A probiotikumos krémek lesznek az arcápolás új jolly jokerei?

2019. március 19.
Varga Erika szépségszakértőnk ezen a héten egy izgalmas, feltörekvő új trendet mutat be nektek, a probiotikumos krémeket. Nem csak az ekcémás bőrre vannak remek hatással, ránctalanítanak, hidratálnak és még a bőr mikrobiom egyensúlyát is óvják.

 

Az elmúlt hétvégét Bolognában töltöttem, a szépségipari világkiállításon. Mindig nagy várakozással megyek, mert izgalmas felfedezni, hogy mik az aktuális trendek a beauty piacon. Az idei utazásnak volt egy kiemelt célja, mert egy kedves barátnőm megkért, hogy keressek valamilyen krémet, amivel a fia [sc_cts_position slug="content010" clear="1"]ekcémás bőrét tudja ápolni, és valamilyen egészen izgalmas dolgot találtam, de kezdjük az elején.

Az ekcéma nagyon sokakat érint

Egyre többször fordulnak hozzám atópiás dermatitisszel (bőrgyulladás), az érintettek kétségbeesve keresnek megoldást az állandó vagy időnként fellángoló viszketésre és szárazságra. Leginkább szteroid tartalmú krémet kapnak a tünetek enyhítésére, de az csak részmegoldást nyújt. Az ekcéma kialakulásának pontos okai nem ismertek, de belső hajlam és külső tényezők együttes hatásával magyarázható. A belső hajlam immunológiai okokra vezethető vissza, ennek egyik gyökerét a bél mikroflórájában kell keresni, ami sokrétű biokémiai funkciókkal rendelkezik és összefüggésben áll az ember egészségével. Biztosan hallottad már az unalomig ismételt reklámszövegekben, hogy Bifidobaktérium és Laktobacillus.

A furcsa nevük ellenére nagyon hasznos tagjai a bél lakóközösségének, mert túlsúlyuk képes megakadályozni a kórokozó baktériumok elszaporodását és felvértezik az immunrendszert a betolakodók ellen, így igazi testőrként óvnak a fertőző és atópiás (a velünk született, fokozott hajlam miatt kialakuló) megbetegedésekkel szemben. Ügyelj rá, hogy mindig toppon legyen a bél mikroflórád. Az ekcéma kialakulásának külső okai lehetnek a szennyezett, vagy bioaktív anyagokban szegény élelmiszerek, egyoldalú táplálkozás, túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás, antibiotikumos kezelések, légszennyezés (nehézfém terhelés), de a stresszes életmódod is. Mindkét kiváltó ok ellen sokat tehetsz tudatos táplálkozással és életmódváltással. Kérj tanácsot szakembertől, hogy biztosan eredményes legyen a változás.

Ami jó a bélrendszerünknek, az jó az arcunknak is?

Úgy tűnik, igen. A legújabb, Bolognában megismert trend szerint, a problémás bőr regenerációját a probiotikum tartalmú krémektől várhatjuk, mivel ezeknek a humánbarát baktériumoknak többféle jótékony hatásuk van. Fermentációval (erjesztéssel) állítják elő őket, így kerülnek a bőrápolókba és támogatásuknak köszönhetően nő a bőr önmegújító képessége és hatékonyabban tud védekezni a külső negatív hatásokkal szemben. Jelentős mértékben ránctalanítanak, hidratálnak, óvják a bőr mikrobiom (mikrobák összessége) egyensúlyát is. Nem biztos, hogy tudod, de a kínai öt elem tan szerint, a Fém elem (szervek szintjén tüdő-vastagbél) külvilág felé megnyilvánuló szerve a bőr. Már az ősi tudás, is alátámasztja a gondolatot, hogy ha jól működik a bélrendszerünk és figyelünk rá, hogy megfelelően használjuk a tüdőnket (nagyon felszínessé vált ugyanis a légzésünk), akkor nagyon szép és egészséges lesz a bőrünk is.

Én biztosan kipróbálom az újonnan beszerzett bőrápoló krémcsaládot, és szívesen beszámolok majd nektek a szerzett tapasztalatokról.

Szerző: Varga Erika, kozmetikus, természetgyógyász 
Fotó: Profimédia – Red Dot