A szűrővizsgálatok terén komoly áttörés nincs, mindenki a morfológiai alapú szűrésből próbálja a legjobbat kihozni (a mi módszerünk is minden anyajegy összehasonlításával) vagy a számítógépes módszerek különféle szoftveres algoritmusok használatával. Az átlagember számára a legfontosabb üzenet a szűrővizsgálat fontossága. 

Mikor kell elkezdeni anyajegyszűrésre járni és milyen gyakran?

Nagyon fontos a rendszeres önvizsgálat! Időről időre (fél évenként) nézzük át a bőrünket egész alakos tükör és kézitükör segítségével, hogy bármilyen gyanús változást azonnal észrevehessünk. Szükség esetén azonnal forduljunk bőrgyógyászhoz. Mivel azonban a változások sokszor szabad szemmel nem láthatóak, ezért ajánlatos évente bőrgyógyászhoz is elmenni anyajegy-szűrésre! Ez különösen igaz azokra, akik a rizikócsoportba tartoznak, vagyis a családjukban előfordult már melanóma, vagy világos bőr-haj-szemszínűek, vagy sok anyajegyük van. A többi, általánosan elterjedt rendszeres szűrővizsgálat (pl.  méhnyak-rák szűrés) mellett a bőr daganatos betegségeinek a szűrése is rendkívül fontos, és életet menthet! 18-20 éves kortól ajánljuk.

Hogyan zajlik Önöknél az anyajegy szűrő vizsgálat?

A MelanomaMobil egyedülálló szűrési módszerének lényege, hogy először is a teljes bőrfelszínt lefotózzuk, egy úgy nevezett „bőrtérképet” készítve, majd az anyajegyeket egyesével, kétféle kamerával is lefényképezzük: az egyik valós méretű, a másik tízszeres nagyítású képet készít. Minden fotót 30-40-szeres nagyításban két orvos is átnéz a pontos vizsgálati eredmény felállításához, majd a gyanúsnak vélt anyajegyek műtéti eltávolítására egy harmadik, főorvosi szakvélemény alapján teszünk javaslatot, és ha szükséges, segítünk a kimetszéses műtét megszervezésében partnerklinikán.

A kontroll szűrések tovább növelik a korai diagnózis lehetőségét, mivel minden egyes anyajegy a korábbi felvételekkel összehasonlításra kerül, ezért azok biológiai viselkedése jól láthatóvá válik. Ezeknek a változásoknak a nyomon követése, olyan többletinformációt ad, amellyel a rosszindulatú elváltozások, akár igen korai stádiumban is felismerhetők és kiszűrhetők.
A MelanomaMobil teljes testfelületre kiterjedő összehasonlító vizsgálatával a páciens a legjobb kezekben van, hiszen ezzel a módszerrel a legkisebb elváltozás sem maradhat észrevétlen orvosaink előtt. A korai stádiumban észlelt bőrrák és melanóma teljesen gyógyítható!  

Amikor megalapította a MelanomaMobilt, milyen célkitűzése volt? És hol áll most a megvalósításokban?

Minél több életet megmenteni. Jól haladunk!

Olvasd el Vallomás rovatunkban Noémi történetét, hogyan győzte le a bőrrákot!