Netflix-sorozat készült a szépségipar leginspirálóbb milliomos nőjéről

2020. március 24.
Szereted a szépség világát, és több a szabadidőd mostanában? Soha jobb alkalom arra, hogy megnézd a Netflix új, saját sorozatát arról, hogy hogyan lett egy szegény afroamerikai mosónőből az előző század elején a szépségipar feledhetetlen – és milliomossá vált – nőalakja.

Sarah Breedlove, vagyis Madame C. J. Walker nevét az utóbbi években már többször leírtam cikkekben szépségszerkesztőként, de jó eséllyel ennek ellenére is (és érthetően) csak kevesen tudják, pontosan ki is ő. A fent említett nevek mögött rejtőző, állítólag igen karizmatikus személy nem más, mint az Egyesült Államok első önerőből milliomossá vált üzletasszonya, a helyzet értékét pedig fokozza, hogy egy afroamerikai nőről van szó. Mindezt a mutatványt pedig a szépségszektorban, a 20. század hajnalán (egész pontosan 1910-ben alapította meg asszonynevén a Madame C. J. Walker céget) óriási dolog lehetett véghezvinni.


Sarah Breedlove azonban a rengeteg mélypont ellenére sikerre született, mindezt egy olyan korban, amely sem a nőkkel, különösképpen pedig a színesbőrű nőkkel nem bánt kesztyűs kézzel. A rengeteg nehézség, megaláztatás ellenére ő mégis óriásit futott a hajápolás és a brandépítés terén.

Egy igazi beautyikon a Netflixen

Madame C. J. Walker szerintem egy sztár, korának Michelle Obamája vagy Oprah Winfrey-je, aki óriási példakép az afroamerikai közösség körében. A Netflix nagyon beletrafált a Self Made sorozattal (a teljes címe Self Made: Inspired by the Life of Madam C. J. Walker), amelyet sikerült kifejezetten pörgősen, frissen tálalniuk a 21. századi közönségnek.

Sarah Breedlove a volánnál (1911)

Ha szeretjük az Anne a Zöld oromból korát idéző kosztümös filmeket, nyert ügyünk van a nyolcrészes sorozattal (főszerepben Octavia Spencerrel), kedves, szerethető figurák, valamint biciklik- és autócsodák idézik meg a 20. század elejét, ahol az eltökélt Sarah életében bombaként robban egy kopasz foltokkal leszámoló elixír. A csodát minden áron el akarja juttatni a többi rászoruló nőnek is, de már az első lépésnél akadályokba ütközik. Itt már meg is állok a spoilerezésben, minden egyes filmkockára jut itt üzleti nehézség, családi dráma, váratlan gikszer, de öröm nézni, ahogy a Madam C. J. Walker hajkencéiből bombasiker lesz – az első önerőből milliomossá vált nő felfoghatatlan és szinte frusztráló kitartásának hála.

Olvastad már?

Fotó: Getty Images