A plasztikai műtétek pszichológiája

2019. szeptember 16.
Az, hogy hogyan nézünk ki, nagyban befolyásolja az önbecsülésünket, amely pedig alapvető szerepet játszik a mentális egészségünkben. Külsőnk megváltoztatása ugyan hozzájárulhat ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben, de a plasztikai sebészet sem nyújt mindenre megoldást.

ajA Nemzetközi Esztétikai Plasztikai Sebész Társaság (ISAPS) legutóbbi jelentése szerint, amely a 2017-es évet vizsgálja, általános növekedés figyelhető meg az elvégzett szépészeti beavatkozások számában: 5%-kal több kezelésre került sor világszerte, mint egy évvel korábban. Egyre többen kérnek intim-, fenék- és orrplasztikát, ám a legnépszerűbb szolgáltatás továbbra is a mellnagyobbítás, amelyet a zsírleszívás és a szemhéjplasztika követ. Az egy év alatt elvégzett több millió beavatkozásból az is egyértelműen kiolvasható, hogy még mindig főleg a nők töltik meg a plasztikai sebészek várótermeit, alig minden ötödik páciens férfi.


„Az, hogy egyre többen fordulnak plasztikai sebészhez, nem meglepő: az alkalmazott eljárások kockázatai mérséklődnek, míg a társadalmi elvárások egyre csak nőnek – magyarázza a statisztikai eredmények lehetséges hátterét dr. László Zsolt plasztikai sebész. – Míg régebben a jómódúak kiváltságai voltak a szépészeti műtétek, ma már egyre több átlagos anyagi helyzetben lévő páciens keres fel engem is.” Egyre növekszik a nyomás, hogy fiatalnak tűnjünk és szépek legyünk, átalakító műsorok, irreális külsejű hírességek és Insta-filterek nyomasztanak minket nap mint nap a tökéletesség látszatával. De vajon megoldja a problémánkat az, ha kés alá fekszünk? Valóban boldogabbá és magabiztosabbá válhatunk egy korrekciótól?

Nagyobb mell, nagyobb önbizalom?

Ha egy testi hiba csökkenti az önértékelésünket, a plasztikai beavatkozás is segíthet. „Kamaszkoromban a szervezetemet megtámadta egy autoimmun betegség, amelynek a sokadik mellékhatása az volt, hogy a mellem egyáltalán nem fejlődött ki – meséli a 33 éves Eszter. – Évekig nagyon zavart a dolog. Életem egyik legboldogabb napja volt a 25. szülinapom, amikor befeküdtem a műtétre, miután pedig nőies idomokkal ébredtem fel, annyira örültem, hogy szinte nem is éreztem fájdalmat. A környezetem szerint is magabiztosabb és felszabadultabb lettem.” Eszter a szakirodalom szerint esztétikai operáción esett át, nem helyreállító műtéten, az önértékelése szempontjából mégis elmondható, hogy ennek köszönhetően állt helyre a lelki egyensúlya.

Azonban nem mindenki érez ilyen elégedettséget a beavatkozás után. „A kutatási eredmények arra utalnak, az önértékelés emelkedéséhez hozzájárulhat egy jól sikerült orrplasztika, arcplasztika, emlőkisebbítő műtét, ugyanakkor az emlőnagyobbító beavatkozások eredményei gyakran ellentmondásosak – mondja dr. Vizin Gabriella klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta. – Bizonyos tanulmányok szerint a lelki jóllét emelkedését hozzák a mellnagyobbító műtétek, míg más kutatások az öngyilkossági ráta növekedéséről számolnak be.” A jelenség hátterében esetleges pszichiátriai problémák, alacsonyabb önértékelés, illetve testképzavar állhat.

Ha cikkünket teljes egészében szeretnéd elolvasni, keresd az októberi Marie Claire Beauty Extra mellékletét az újságárusoknál!

Szöveg: Tamás Anita

Fotó: Unsplash