Mikrobákkal a szép bőrért

2019. szeptember 03.
A szépségiparban is fontossá vált a holisztikus szemléletmód, amelynek köszönhetően egyre több bőrápolási termékbe belecsempészik a probiotikumokat. A jó baktériumok így már nemcsak az egészségünk, de a szépségünk megőrzésében is segítenek.

A hasznos baktériumok szervezetünk állandó szövetségesei, támogatásukat élvezhetjük a tápanyagok jobb felszívódásában, a vírusok és baktériumok legyőzésében, az optimális testsúly megőrzésében, sőt a jobb közérzet fenntartásában is. És ahogy az egészségmegőrzés egyre inkább központi szerepet kap a szépségiparban, úgy jelennek meg sorra a probiotikumokat felhasználó kozmetikumok is.

Belülről fakadó szépség

Sokan tapasztaltuk már, hogy ha felborul az emésztésünk, az azonnal megmutatkozik a bőrünkön is. A káros baktériumok elszaporodása gyulladásokhoz, aknéhoz, rozácea kialakulásához, de akár vörös elszíneződésekhez is vezethet. Ebből is látszik, hogy a szép bőr az emésztőrendszerben kezdődik, és amint visszaáll az egyensúly a tápcsatornában, úgy tisztul meg a bőrünk is. Számos itthon ismert és kevésbé ismert márka is kifejlesztett már termékeket arra a megállapításra alapozva, hogy az egészségesebb bőrhöz vezető út a jó baktériumokon át vezet. Ezek a mikroszkopikus élőlények – például a laktobacillusok vagy a bifidobaktériumok – számtalan funkciót képesek betölteni a kozmetikumokban is.

– Egyensúlyban tartják a bőr mikrobiomját, azaz a bőrön természetesen jelen lévő baktériumok, vírusok és gombák összességét, csökkentve ezáltal a pattanások, gyulladások, irritációk, bőrszárazság vagy a korai bőröregedés következményeinek kialakulását.

– Az immunrendszer aktiválásával fokozzák a bőr védekezőképességét, és megóvják a káros környezeti hatásoktól.

– A „bakteriális interferencia” nevű folyamat során a probiotikumok megakadályozzák, hogy a bőrsejtek reagáljanak a rossz baktériumokra és parazitákra.

– A probiotikumok által termelt anyagok antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek, ezáltal elpusztítják a káros baktériumokat.

Jó baktériumok, jó helyen

Akár hisszük, akár nem, a testünkben és a bőrfelszínünkön élő mikroorganizmusok éppen tízszer annyian vannak, mint amennyi a sejtjeink száma, a velük való együttműködés tehát megkerülhetetlen. A már említett mikrobiom felelős a bőr természetes védőfunkciójának fenntartásáért, ezért a bőrproblémák kezelésének kulcsa – a bőr védőrétegének regenerálása mellett – a mikrobiom-egyensúly visszaállítása. Ezen a területen még szerteágazó kutatások folynak annak érdekében, hogy kiderüljön, a sok milliónyi baktérium közül pontosan melyik és milyen bőrprobléma legyőzésében lehet a segítségünkre. Amikor pedig sikerül megtalálni az igénynek megfelelő mikroorganizmust, azt kell fontolóra venni, milyen formában juttassák be a krémekbe, ugyanis a baktériumokat életben kell tartani a gyártási és az értékesítési folyamat végéig. Van olyan készítmény, amelybe fragmentált formában kerülnek a jó baktériumok, de olyan is akad, amelyikbe fagyasztva szárítással és kapszulázással stabilizálva – ebben az esetben a bőr nedvességtartalmának hatására aktiválódnak. Léteznek olyan készítmények is, amelyeket a felhasználásig fagyasztani kell, a későbbiekben pedig hűtőben tárolni.

A probiotikumok mellett érdemes néhány további új fogalommal is megismerkednünk. A prebiotikumok a bőr hasznos baktériumait táplálják, míg a posztbiotikumok a baktériumok által kibocsátott melléktermékek, amelyek gyulladáscsökkentő, bőrnyugtató hatásúak, és segítik a krémek hatóanyagainak felszívódását. A probiotikumok mellett ezeket is alkalmazzák a kozmetikai készítményekben. Felmerülhet azonban a kérdés, mennyire biztonságosak ezek a termékek. A szakértők egyöntetű véleménye szerint teljes mértékben, sőt a bőr számára kifejezetten kedvezőbbek a szintetikus hatóanyagoknál, ráadásul a probiotikus összetevők érzékenyek a töményebb tartósítószerekre, így a velük készült krémek kímélő összetétele még az érzékeny bőr számára is optimális.

Mikrobák az arcápolásban

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Marius Wilkens-Zimmermann (@mariuswz) által megosztott bejegyzés, Júl 23., 2018, időpont: 12:54 (PDT időzóna szerint)

Probiotikus technológiával készültek a Clinique Redness Solution bőrnyugtató termékcsalád tagjai, a Vichy Slow Âge termékei, amelyek bifiduszkivonatot tartalmaznak, vagy a Vichy Idéalia arckrém érzékeny bőrre kombuchakivonattal. A La Roche-Posay kutatói a bőr vizsgálatakor bebizonyították, hogy az ekcémás bőr mikrobiomában kevesebb fajta mikroorganizmus van jelen, mint az egészséges bőrön. A márka speciális, Lipikar Syndet AP készítményei a Vitreoscilla Filiformis baktérium és a La Roche-Posay termálvíz kivonatát tartalmazzák, amelyek képesek támogatni a bőrfelszín mikroflórájának egyensúlyát. Bőrregeneráló szérum formájában is hozzájuthatunk a jótékony baktériumokhoz például a Bifida Ferment Lysate-ot tartalmazó Estée Lauder Advanced Night Repair Synchronized Recovery Complex II formájában. Az Advanced Night Repair termékcsalád tagjai mellett ugyanez a hatóanyag megtalálható a Lancôme Génifique termékeiben is. Ez a jó baktérium megakadályozza a bőrben az oxidatív károsodást, véd az UV-sugárzással szemben, és csökkenti a bőr érzékenységét.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

歐美化妝品護膚品代購🇬🇧🇺🇸✈ (@joli.beautyhk) által megosztott bejegyzés, Aug 30., 2019, időpont: 4:43 (PDT időzóna szerint)

A tengerentúlon is komoly rajongótáborra tettek szert a probiotikus készítmények. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy komplett márkákat építenek a bőrápolás jövőjeként aposztrofált jó baktériumokra alapozva. Egy indiai származású professzor által létrehozott márka, a Tula – ami szanszkritül egyensúlyt jelent – a probiotikumokat klinikai hatóanyagokkal (retinol, AHA-savak) és szupertáplálékokkal (áfonya, kurkuma) ötvözi. Nemzetközi hírnévnek örvendenek a brit probiotikus Aurelia arcápolók is, amelyek kizárólag természetes összetevőket tartalmaznak, és a brand 2013-as debütálása óta számtalan szakmai díjban részesültek.

A bőrápolás lehetséges jövője

A következő évtizedekben várhatóan olyan megfizethető technológiákat vezetnek be, amelyek lehetővé teszik a bőr mikrobiomának személyre szabott meghatározását, így a kozmetikai piac egy új ággal bővülhet. A fogyasztók gyorsan és megbízhatóan elemezhetnék a bőrük mikrobiomának állapotát, és a kulcsfontosságú mikroorganizmusok mennyiségét személyre szabott probiotikumokkal lehetne helyreállítani a bőr egészségének megőrzése érdekében. A jelenlegi kutatások fókuszában olyan baktériumok állnak, amelyek az ekcéma, a rozácea és a különböző gyulladásos bőrbetegségek kezelésében tehetnek jó szolgálatot.

Ha ennek ellenére még probiotikus arcápolók formájában sem állnánk készen a jó baktériumokkal kötött szoros együttműködésre, legalább iktassuk ki a napi rutinunkból a fertőtlenítő szappanokat, az erős tisztítókat, keféket, és hagyjuk szabadon élni a bőrünk védelmét szolgáló mikroorganizmusokat.

Forrás: Marie Claire

Fotó: Profimédia – Red Dot