Vigyázz, kész, teszt! Karanténkompatibilis hajnyírót próbáltunk

2020. június 04.
Találtunk egy alapgépet, amihez bár nem jár milliónyi kiegészítő, épp azt teszi, ami a dolga: levágja a hajunkat vagy a szakállunkat, precízen és határozottan. Nem jön zavarba több centis hajtól sem, és még a bőrünk sem pirosodott ki a használata után.

Karantén- és fodrászszalonstop

Bár a férfiak egy részének rendszeresen otthon készül a frizurája, a cikk szerzője épp nem ebbe a körbe tartozik. A karantén megpróbáltatásai közepette neki még ahhoz a gondolathoz is hozzá kellett szoknia, hogy előbb-utóbb bizony valaki a családból le fogja nyírni a haját, függetlenül attól, hogy képesítése erre senkinek sincs közülük… Igaz, mindezzel nem volt egyedül, a MarieClaire.hu-n többször is írtunk már a vírushelyzet teremtette, hol jobban, hol rosszabbul sikerülő házi frizuramegoldásokról, köztük hírességekről is. Gwen Stefani, a Jimmy Fallon show-jában is bemutatott munkássága férje, Blake Shelton frizuráján például a motiváló megoldások közé tartozott. Így a cikk szerzője utánaolvasott az interneten, hogyan erősítheti meg a családtagjaiba vetett bizalmát, és a hajvágásra kijelölt napon igyekezett minden konfliktust kerülni, más sem hiányozna, mint hogy az indulat vezesse a hajnyírót.

Az író végül egy Panasonic ER-GC63 modellel a kezében állt neki a viszonylag új terep feltérképezésének (ugyanis korábban volt, ha ugyan alkalmilag is, haj- és szakállnyíró a kezében), így némiképp azokhoz viszonyított, és a „hair clipper” leírásának olvasásakor még némi bizakodás is kezdetét vette. Olyannyira, hogy azt is eldöntötte, hogy a szakállán is ki fogja próbálni a szerény, minden hivalkodástól mentes érkezett, ellenben célratörő dizájnnal és kis súllyal megalkotott kütyüt.

Olvastad már?

Egy csipetnyi lustaság már a startnál

Essünk túl az elején a nehezén. Ami nem tetszett benne, azért kizárólag magának tehet szemrehányást az író: mind a készüléken, mind a papírjain feliratok hívják fel nyomatékosan a figyelmet, hogy igen gyakran, gyakorlatilag minden használat előtt és után megolajozandók a kések. Erre először lusta volt, de utólag megerősítheti a fontosságát: olaj nélkül kicsit karcos volt az élmény, míg olajozottan észrevétlenül siklik a bőrön a fém. A hajvágóhoz olajat is csomagolnak egy apró flakonban.

Könnyű készülék, ezért gyorsan dolgozhatunk vele, és a kezünk nem fárad el pillanatok alatt. Ugyanakkor csúszkálni, billegni sem fog, mert a rovátkolt markolata biztosan ül a kezünkben. Kis súlyának és megnyugtató kialakításának köszönhetően adott esetben és némi gyakorlás után hátul is magunk nyírhatjuk a hajunkat. Két felhelyezhető fésűt kapunk a csomagban, és bár fél milliméteres ugrásokkal kétszer közel 20 hosszúsági fokozatot állíthatunk be 1 milliméter és két centiméter között, gépünk mégsem a variációk vagy a funkciók sokaságával próbál levenni bennünket a lábunkról. Nincs hozzá orr- vagy fülszőr vágó toldalék, nincs millió apró kiegészítő, és a művészi kivitelű kecskeszakállunkat se mindenáron ezzel a hajnyíróval akarjuk kialakítani.

Azt teszi, amit elvárunk egy alapgéptől, levágja a hajunkat vagy a szakállunkat, azt viszont precízen és magabiztosan, erős késekkel. És nem jön zavarba több centis, sokhetes karanténon edzett frizurától sem, nem kell előtte ollóval besegítenünk. Ne várjuk tőle, hogy az arcunkat tükörsimára borotválja, egyenletes és szép borostát annál inkább. Ha mégis a „zéró” funkciót választjuk (ami a cikk szerzőjének valahol fél és egy milliméter között sikerült), nem kell tartanunk tőle, hogy piros lesz a bőrünk, vélhetően épp azért, mert nem kell többször átmennünk az éles késekkel a felületeken, így csökken az irritáció esélye is.

Használhatjuk feltöltve (figyelem, a világító kijelző színe nem változik, mindig pirosan világít) vagy hálózatra csatlakoztatva is. A használati utasítás szabályos használat mellett 3 év élettartamot ígér az akkumulátornak, ezt ugye egyelőre nem tudjuk megerősíteni, de tény, hogy fontos szempont. A sokhetes bezártságban ugyanis több ismerős panaszkodott arra, hogy a kényszer vezérelte „házi hajvágásoknál” kiderült, már nem működik, vagy legalábbis nem zökkenőmentesen a szekrény mélyén rég megbúvó családi hajvágógép.

A kést és a készüléket kefével is tisztíthatjuk, de gépet nyugodtan folyó víz alá is tarthatjuk, a tisztítás és szárítás után pedig újra jöhet az olajozás. Ha maradt némi hiányérzetünk, akkor az egy kis tároló vagy hordozó, utazó táskának szól, amit bizony sajnos nem kapunk a készülékkel.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Just had to be done ✂️ #stayhome #staysafe #staystrong GOODNIGHT 🌙

David Beckham (@davidbeckham) által megosztott bejegyzés, Ápr 3., 2020, időpont: 1:29 (PDT időzóna szerint)

Személyes tippek

  • Abszolút kezdőként érdemes egy jó kis katonai, rövid sörtés megoldással megbarátkoznunk. Láthatóan Joe Jonasnak és David Backhamnek is nagyon bevált.
  • Igenis számít a készülék háza. Nézd meg, mennyire stabil, jó minőségű a műanyag rész, de persze a penge minősége mindent visz.
  • Nem gondoltam volna, de a robosztus verziókhoz képest sokkal könnyebb egy tényleg a kézbe simuló darabbal „alkotni”. Érdemes kézbe venned a kinézett darabot, mielőtt megveszed/megrendeled…
  • És egy egészen friss tapasztalat a végére: igenis számítanak a jó kiegészítők (főleg, ha már magabiztosabban veted be az otthoni hajvágódat), ahogyan a tisztítással sem érdemes a megúszásra játszani.

 

Olvastad már?

Fotó: Getty Images, Marie Claire-Archívum