ÖKO: bemutatkozik az ország első vegán szépségszalonja

2018. október 30.
A veganizmus idén trendi. De mi nem azért szeretjük, hanem mert tényleg alapjaiban rengeti meg az étkezésről alkotott hagyományos felfogásunkat. És nem csak az ételről! Nádasdi Krisztina az Elysium Vegan Beauty alapítója hazánkban egyedülálló módon kizárólag növényi, állatkísérlet-mentes szépségszalont vezet, mely rejtelmeibe most minket is beavat.

Mióta foglalkozol szépségápolással?
Közel 23 éve foglalkozom szépségápolással – abban az évben kezdtem el a kozmetikai iskolát. Persze édesanyám szerint óvodás korom óta foglalkozom már ezzel, akkor csentem el először a szépségápoló szereit és először magamon, azután pedig a gyanútlan kis barátnőimen kenegettem őket. 🙂

Mikor és milyen hatásra döntöttél úgy, hogy a vegán-állatkísérlettől mentes kozmetikumokra fogod helyezni a hangsúlyt?
Mindig is szerettem a növényeket, már a pályám legelején ebbe az irányba fordultam a hatóanyagokat és bőrápoló kezeléseket illetően. Szenvedélyesen vonzott már akkor is a gyógyteák, növényi kivonatok, agyag porok és olajok világa. Szépen lassan a szenvedélyemmé vált, mindent amit csak felleltem,  elolvastam, kipróbáltam és megtanultam az akkori lehetőségeim szerint.

Aztán néhány évvel ezelőtt nagyot változott az életem. Cöliákiát diagnosztizáltak nálam és ez felforgatta a táplálkozásról és az egészségről alkotott képemet. Még inkább a növényi és ásványi alapú táplálékok felé vettem az irányt, és ehhez automatikusan igazodott a bőrápolási kultúrám alakulása is. Egy ideig nyers vegán táplálkozással éltem – akkor jött, mint isteni sugallat az Elysium Vegan Beauty koncepciója is: innovatív, egészséges alapanyagokat és hatóanyagokat szerettem volna megmutatni a vendégeimnek, ezért kidolgoztam egy kezelési protokollt és különböző bőrszépítő kezeléseket alkottam. – A többi pedig már jött magától.

Milyen szolgáltatásokat vehetnek nálad igénybe a vendégek?
Az Elysium Vegan Beautyban a vendégeim megtalálják a teljesen személyre szabott bőrszépítő kezeléseik mellett a harmóniát és feltöltődést is. Emellett természetesen a sminkszolgáltatásaimat is az állatkísérlet – mentes és vegán vonalhoz alakítottam. Különlegesség a superfood kozmetikai kezelés és a fűszer kozmetika, valamint a friss, „ehető” beautymaszk kezelés is. Szeretek különleges utakon járni, olyat adni a vendégeimnek amelyek nem csak a bőrükre van hatással, hanem a személyes egyensúlyukra és belső szépségükre is.

Nehéz mindennek megtalálni a növényi eredetű „helyettesítőjét”?
Ma már sokkal könnyebb megtalálni mindennek a növényi eredetű megfelelőjét, mint mondjuk 2-3 évvel ezelőtt. Izgalmas dolog felkutatni újabb és újabb alapanyagokat, hatóanyagokat és azokat beilleszteni a bőrápoló kezelésekbe vagy kifejezetten azokra alkotni egy új rituálét.


Fotók: Bodnár Zsófia

Elsősorban a vegán szemlélet miatt járnak hozzád vagy ez csak mellékszál?
Vannak olyan vendégeim akik kifejezetten emiatt keresnek fel, és vannak, akik nyitottak mindenre, ami a bőrük és az egészségük jobbítását szolgálja. Az a tapasztalatom, hogy amilyen a kozmetikus, olyan a vendégköre is. Hasonló a hasonlóval találkozik, egyetlen lényeges dolog van: hogy működjön a kémia.

Van itthon másik teljesen vegán kozmetika?
Legjobb tudomásom szerint kifejezetten ilyen jellegű vegán kozmetika jelenleg csak az Elysium Vegan Beauty.

Azt mondják 2018 a veganizmus éve. Érzed a változást az emberek/gyártók mentalitásában?
Azt szoktuk mondani a vegán séf barátnőmmel, hogy a vegán az új paleo, vagyis vegánnak lenni most trendi dolog is egyben. Ezzel együtt látni, hogy szépen lassan kialakul az emberekben egy új személet a nem-ártással és a környezettudatossággal szemben. Sokkal több cég helyez hangsúlyt a növényi alapú termékekre, áldoz rá, hogy ne állatokon teszteljenek és a csomagolás is környezetbarát legyen.

Te magad is kísérletezel krémekkel, szépségtermékekkel. Lehet, hogy egy nap a boltok polcain is találkozunk a termékeiddel?  
Néhány éve rendszeresen készítek a vendégeim és a saját magam, családunk számára szépségtermékeket, ez szűnni nem akaró szenvedélyem. Maga az alkotás öröme repít ilyenkor, benne van a szívem – lelkem egy-egy bőrápolóban ami kikerül a kezeimből. Szépet alkotni, ami megérint téged –  ez a mottóm. Olyan szépségápolókat szeretek készíteni amelyek ösztönzik a bőrt, hogy gondoskodjon magáról és újra egyensúlyba kerüljön. Amikor eljön az idő a feljebb lépésre, garantáltan nyitott leszek én is. 🙂

További információ: Facebook/Instagram