Mentes, de okos szépségipari zsenik

2018. október 09.
Az egészségtudatosság jegyében szépen felerősödött a tisztaság, az „ellenőrzöttség” iránti vágy az utóbbi évtizedekben. Ha a szépségszektort illetően mi is a tudatosak táborába szeretnénk tartozni, következzen néhány tanács, amit érdemes megfogadnunk, hogy jobban átlássuk, pontosan mivel, hogyan szépülhetünk felelősségteljesen!


A 21. század a túlkínálat kora. Mindenből van, mindenféle, csak győzzük kiválasztani és megfizetni a vonzóbbnál vonzóbb termékeket. Persze közben magunkat is igyekszünk egyre okosabban jobban szeretni, és nem csak a kényeztetéssel, hanem azzal, hogy megnézzük, egészen pontosan mit is kenünk a bőrünkre, és mi az, amit semmiképp sem.

A nagy tabuk

A kifejezetten tudatos vásárlók táborában sokszor elhangzik a „mentes” jelzők sorában a parabén-, a pálmazsír-, a kőolajszármazékmentes kívánalom egy-egy termékkel szemben, de nézzük, pontosan mit is jelent mindez.

A lehetőség szerint elkerülendő hatóanyagcsoportok első komolyabb köre – amivel egészen biztosan szembefutottunk már akár termékek hátoldalán, jobb esetben pedig az azok hanyagolására felszólító cikkekben – kőolajszármazékok. Fő „bűnük” a póruseltömítés, és valóban, a felszívódás nem erényük. Ugyanakkor az sem árt megemlíteni, hogy akadnak, akik értékelik, hogy a szenzitív kategóriába eső bőr esetén pont ezzel akadályozzák meg a bőr nedvességvesztését, védik ki a környezeti hatások okozta sérüléseket.

A másik nagy problémakört a tartósítás területe okozza, ezen belül is a „parabén” nevű negatív szereplő, amelynek „nemléte” ma már az egyik legkomolyabb és hatásosabb PR-jelzővé nőtte ki magát. Hogy miért is? A leggyakoribb formájú kémiai tartósítószer nagy dózisban ugyanis mérgezőek, ráadásul a bőrön keresztül kitűnően, könnyen tudnak felszívódni, különösen sérült bőrfelületen. Azon, hogy rákkeltőek-e sokat vita folyik, de, hogy hormonális hatással bírnak, ráadásul allergének, nem kérdés.

Végül pedig szintén kihagyhatatlan a témában a sokakat megosztó pálmazsír, amely amellett, hogy sláger alapanyag, az esőerdők pusztulásával jár. Bár túlnyomórészt az élelmiszeriparban használják fel, a kozmetikumainkban is szép számmal megtalálható, köztük samponokban, tusfürdőkben, szappanokban, akár bio márkák termékeiben is.

Innentől tehát, hogy milyen terméket emelünk is le a polcról, egyéni beállítottság és odafigyelés kérdése. A bio-, és organikus termékekre a legszigorúbb követelmények vonatkoznak, míg, ha az adalékanyagtól többnyire mentes termékeket keresünk, a natúrkozmetikumokat keressük.

3 mentes kedvenc

1. Organikus arcápoló olaj, Estelle&Thild Biodefense Youth Oil, 13 990 Ft (EcoCert)


3. Parabénmentes arckrém, Erborian Ginseng Royal, 242 590 Ft

3. Organikus arcradír, Mádara Oil-To-Milk, 7690 Ft