A bob frizura története

2019. november 20.
A bob hajviseletet évek óta kőkeményen tartja magát a slágerfrizurák élmezőnyében, nem véletlenül. Lehet szexi, sportos, klasszikus, ráadásul mindenkinek jól áll. Íme, egy kis történelmi visszatekintés a bob haj kapcsán.

Az egyik legnőiesebb hajként jegyzik, amellyel a színésznők már a fekete-fehér filmvászon idején is férfiszívek millióit hódították meg. Most, a 21. században is javában tombol ez a frizuratrend, amelyre hírességek sokasága is szavaz, kortól, és arctípustól függetlenül. Sikerének kismillió oka van, mi ezúttal annak jártunk utána, hogy kinek, kiknek köszönhetjük a bob hajviselet, és annak, hogy hogyan is rajzolódik ki a bob frizura története.

A bob frizura története

1901, Eve Lavalliere

A bob frizura startja

Sokak szerint a modern, független, erős, energikus nők frizurája, amely ma már rengetegféle verzióban látható a kifutókon, Pedig a történelem során korábban is akadt példa hasonló, rövidebb női frizurára. A neve egyébként a 18. századból származik, a bob névvel a férfiparókákat illeték, legyen az rövid vagy akár hosszabb verzió.
Maga a frizura 1901-ben született meg, amikor egy francia színésznő, Eve Lavalliere 45 évesen megkapta egy 18 éves lány szerepét. Antoine de Paris fodrászmester ekkora alkotta meg a félhosszú, mára ikonikus frizurát, egyes források szerint egy kislány frufrus, rövid haja után mintázva, míg mások szerint maga Jeanne D’Arc ihlette. Innentől kezdve nem volt megállás a népszerűbb frizura számára, majd jött a fiúsan rövid garçonne verzió a mestertől Coco Chanelnek, Josephine Bakernek és Edith Piafnak. A sajtó, sőt az egyház sem volt nagy barátja eleinte az új frizuraőrületnek. Az angol bíróságok kitiltottak a területükről, Japánban pedig egyenesen betiltották.

1925, Josephine Baker

Bob a rosszlányoknak

Ettől függetlenül a bob-mánia végigsöpört Európán és az Egyesült Államokban is. A tengerentúlon Irene Castle amerikai színésznő „vezette be” a köztudatba, és hamarosan tízezrével készültek a bob frizurák, mégpedig borbélyüzletekben, hiszen a női fodrászokkal ellentétben ők nem „öltöztették”, vágták a frizurákat. A megszokott hajnövesztő alapállapot után szinte életidegen volt a férfifodrászoknak női hajat kurtítani ekkora számban, és mértékben. A női emancipáció, az első világháborús nehézségek, az egyre önállóbb női lét a ’20-as évekre csúcsra járatta a bob frizurát. Vamp, friss, lázadó életérzés volt akkoriban bob frizurát viselő nőnek lenni, és a rövidebb női haj hamarosan nemcsak az utcákat, a filmvásznakat is uralta, különböző verziókban. Ott van a hullámokba rendezett shingle cut bob vagy a fejhez szorosan tapadó Eton crop bob (Josephine Baker táncosnő például imádta).

A Hollywood csillagaként és jó kislányaként jegyzett Mary Pickford óriási felzúdulást váltott ki a harmincas években, amikor bevállalta a bobot, míg Greta Garbót már szinte el sem tudnánk képzelni máshogy.

Nem csak az egyház, sok férj is ellenezte, de a bob szószólói szerint a „rövid haj igenis kiemeli a gyönyörű fejformát, elegáns, ráadásul a fiatalság szimbóluma. ” Így gondolta ezt egy seregnyi sztár is: Jean Harlow, Marlene Dietrich, Bette Davis, Joan Crawford, Katherine Hepburn, Carole Lombard és Ginger Rogers is. A negyvenes évekre egyre szofisztikáltabb külsőt öltött a bob, míg az ’50-es években a bohém, fürtös page boy és gamine lookok hódítottak.

1964, Sassoon bob

1963-ban Vidal Sassoon már egy 5 pontos kreatív bobbal rukkolt elő, rövid, geometrikus, szögletes és kifejezetten sima verzióval. Barbara Streisand, Diana Ross és Julie Andrews (1967) is megpróbálkozott a kurtább, fiús bobbal, pár évvel később pedig Debbie Harry már radikálisabb punk stílusban hozta mindezt.

Anna Wintour

2019, Anna Wintour

Nyomában felbukkantak a texturáltabb verziók, majd a ’80-as években Madonna (1989, Express Yourself videó) egy göndör bob frizurával borzolta össze a bob világát. Innentől kezdve örök és folyamatos kedvenc, amelyet Whitney Houston és Uma Thurman is máshogy tálalt, míg Anna Wintour kitartóan ragaszkodik a maga kedvencéhez.

Fotó: Getty Images