Itt az SPF-sminkek kora

2018. augusztus 09.
Fényes új világ köszöntött a dekorkozmetikai iparra, ahol a biztonságról és a bőrvédelemről sem kell lemondanunk, ha kifogástalan sminkkel szeretnénk a tavaszi és nyári napsugaras idő elé állni. A Marie Claire áprilisi szépségmellékletéből szemezgetve mutatunk is három SPF-es kedvencet!


FotóJernej Graj – Unsplash

Ma már a legtöbb ember számára kristálytisztán átjött a bőrgyógyászok, a klímaváltozással egyenes arányban nyomatékosított „üzenete”: a nappali bőrápolásban, és a sminkelés folyamán is alap az SPF, vagyis Sun Protection Factor. A célirányosan használt napvédők mellé szépen felzárkóztak, ahogyan azt kell, a nappali arckrémek, hidratálók, primerek, szemkörnyékápolók, és testápolók, de az „SPF kommandó” köre szerencsére a dekorkozmetikumok halmazát is elérte. Különösen élvezetes, szinte elkényeztetett helyzetben vagyunk tehát, amikor a polcokról már – a trendi árnyalatok, krémes textúrák, vagy épp matt hatások mellett – aszerint is emelhetünk le szájceruzákat, alapozókat, netán pirosítókat, hogy rendelkeznek-e, és ha igen, milyen SPF faktorral..

Sokszínű napvédők

A napsugarak erejével ma már a téli, szürke időben is kell számolnunk, mindez pedig fokozottan igaz a tavaszi, napfényben gazdag időszakban, ahol szakemberek szerint napvédelem híján, és bőrtípustól függően már fél óra után is károkat okozhatunk a bőrünknek. A nagy márkák, és szerencsére egyre több kisebb is, már automatikusan beépíti a fényvédelmet alapozóiba, így nem kell a fényvédőre kent dús alapozással, és zsíros, olajos bőrérzettel, maszkhatástól szenvednünk a strandon, netán egy délutáni koktélpartin. Sok termék még ennél is okosabb, és összetettebb.

Egyesek vízállóak, míg mások amellett, hogy védelmet biztosítanak a napsugarakkal szemben, vitaminokkal-gazdagítottak, erősen pigmentáltak, és tartós hatást biztosítanak.

Egészen izgalmas új távlatot nyit ez a parton viselt, vagy csak a napsütötte hétköznapok sminkjében azoknak, akik túl szeretnének menni az nappali krém-szempillaspirál-ajakápoló szentháromságán. A különböző mértékű SPF-védelemmel – jellemzően 10-30 SPF között láthatunk sminkszereket – izgalmas szegmenseket, szűk réseket nyitnak meg a gyártók a beautyaddiktotk számára, így ma már nem probléma egy bársonyos textúrájú, narancsos árnyalatú ajakceruza, egy tökéletes, precíz smink fixálást biztosító sprayt vagy éppen egy folyékony állagú, selymes pírt alkalmazni úgy, hogy közben nem kell aggódnunk a napsugarak ereje miatt.

Alap az SPF?

Ma már szerencsére szinte általános, hogy az alapozó rendelkezik fényvédelemmel, e téren inkább az a fontos milyennel. Egy irodai napra készülve, vagy barnább bőrrel, egy SPF 20-as induló is jó választás, de egy skandináv típusnak semmiképp sem érdemes egy 15 faktoros védelmet adó alapozóval nekivágnia egy kerti partinak a déli órákban. Előbbi esetben remek választás A Sensai Flawless Satin Foundation SPF20 fényvisszaverő pigmenteket tartalmazó folyékony mattító alapozója, a L’Oréal Lumi Magique Alapozó SPF18, vagy a Body Shop Instaglow SPF20 CC krémje, amely színkorrigáló és ragyogásfokozó is egyben. Erősebb védelemért fordulhatunk a Shiseido Sports SPF 50 napvédő BB krémjéhez, vagy a lágy, púderes hatást adó Bioderma MAX Kompakt Púder SPF 50-hez.

Színorgia és biztonság

Ha ajkainkat szeretnénk napvédelem tekintetében is biztonságos termékekkel színezni, választhatunk könnyed, színező-ápolók, de luxusrúzsok közül is. Ha enyhe, cseresznyés színt szeretnénk, válasszuk a Labello Fruity Shine Cherry SPF10 ajakápolót, vagy az E-vitaminnal és aloe kivonattal ápoló színezett SPF 15 ajakbalzsamot a Carmextől. A Lancôme L’Absolu Rouge L’Absolu Rouge hidratáló rúzs SPF 15 intenzív, feltűnő színekben, fényes, matt és krémes árnyalatokban kapható, míg a praktikus kollégája, a Bourjois Color Boost a napvédelem mellett fényes, áttetsző színt biztosít. A Sephoránál kapható külföldi nagymenő, a Perricone MD No Blush Blush SPF 30 pirosító csodaszép, természetes hatású rózsás pírt ad, a Clarins Bronzing Duo SPF 15 pedig ásványi anyagokkal bronzosít. A szemhéjsminkek terén is beindult a SPF-változás, a L’Oréal, a Revlon egyaránt kínál napvédelemmel ellátott, szemkörnyéken alkalmazható korrektorokat, de ilyen a Givenchy Mister Light Instant Light Corrective Pen SPF 10 korrektora is. Szemhéjfestékek terén egyelőre visszafogottabb a kínálat, az is főleg külföldi, amelyek közül izgalmas lehetőség ezek közülük a Neutrogena Nourishing Eye Quad SPF 15 négyes szemhéjpalettája.

Mattító alapozó, Sensai Flawless Satin Foundation SPF20, 17 490 Ft

Hidratáló rúzs, LANCÔME L’Absolu Rouge L’Absolu Rouge SPF 15, 9200 Ft

Pirosító szérum, Perricone MD No Blush Blush SPF 30, Sephora 35 dollár