Így figyelj a bőrödre a menstruációd alatt!

2019. május 23.
A menstruáció alatt zajló hormonális változások hatással lehetnek bőrünkre is: pattanások, mitesszerek alakulhatnak ki, vagy épp szárazabb lehet az arcunk. Ugye ismerős? Minden nő tapasztalta már a hormonok okozta változásokat, de az már kevésbé ismert tény, hogy bőrünk állapota 28 napos ciklusunk aktuális stációjától is függ.

A saját “bőr-ciklusunk” megértése az első lépés ahhoz, hogy tudjuk, mit tegyünk azért, hogy bőrünk friss és ragyogó legyen, bármit is mutat a naptár. A Foreo, a vezető svéd szépségápolási márka most megosztja a ciklushoz igazított bőrápolási tippjeit.

Hogyan alakítsuk ki saját “bőr-ciklusunkat”?

1. szakasz: menstruáció időszaka (1.-5. napig)

Már a menzesz első napján hajlamosabb bőrünk a pattanásokra. Az extra ösztrogén dózis ösztrogén dominanciát és bőrgyulladást okozhat, míg a megnövekedett tesztoszteron a zsírtermelést fokozza. Ezek a hormonszint-emelkedések befolyásolják bőrünk vastagságát is. Ennek tudatában, és mivel a bőrünk ilyenkor zsírosabb lehet, mélytisztítás, akár dupla tisztítás javasolt. Használjunk erre higiénikus és hatékony arctisztító készüléket!

2. szakasz: follikuláris fázis, azaz tüszőérés (5. – 15. napig)

Ciklusunk félidejében bőrünk általában szárazabb és vékonyabb az ösztrogén csökkenésének köszönhetően. Ebben a szakaszban a legfontosabb a bőr hidratáltságának megtartása: rendszeres bőrtisztítás, hidratálás és sok-sok folyadékpótlás ajánlott. Ebben a szakaszban használjunk hidratáló maszkokat és olyan termékeket, amelyek nemcsak kényeztetik bőrünket, de védik is azt, valamint visszaállítják a bőr védőrétegét.

3. szakasz: luteális fázis (15. – 28. napig)

A ciklus utolsó szakaszában a véráramlás megnő és a bőr újra ragyog az emelkedő ösztrogén szintnek köszönhetően. Ebben a szakaszban a bőr jóval könnyebben képes magába szívni a krémek összetevőit. Használjunk gazdag összetételű, amino savakkal és E vitaminnal dúsított készítményeket, amelyek fokozzák a sejtműködést és támogatják az immunrendszert.

Minden nő ciklusa más és más, de a legfontosabb hogy tudjuk, mire van szüksége a saját testünknek és bőrünknek. Bár a fentiekben általános ciklus szakaszokat mutattunk be, fontos tudnunk, hogy ezek egyéntől függően változhatnak.