Lehet, hogy túl sokat mosod a hajad?

2019. január 26.
Selena Gomez a heti kettőre esküszik, Kim Kardashian viszont öt napot is kibír nélküle - de milyen gyakran kellene hajat mosnunk valójában?
Fotó: Unsplash.com

Hiába számítunk valami mágikus számra, a válasz az ideális hajmosási gyakoriság esetében is az „attól függ”. Figyelembe kell venni hajtípusunkat (hogy vékonyszálú, vastagabb szálú, festett, esetleg göndör hajról van-e szó), a fejbőr állapotát, és hogy általában hogyan viseljük frizuránkat. Az is számít, hogy hol élünk, merrefele mozgunk a hétköznapokban, hiszen a szennyezett nagyvárosokban a haj is jóval gyorsabban koszolódik.

Ha kimondottan zsíros a hajunk, előfordulhat, hogy mindennap meg kell mosnunk, pláne ha a zsírosodásra való hajlam mellett még vékonyszálú is a frizuránk. A göndör hajúak szerencsésebbek, nekik akár 1-2 hét is eltelhet két hajmosás között, de heti egyszer azért a legtöbb embernek nem árt megtisztítania a fejbőrét. Ha korpás fejbőrrel küzdünk, a bőrgyógyászati ajánlások szerint heti kétszer mossuk át hajunkat korpásodás elleni samponnal. Ha pedig festett frizuránk van, ügyeljünk rá, hogy ne mossuk ki hajunkból a színt a túl gyakori samponozással: ilyenkor legkorábban kétnaponta mossuk meg a hajunkat.

A legfontosabb persze, hogy kitapasztaljuk, mi az ami nekünk – és a hajunknak – működik, hiszen a hajmosás gyakorisága nagyban meghatározza az egész haj állapotá.