Öt ok, ami a hízásod hátterében állhat

2018. november 05.
Nem csak a rossz táplálkozási szokások, vagy a mozgás hiánya állhat a gyarapodó testsúly hátterében. Következzen öt ok, ami szintén testsúlygyarapodást okozhat.

Egy amerikai professzor szerint sokan úgy gondolják, hogy a hízás csak életmódbeli tényezőkkel függ össze. Ezzel szemben a testünk olyan tényezőkre is reagál, amelyeket nem vagyunk képesek irányítani. Az alábbi egészségügyi problémák például jelentősen befolyásolják az ideális testsúlyod elérését.


Fotó: Kinga Cichewicz – Unsplash

1. DEPRESSZIÓ
Sok antidepresszáns gyógyszer súlygyarapodást okoz. Aki rendszeresen szedi ezeket a pirulákat, annak számolnia kell ezzel a következménnyel. Az évek során pedig jelentősebb elhízás alakulhat ki. Vizsgálatok azt is megállapították, hogy akik depressziós tünetekkel bajlódnak, gyakrabban fogyasztanak magasabb zsír- és nagyobb kalóriatartalmú ételeket.

2. GYÓGYSZEREK SZEDÉSE
Hosszú listát lehetne készíteni a tablettákról, pirulákról, amelyek súlygyarapodást okoznak. Többek között ilyenek lehetnek a hormonkezelések, a szteroidok, a szív- és érrendszeri betegségek kezelésére szolgáló béta blokkolók, a mellrák elleni, a reumás ízületi gyulladásra, de akár a migrénre vagy a gyomorégésre szolgáló szerek is.

3. LASSÚ EMÉSZTÉS
A székrekedés az egyik jele lehet ennek, ilyenkor akár a probiotikumok kipróbálása is segíthet. Egyébként pedig a megfelelő mennyiségű vízivás kulcskérdés, akárcsak a rostokban gazdag élelmiszerek fogyasztása.

4. TÁPANYAGOK HIÁNYA
A magnézium, a vas vagy a D-vitamin hiánya veszélyezteti az immunrendszert, gyengítheti az energiabevitelt és megváltoztathatja az anyagcserét, ami megnehezíti az egészséges életmódot. Sokan ilyenkor koffeinnel, édességekkel vagy egyszerű szénhidrátokkal kompenzálnak, de az is előfordul, hogy túl gyengének érzik magukat a rendszeres edzésekhez.

5. IDŐSEBB KOR
Ezzel nem igazán lehet mit kezdeni. Egyszerűen nem égetünk el annyi kalóriát 40 vagy 50 évesen, mint 20 esztendősen. Többet kell edzenünk és kevesebbet ennünk a megfelelő anyagcseréhez.

Kíváncsi vagy még további két lehetséges okra? Kattints a WellnesCafé oldalára a cikkért!