Gyönyörű bőrt szeretnél? Kezdd a beleidnél!

2019. április 24.
Ezen a héten szépségbloggerünk, Peonilla arról mesél nektek, hogy miként függ össze a beleink állapota a bőrünk egészségével és megosztja a legtutibb tippjeit, hogy minden optimálisan működjön odabent.


Körülbelül másfél kiló baktérium dolgozik folyamatosan a beleinkben. Összességében pedig gyakorlatilag tízszer annyi baktérium van a testünkben, mint emberi sejt. (Durva belegondolni, igaz?) Közöttük vannak „jó és rossz bacik”, amiknek tökéletes egyensúlyban kell lenniük ahhoz, hogy a szervezetünk optimálisan működjön. Amennyiben rendben van a bélflóránk, úgy az emésztésünk kiváló, megfelelő mennyiségű K- és B-vitamin termelődik a beleinkben, a nyálkahártyánk védve van, az immunrendszerünk hasít, a bőrünk pedig egészségtől sugárzó.

Ha azonban a rossz bacilusok túlsúlyba kerülnek, emésztési problémáink lehetnek, hamarabb megbetegszünk, és hiába eszünk rengeteg vitaminban gazdag ételt, a tápanyagok nem tudnak felszívódni – ergo a bőrünk sem jut hozzájuk. Ilyenkor különböző bőrproblémák jelenhetnek meg az aknétól kezdve a rozáceán, ekcémán át a pikkelysömörig. Enyhébb fokozatban ez lehet „csak” fakó, szürke bőr vagy idő előtti ráncosodás is. „Ha szeretnél javítani a bőröd állapotán, először javítanod kell a beleid állapotán.”

Boldog belek?

A bélrendszerünk egyébként nemcsak a bőrünkre vagy az immunrendszerünkre van hatással, hanem kutatások bizonyítják, hogy az érzelmeinkre és a hangulatunkra is. (Az irritábilis bél szindrómában szenvedőknél például nagyobb arányban mutatható ki depresszió és szorongás.) A belünk nemcsak bacikkal van tele, hanem idegekkel is. Mivel legalább olyan bonyolult a felépítése, mint az agyunknak, a bél ideghálózatát bélagynak vagy második agynak is nevezik. A belünk folyamatosan kommunikál az agyunkkal – ezek a jelzések pedig különböző agyterületekre futnak be. „Durván leegyszerűsítve összefoglalom, mi mindenért felelősek ezek a területek: én-érzés, az érzelmek feldolgozása, erkölcs, szorongásérzetek, emlékezet és motiváció” – írja Giulia Enders a Bélügyek című könyvében. A beleink tehát feltételezhetően befolyásolni képesek például az erkölccsel kapcsolatos gondolatainkat vagy hogy mennyire vagyunk pozitívak. Szerintem ez baromi érdekes és izgalmas téma, de mivel még a kutatók is csak most kezdik tanulmányozni ezt a területet, ezért nem mélyednék el jobban benne.

Van azonban néhány dolog, amivel te is segíthetsz a bacilusaidnak egyensúlyban maradni nemcsak annak érdekében, hogy fantasztikusan érezd magad, de a bőröd is egészséges és gyönyörű legyen. Íme a top 5 tippem!

1. Egyél feldolgozatlan ételeket!

Kerüld az előre csomagolt, tartósítószerekkel, színezőanyagokkal, kemikáliákkal felturbózott ételeket. Ide tartoznak például a gyorskaják, felvágottak, kész szószok, csomagolt péksütik, mirelit sültkrumpli, pizza és társai. Vásárolj friss, csomagolás nélküli ételeket, vagy olyasmit, ami a lehető legkevesebb beavatkozáson esett át. Ezek fogják ugyanis a jó baktériumok termelődését segíteni.

2. Ne stresszelj!

Vagy legalábbis ellensúlyozd valamivel, ha sok a stressz az életedben. Ez nagyon fontos. Hogy miért? Azért, mert stressz esetén a bél készenléti üzemmódba kapcsol, kevesebb váladékot termel, és csökkenti a saját vérellátását. Ennek következtében pedig felborul a bélflóra egyensúlya. Létezik egy ún. P neuropeptid, ami ilyenkor felszabadul a bélben. Ez befolyásolja a lipidek és a faggyú termelődését, sőt a faggyú zsírsavösszetételét is. Mivel hatására több faggyú termelődik, zsírosabb lehet a bőröd és pattanások, egyéb bőrproblémák is felüthetik a fejüket.

3. Barátkozz meg a fermentált ételekkel!

Savanyú káposzta, kefir, miso, kimchi, tempeh, kombucha – egyél/igyál minden nap ezek közül valamelyikből egy keveset. Ezek az érleléssel készült, probiotikumokban gazdag finomságok a jó bacik termelődését segítik elő. Azt azonban jó, ha tudod, hogy az ecet és a pasztőrözés/hőkezelés elpusztítja az élő baktériumtenyészetet, ezért, ha savanyú káposztát veszel, akkor erre figyelj oda, és részesítsd előnyben a kimért verziót. A legjobb persze, ha saját magad készítesz fermentált zöldségeket.
A dolgot kiegészítheted egy jó minőségű pro- és prebiotikumokat tartalmazó étrend-kiegészítővel is. A lényeg, hogy minimum 2 milliárd baktériumot tartalmazzon vegyes törzsekből.

4. Fogyassz prebiotikumokat!

A probiotikumok önmagukban mit sem érnek. Ahhoz, hogy az általuk képződött jó baktériumok megtelepedhessenek, megfelelő „környezetre” van szükség. Ennek a megteremtésében segítenek a prebiotikumok. Ilyenek például a banán, a zabpehely, az articsóka, csicsóka, cikória, endívia, póréhagyma, fokhagyma, vöröshagyma, bab, borsó, spárga és a búza. Fontos, hogy ezeket is rendszeresen fogyaszd, ha szép bőrt szeretnél.

5. Le a cukorral és az alkohollal!

Erről volt már szó A tiszta, szép bőr titka 1. című cikkemben, de itt is muszáj megemlítenem, ugyanis a cukor rendkívüli módon károsítja a bélflórát. Csakúgy, mint az alkohol (egyébként az alkoholnak is nagyon magas a cukortartalma). Használj természetes édesítőszereket pl. mézet vagy juharszirupot. (A mesterséges édesítőszerek szintén megzavarják a bélflórát, tehát az aszpartam és társai felejtősek.)

Ha tovább szeretnéd olvasni a cikket, kattints a további 5 tippért Peonilla oldalára!