Így találd meg a számodra tökéletes piros rúzst

2019. október 11.
Keressük az igazit – és ez a rúzsokra is érvényes. A számtalan variáció közül megtalálni a megfelelő árnyalatot, elsőre hatalmas kihívásnak tűnhet. A novemberi Marie Claire szépségrovatából következik egy friss, ropogós cikkünk - csupa izgalmas piros rúzst felvonultatva, és néhány bónusz tipp kíséretében.

A piros ajakfestés trendje évek, sőt évtizedek óta töretlenül ível felfelé, ezért nem csoda, hogy egyre több árnyalat, textúra és intenzitás közül választhatunk. És bár szakértőnk, Tégely Laura, az Yves Saint Laurent sminkmestere szerint sokan elsőre úgy gondolják, hozzájuk nem passzol a piros, arra biztat, ne adjuk fel a keresést. Ő eddig mindenkinek megtalálta a tökéleteset.

„Mindennek az alapja a színelmélet – tér a lényegre Laura. – A bőr tónusát meleg (a sárgásabb), illetve hideg (rózsaszínes) árnyalatok szerint kategorizáljuk. A klasszikus szabályt követve a meleg bőrtónussal a piros melegebb, a hideggel pedig a hidegebb színei harmonizálnak.” Akkor van picit nehezebb dolgunk, ha a semleges bőrtípusba tartozunk, amelyben keveredik a meleg és a hideg, ilyenkor kicsit tovább tarthat a keresgélés.

„ Figyeljük meg azt is, mennyire világos vagy sötét a bőrünk. A porcelánbőrhöz a finomabb színek, míg a sötétebbhez a piros mélyebb árnyalatai passzolnak leginkább.”

Ha egy rúzs disszonáns, azt azonnal felismerjük: arcunk fáradtabbnak, fakóbbnak tűnhet, sárgíthatja a fogainkat, de akár még öregíthet is. Olyan apró trükkök is változtathatnak a végeredményen, hogy használunk-e kontúrceruzát, vagy mennyire intenzív árnyalatra voksolunk. Ha úgy érezzük, közel járunk, de még mindig nincs meg az igazi, kísérletezzünk a textúrákkal is. „Teljesen más hatást kelt az ajkakon egy szaténfényű paradicsompiros, mint egy ultramatt” – súgja meg az Yves Saint Laurent sminkmestere. A fénylő ajaklakkoktól a krémes rúzsokon át a folyékony, mattra száradó verziókig rengeteg textúrával találkozhatunk a drogériák polcain – így van lehetőségünk variálni. Persze akkor se keseredjünk el, ha még ezek után is idegenkedünk a dögös vöröstől: szerezzünk be egy színezett ajakápolót, amely nemcsak puhává, de élettel telivé is varázsolja ajkunkat a hidegebb hónapokban is.

  • Hidegebb árnyalatok (kékes, lilás pirosak): a málna, a gránát- vagy a borvörös.
  • Melegebb árnyalatok (sárgás, narancsos pirosak): a paradicsom- és a Ferrari-piros, a téglavörös, illetve a terracotta.

Optikai tuning

Ha ajkunkat nagyobbnak szeretnénk láttatni, bevethető minden, ami világos, vibráló és fényes (a sötétebb rúzsok inkább a vastagabb szájon mutatnak jól). Segítségünkre lehet egy ceruza is: ha ajkunk körvonalának külső szélén húzzuk meg a vonalat, attól is teltebbnek fog tűnni.

Hidegebb színek

MAC Retro Matte Lipstick, Ruby Woo. Hosszan tartó, intenzív, ultramatt.
LUSH Haarlem Lipstick. Vegán, félmatt, rózsaszín és kékes árnyalatokkal.
Shiseido Modern Matt Powder Lipstick, No. 512. Púderes, matt.
Estée Lauder Pure Color Desire, No. 305 Don’t stop. Krémes textúra, extra hidratáló formula.
Giorgio Armani Lip Maestro, No. 400. Ragyogó, folyékony ajakrúzs.
Lancôme L’Absolu Rouge Ruby Cream, No. 473 Rubiez. Ultrapigmentált, rózsakivonatot tartalmaz.
KAP Red Carpet. Tartós rúzs matt finish-sel.

Meleg árnyalatok

Guerlain Rouge G, No. 214. Szaténfényű rúzs személyre szabható tokkal.Clarins Joli Rouge, No. 741 Red Orange. Selyemfényű ajakrúzs.
Maybelline Color Sensational Made For All, No. 382 Red for me. Bársonyosan krémes, matt textúra.
NYX Powder Puff Lippie Powder Lip Cream, Group Love. Púderes ajakkrém.
Chanel Rouge Allure Ink, No. 222 Signature. Mattra száradó, folyékony ajakrúzs.
Dior Rouge Dior Ultra Rouge, No. 999 . Hosszan tartó, hidratáló rúzs.
Yves Saint Laurent Rouge Pur Couture The Slim Lipstick, No.13. Matt hatás, finoman a bőrre illeszkedő textúra.

Bónusz tippek – Ajakceruza: igen vagy nem?

Amennyiben valakinek nem pontosan definiált az ajak körvonala, érdemes szájceruzát is használni – az idősebb bőrön azt is segíti, hogy a rúzs ne másszon el. Ha pedig rúzsozás előtt körbe púderezzük az ajkunkat, még tartósabbá tehetjük a sminket.

A cikk teljes verzióját keresd a novemberi Marie Claire-ben!

Fotó: Unsplash, Marie Claire Archív